• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Şengal Dağı’nda açlık ve katliam tehdidi

Ağır bir insanlık trajedisine tanıklık eden Şengal Dağı’nda mahsur kalan 10 bini aşkın sivilin dış dünya ile bağlantısı tamamen kesilmiş durumda.
2014-10-29, 08:28:06
Okunma: 597
0 Yorum
resim

Ä°nsanlık düÅŸmanı IŞİD çeteleri 10 Haziran'da Musul'un kontrolünü neredeyse çatışmasız bir ÅŸekilde ele geçirdikten sonra, baÅŸka halklar ve inançlara mensup topluluklara karşı etnik ve dini soykırım kampanyasına baÅŸladı.

Köyleri ve kenti iÅŸgal eden "siyah bayraklı" ve "siyah elbiseli" insanlık düÅŸmanları, Êzîdî kültürüne dair ne varsa yok etmeye baÅŸladı. Ä°nsanlar toplu olarak bir yerlere toplanarak, vahÅŸice infaz edildiler. 15 AÄŸustos'ta Koço köyüne giren çeteler erkekler ve kadınlar bir yere topladı.

Daha sonra erkekleri köy dışına çıkarak infaz etti. Katliamda cenazeler altında kalarak yaralı halde kurtulan bazı köylüler, yüzlerce kiÅŸinin infaz edildiÄŸini anlattılar.

KAÇIRILANLARDAN BAZILARI KURTULMAYI BAÅžARDI

Binlerce kadın ve kız çocuÄŸu alıkonularak baÅŸka, IŞİD çetelerinin denetimindeki alanlara götürüldü. Bunlardan bir çoÄŸu köle pazarlarında satıldı, tecavüze uÄŸradı, infaz edildi. Bazıları çetelerin eline düÅŸmemek için hayatına son verdi, bazıları da satılmadan önce intiharı tercih etti.

YaÅŸları 11-16 arasında deÄŸiÅŸen beÅŸ kız çocuÄŸu Suriye'ye götürülüp satılacakken, 12 Ekim günü Åžengal'in Rambosi köyünden HPG gerillalarının bulunduÄŸu alana ulaÅŸmayı baÅŸarmıştı.

Bu çocukların anlatımlarına göre, aylarca insanlık dışı koÅŸullarda tutuldular, vahÅŸetlere tanık oldular, tehdit edildiler, odunlarla dövdüler, merdivenlerden yuvarlandılar, gözlerinin önünde canlarına kıyan kadınlar oldu.

Çocuklar arasındaki L.H.K isimli kız çocuÄŸu vahÅŸeti ÅŸu sözlerle ifade ediyordu: "Ä°ki kere satmak üzere yeÄŸenimi benden ayırmak istediler, ben karşı çıkınca odunlarla kafama vurarak kırdılar. Sonra götürüp merdivenlerden yuvarladılar."

Êzîdî kaynaklara göre, Åžengal iÅŸgali ardından 10 bin dolayında kiÅŸi kayıp. Bunlardan 5 bin kiÅŸinin katledildiÄŸi tahmin ediliyor. Katliamın tüm boyutları aylar geçmesine raÄŸmen henüz ortaya çıkmadı.

YPG güçlerinin iÅŸgalden hemen sonra yaklaşık 100 km mesafedeki Rabia üzerinden hızlıca Åžengal'e giderek, çetelerin Åžengal Dağı'na çıkışını engellemesi, daha büyük yeni katliamların önünü almıştı.

Daha sonra YPG savaÅŸçıları ve HPG gerillalarının, Åžengal Dağı'ndan Batı Kürdistan'a açtığı dar bir koridordan onbinlerce kiÅŸi güvenli alanlara ulaÅŸtırıldı.  Binlerce kiÅŸi ise topraklarını terk etmeyi reddederek Åžengal Dağı'nda kalmayı tercih ettiler. Çeteler bu insani koridoru kapatmak için sürekli saldırı halinde oldular.

DAÄžIN ÇEVRESÄ° KUÅžATMA ALTINDA

28 Eylül günü Dugure köyünde yaÅŸanan ÅŸiddetli çatışmalar ardından bu köyün iÅŸgal edilmesi ile birlikte insani koridor da kapanmış oldu.  Dağın çevresi tamamen kuÅŸatma altında. Onbinlerce insanın geçiÅŸini saÄŸlayarak rolünü oynayan bu dar koridoru, uzun süre açık tutmak mevcut dengesiz çatışma koÅŸullarında mümkün görünmüyordu. Koridorun amacı sivilleri kurtarmaktı ve rolünü oynadı.

Åžengal Dağı, HPG gerillaları ve Åžengal DireniÅŸ Birlikleri (YBÅž) ile alanda bulunan bir kısım peÅŸmerge gücünün denetiminde bulunuyor. Çeteler son haftalarda kuÅŸatmayı derinleÅŸtirmek için saldırılarını arttırdı.

Saldırılarla birlikte daÄŸda mahsur kalan siviller katliam tehdidi altında bulunuyor. Alandan alınan bilgilere göre 10 bini aÅŸkın sivil Åžengal Dağı'nda mahsur kalmış durumda.

EKÄ°M AYINDA Ä°KÄ° ÇOCUK HAYATINI KAYBETTÄ°

YaklaÅŸan kış koÅŸulları ile birlikte yaÅŸam koÅŸulları giderek zorlaşıyor.  Havalar soÄŸuyor, imkanlar giderek tükeniyor.  Ä°klim koÅŸullarından dolayı Ekim ayı içerisinde iki çocuk hayatını kaybetti. Åžengal iÅŸgali başından bu yana yüzlerce çocuk bu vahÅŸetin kurbanı oldu.

Åžengalliler, kışlık çadır, ayakkabı, sıcak tutacak kıyafetler,  gıda, temiz su, ilaç, ısınmak için akaryakıt gibi malzemelere acil ihtiyaç duyuyor. 

ANCAK 20 GÜNLÜK ERZAKLARI VAR

Ağır bir açlık tehlikesi var.  Åžengallilerin ellerindeki erzak ancak 20 gün daha yetecek düzeyde. Alana ancak havadan yardım yapmak mümkün.

Açlık ve fiziki katliam tehdidiyle birlikte, binlerce yıllık bir geçmiÅŸi olan bir uygarlık da kendi köklerinden kopartılarak yok olma tehlikesi altında bulunuyor.  Çeteler bu Êzîdî inancına ait kutsal mekanları bombalıyor, bu kültüre ait ne varsa yok ediyor.

Dış dünya ile baÄŸlantısı kesile Åžengalliler, uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırıyor. Havadan insani yardımların acilen ulaÅŸtırılması talep edilirken, karadan da gerilla güçleri ve peÅŸmergelerden koridor açmasını talep ediyor. Bunun için hava saldırılarının da gerekli olduÄŸu ifade ediliyor.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri