• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

’Elektriğin kesilme nedeni kar etmek!’

Diyarbakır’ın Hani, Kulp, Lice ve Hazro ilçelerine son bir haftadır yaşanan elektrik kesintisi yurttaşları mağdur etmeye devam ediyor.
2013-11-09, 08:49:46
Okunma: 1177
0 Yorum
resim

DÄ°YARBAKIR - Diyarbakır'ın Hani, Kulp, Lice ve Hazro ilçeleri ile baÄŸlı köy ve mezralarda son 10 gündür yaÅŸanan elektrik kesintisi tepkilere neden olurken, Lice'ye baÄŸlı Åžéxan (Gürbeyli) köyünü sakini Kerim Perçin, herhangi bir arıza olmamasına raÄŸmen gün içinde en az 3 saat elektriklerin kesildiÄŸini gece ise kesilen elektriÄŸin sabaha kadar sürdüÄŸünü ifade etti. DEDAÅž Diyarbakır Bölge MüdürlüÄŸü kesintinin bakım nedeniyle yapıldığını iddia etse de, isminin açıklanmasını istemeyen bir DEDAÅž çalışanı, Lice'ye baÄŸlı 56 köy ile 118 mezrada yaÅŸanan kesintiyi, "Åžirket, resmi bir yazı olmadan fiberlerin gece kesilip yük dengelemesi adı altında köylüleri maÄŸdur ediyor. Bu kesintiler ile ihaleyi alan firma milyonlarca dolar para elde ediyor" iddiasında bulundu.

Diyarbakır'ın Hani, Kulp, Lice ve Hazro ilçelerine son bir haftadır yaÅŸanan elektrik kesintisi yurttaÅŸları maÄŸdur etmeye devam ediyor. Özellikle Lice ilçe merkezinde ve çevre köylerinde baÅŸlayan elektrik kesintileri köylüleri ve Lice-Kulp ve Bingöl-Diyarbakır yolu özerinde bulunan petrol ofisi sahiplerini, köy sakinleri ve öÄŸrencileri çileden çıkarmış durumda. Son 10 gün boyunca yaÅŸanan elektrik kesintileri maÄŸduriyetler yaÅŸatırken, herhangi bir arıza olmamasına raÄŸmen Lice DEDAÅž Ä°ÅŸletme ÅžefliÄŸi kesintiler ile ilgili "Bakım Programı"nı gerekçe gösteriyor. Lice'nin doÄŸusu için Fiber-5 ve batısı için Fiber-12 kapsamında kalan köylerin elektrikleri gün içinde 3 saat ve gece geç saatlerden sabah saatlerine kadar kesilirken, kesintinin Diyarbakır'ın dışında Mardin, Bingöl, Urfa, Batman ve Siirt illerine baÄŸlı köyleri de kapsadığı öÄŸrenildi. Günlerdir devam eden elektrik kesintilerine tepki gösteren Åžéxan (Gürbeyli) köyünü sakini Kerim Perçin, köylerinde herhangi bir elektrik arızası olmamasına raÄŸmen günlerdir elektriÄŸin geceli gündüzlü kesildiÄŸini ifade etti. Bazen gün ortasında bazen de akÅŸam saatlerinde sabaha kadar elektriÄŸin kesildiÄŸini belirten Perçin, "Gün içinde elektrik kesildiÄŸin de en az 3 saat gelmiyor. Kesintiler ile ilgili DEDAÅž'ın hiçbir çalışması da yok. Yine bu kesinti bizim köyümüzde olduÄŸu gibi çevre köylerin tamamında da yaÅŸanıyor. Kesintilere bir anlam veremiyoruz" diye konuÅŸtu. 

'Köylerde elektrik aynı saatlerde kesiliyor'

Lice'nin doÄŸu ve güneydoÄŸu kısmında kalan köylerden Balkanlar (Xelbeknê) köyünde de benzer kesintiler yaÅŸanıyor. Konuya iliÅŸkin bilgi veren Balkanlar (Xelbeknê) köyü muhtarı Ramazan SelimoÄŸlu, saatlerce süren kesintinin art niyetli yapıldığını ifade etti. Fiber hattı üzerinde bulunan köylerin tamamının elektrik kesintisi yaÅŸadığını dile getiren SelimoÄŸlu, "Köylerin tamamının elektrikleri aynı saatlerde kesilmesi beni kuÅŸkulandırıyor. Åžayet köylere giden elektrik hatlarına yönelik bir bakım-onarım var ise, bu o köye giden elektriÄŸin ÅŸarteli kapatılarak giderilebilir. Fakat bu böyle yapılmıyor. Demek ki kesinti bu hali ile birilerinin iÅŸine yarıyor. Nitekim köylerimizde yaz ortasında elektrik bakım-onarımı gerektirecek her hangi bir arıza yoktu. Elektrik kesintisini gerektirecek bir durum söz konusu deÄŸil" diye konuÅŸtu. 

'380 öÄŸrenci maÄŸdur ediliyor'

Lice'nin Tute (Yaprak) köyünde yaÅŸayan Mehmet Ali Kapan isimli yurttaÅŸ, kendi köyleri ile birlikte tüm köylerin elektriklerinin tek anahtar üzerinden kesildiÄŸini ifade etti. Kesintiye iliÅŸkin bilgi verdikleri DEDAÅž'ın kesintinin yaÅŸandığı köylerden hiçbirine arıza ekibi de göndermediÄŸini ve sorunu çözmediÄŸini dile getiren Kapan, ÅŸu ana kadar kesintinin neden meydana geldiÄŸi konusunda da bilgi alamadıklarını ifade etti. ElektriÄŸin sık sık gün için de kesildiÄŸini, gece kesilen elektriÄŸin sabaha kadar gelmediÄŸini ifade eden Kapan, "Bazen gündüz saatlerinde yaÅŸanan kesinti köyümüzde bulunan Yaprak Köyü Ä°lköÄŸretim Okulu'na taşımalı eÄŸitim-öÄŸrenim gören Yaprak, Sekas, Çıralı, Kancer, KöÅŸk, Murat, Kayadibi ve Karaç mezrası sakini 380 öÄŸrenciyi de maÄŸdur ediyor. EÄŸitim için gelen öÄŸrenciler kesinti nedeniyle birçok imkandan yararlanamıyorlar. Elektronik hiçbir araç ve gereçten faydalanamıyorlar. Aynı ÅŸekilde evlerde bulunan buzdolabı vb. ev eÅŸyaları da kullanılamıyor. MaÄŸduriyetimiz gerçekten büyük" diye konuÅŸtu. 

'Köylülerden adeta intikam alınıyor' 

Lice'nin batı tarafında kalan köylerden Duru köyü sakinlerinden Hasan DoÄŸmuÅŸ da, elektrik kesintilerini ÅŸu sözlerle ifade etti: "Adeta köylerden intikam alma amacıyla yapılıyor. By-pass ameliyatından yeni çıktım, gece gündüz yaÅŸanan elektrik kesintileri ihtiyaçlarımı karşılamamda beni cidden çok zorluyor. Bu zulme artık bir son versinler. Bir an önce kesintilere bir çözüm bulsunlar." 

Elektrik kesintisi okulları vurdu

Kesinti nedeniyle köy okullarında yaÅŸanan aksaklıklara deÄŸinen EÄŸitim Sen Lice TemsilciliÄŸi yöneticisi Emra Beyaz ise, çevre köylerde günlerdir gece-gündüz elektrik kesintisi yaÅŸandığını, bu kesintinin özellikle okullarda öÄŸrenim gören öÄŸrencilerin fotokopi, bilgisayar ve aydınlanma ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yarattığını ifade etti. Kesintiler ile ilgili DEDAÅž'ın hiçbir çalışmasının da olmadığını dile getiren Beyaz, eÄŸitim-öÄŸrenimin kesintiye uÄŸramaması için var olan sorunun bir an önce çözülmesi gerektiÄŸini kaydetti. 

DETAÅž çalışanı: Åžirket kesintiler ile milyon dolar kar ediyor

Konuya iliÅŸkin isminin açıklanmasını istemeyen bir DEDAÅž çalışanı, kesintinin ilçede buluna ana trafodan yapıldığını ifade ederek, "Kesintiler ilçe merkezinde bulunan ve köylerin elektrik akımlarını saÄŸlayan fiber-5 ve fiber-12 grubundan yapılıyor. Normalde Lice'nin 56 köy ve 118 mezrasına elektrik veriyoruz. 'bakım' programı adı altında elektrikleri kesiyoruz. Olmayan malzemeler ile bakım-onarım yapıyoruz. Onarım adı altında araziye çıktığımızda da hiçbir ÅŸey yapmıyoruz. Kesintiler açıkçası ÅŸu ÅŸekilde yapılıyor. Barajdan gelen elektrik tüketimi fazla olduÄŸundan ÅŸirket fazla para vermek zorunda kalıyor. Elektrik tüketimi çok ve geliri az olduÄŸu için kesinti yaÅŸanıyor. Åžirket ise, resmi bir yazı olmadan fiberlerin gece kesilip yük dengelemesi adı altında köylüleri maÄŸdur ediyor. Bu kesintiler ile ihaleyi alan firma milyonlarca dolar para elde ediyor. Fakat ÅŸirket çalışanı olarak iÅŸten çıkarılma korkusu nedeniyle köylülere olayın gerçek nedenini söyleyemiyoruz" diye konuÅŸtu.

Konuya iliÅŸkin görüÅŸtüÄŸümüz DEDAÅž Diyarbakır Bölge MüdürlüÄŸü yetkilileri, böyle bir durumun geliÅŸmediÄŸini iddia ederek, aksine köy ve mezralarda bakım-onarım çalışması yapıldığını öne sürdü. 

METÄ°N BEKÄ°ROÄžLU - DÄ°HA 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri