• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

YAZ TATİLİNDE EĞİTİM VERİLECEK

Yükseköğretim Kurulu Kanunu ve bazı kanunlardaki değişiklikler Meclis’ten geçti.
2020-04-15, 20:41:35
Okunma: 668
0 Yorum
resim

YükseköÄŸretim Kurulu Kanunu ile bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, üniversitelerde, ilk ve orta öÄŸretimde yaz tatilinde eÄŸitim verilecek. Öte yandan Milli EÄŸitim Bakanlığınca öÄŸretmenlerin izinleri kısaltılabilecek.

Kanuna göre, YükseköÄŸretim Denetleme Kurulunun üyeliklerinde boÅŸalma olması halinde eylülde seçim yapılması ve seçilen üyelerin ocakta göreve baÅŸlamasına iliÅŸkin hüküm yürürlükten kaldırılıyor. Kabul edilen kanun teklifinde ÅŸu ifadeler yer aldı:

Üniversiteler Arası Kurulca belirlenen takvime göre, yılda iki kez yapılabilen doçentlik baÅŸvuru sayısı artırılarak bekleme süresi azaltılacak. Doçentlik sınavında deÄŸerlendirmeye esas alınan raporlar, jüri üyelikleri, jüri ve baÅŸvuru sonucu, elektronik ortamda ilgililerin eriÅŸimine açılacak.

YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına baÅŸvuracak olanlar hariç, öÄŸretim görevlisi kadrosuna baÅŸvuracak adaylarda, en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olma ve 35 yaşından büyük olmama ÅŸartı aranacak.

YükseköÄŸretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapan ve kanunla kadroları öÄŸretim görevlisi kadrolarına dönüÅŸtürülen uzman, çevirici, eÄŸitim öÄŸretim planlamacısı öÄŸretim elemanlarına ders verme imkanı saÄŸlanacak.

AçıköÄŸretim öÄŸrencileri, katkı payı veya öÄŸrenim ücretini ödemesi ve her dönem başında kaydını yenilemesi ÅŸartıyla öÄŸrencilik haklarından yararlanacak. Üst üste dört dönem bu koÅŸulları yerine getirmeyen öÄŸrencinin ilgili programdan iliÅŸiÄŸi kesilecek.

YükseköÄŸretim kurumlarında görevli öÄŸretim elemanlarının tabi olduÄŸu disiplin hükümleri, konu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararları da dikkate alınarak bilimsel özerkliÄŸe uygun ve günün ihtiyaçları doÄŸrultusunda yeniden düzenleniyor. Ayrıca yükseköÄŸretim kurumlarında görevli öÄŸretim elemanı dışında iÅŸ sözleÅŸmesiyle çalışan personel hakkında Ä°ÅŸ Kanunu, memurlar hakkında Devlet Memurları Kanunu'nun uygulanmasına yönelik düzenleme de yer alıyor.

Kanunla, rektörlüÄŸe baÄŸlı birimlerde görev yapan akademik personel ve daire baÅŸkanı kadrosunun dengi ve üstü kadrolarda bulunan personel ile memurlar için yetkili disiplin kurullarının teÅŸkili düzenleniyor.

Rektör tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, üniversite disiplin kuruluna yapılacak. Uyarma ve kınama disiplin cezalarına karşı itiraz baÅŸvurusunun yapılacağı disiplin kurullarının oluÅŸumu ve yönetimi yeniden belirleniyor.

Ulusal ve uluslararası projelere finansman desteği

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığının uygun görüÅŸü ile YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelik uyarınca, üniversitelerin ulusal veya uluslararası kuruluÅŸlar tarafından desteklenen projelerine, toplam proje bedelinin yüzde 30'unu aÅŸmamak kaydıyla kaynak aktarılabilecek, bilimsel araÅŸtırma projelerine hakem deÄŸerlendirmesi yapan alan uzmanlarına ücret ödenebilecek.

Ayrıca rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere, döner sermaye gelirleri dışında üniversitenin; teknokent, teknopark, teknoloji transfer ofisi, iktisadi iÅŸletmeler ve iÅŸtirakleri gibi gelir getirici müesseseler ve birimleri sebebiyle ayrıca huzur hakkı, yönetici payı, koordinatörlük, danışmanlık ve benzeri ücretler ödenmeyecek.

Vakıf yükseköÄŸretim kurumlarında çalışan öÄŸretim elemanlarının mali hakları, devlet yükseköÄŸretim kurumlarında çalışan emsalleriyle eÅŸitlenecek.

Vakıf yükseköÄŸretim kurumları ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora düzeyindeki her bir diploma programında öÄŸrenim gören öÄŸrencilerden; ilgili programın en yüksek merkezi yerleÅŸtirme puanına sahip en az yüzde 15'i kadar öÄŸrenciyi, söz konusu programın öÄŸrenim süresi boyunca ücretsiz okutmakla yükümlü olacak. Bu öÄŸrencilerden eÄŸitim ve öÄŸretim süreçlerine iliÅŸkin ücret talep edilmeyecek. Tezli yüksek lisans, doktora ve özel yetenek sınavı ile öÄŸrenci alan programlarda en yüksek yerleÅŸtirme puanı sıralaması dikkate alınacak.

Vakıf üniversitelerine iliÅŸkin düzenleme

Vakıf yükseköÄŸretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması, kurucu vakfın tüzel kiÅŸiliÄŸini etkilemeyecek. ÖÄŸrenciler, bursluluk durumları gözetilmek ÅŸartıyla eÄŸitim-öÄŸretim ücretlerini garantör üniversiteye ödemeye devam edecek.

Faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköÄŸretim kurumu adına, mülkiyeti Hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmazlara iliÅŸkin tesis edilen irtifak hakları, verilen kullanma izinleri iptal edilecek. Bu taşınmazlar ile fiilen kullanılan taşınmazlar aynı amaçla kullanılmak üzere garantör üniversiteye tahsis edilecek.

Vakıf yükseköÄŸretim kurumunun muaccel ve kısa vadeli borçlarını, toplam yıllık eÄŸitim ve öÄŸretim gelirleriyle veya mevcut mal varlığıyla ödeme imkanının bulunmadığının Hazine ve Maliye Bakanlığının görüÅŸü ve YÖK'ün kararıyla tespit edilmesi halinde, faaliyet izni geçici olarak durdurulacak.

Vakıf yükseköÄŸretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması halinde, kurucu vakfa atanan kayyımın görevi sona erecek.

Faaliyet izni geçici durdurulan vakıf yükseköÄŸretim kurumunun, eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetleri için mülkiyetinde yeterli taşınmazı bulunmadığının veya mevcut mal varlığıyla eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerini sürdüremeyeceÄŸinin garantör üniversite tarafından tespiti ve YÖK tarafından onaylanması halinde, faaliyet izni kaldırılacak.

YükseköÄŸretim Kanunu'nda, vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına devlet yardımı yapılmasını da içeren düzenleme yürürlükten kaldırılıyor

Vakıf üniversiteleri, gelirlerinin toplamının yüzde 2'sini teminat ayıracak

Devlet yükseköÄŸretim kurumlarında yalnızca Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak veya öÄŸretim üyelerinin yürüttükleri Ar-Ge kapsamındaki projelere yardımcı olmak için istihdam edilen doktoralı araÅŸtırmacılara ödenecek ücrete esas gösterge rakamı, 40 binden 60 bine yükseltilecek.

AraÅŸtırma görevlisi kadrolarına atanıp tezli yüksek lisans eÄŸitimini tamamlamış olanların, alanıyla ilgili doktora veya sanatta yeterlilik eÄŸitimlerine baÅŸlamaları için kadrolarıyla iliÅŸikleri en fazla 6 ay daha devam edecek.

Vakıf üniversitesi öÄŸrencilerinin eÄŸitimlerinin, ilgili vakıf yükseköÄŸretim kurumunun faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ya da kaldırılması durumunda tamamlattırılmasında kullanılmak amacıyla; vakıf yükseköÄŸretim kurumu, her yıl öÄŸrenci gelirleri toplamının yüzde 2'sini, bir kamu bankasında kendi adına açılan hesaba teminat olarak aktaracak.

Kanuna göre, YükseköÄŸretim Kurulunca (YÖK) devlet yükseköÄŸretim kurumlarında kalkınma planları hedefleri doÄŸrultusunda, bilimsel ve teknolojik geliÅŸmeye katkı saÄŸlayacak nitelikte Ar-Ge faaliyetleri için bir koordinatör yükseköÄŸretim kurumunun bünyesinde, birden fazla yükseköÄŸretim kurumunun iÅŸ birliÄŸiyle ortak uygulama ve araÅŸtırma merkezi kurulabilecek. Aynı ad, görev ve misyonla kurulacak ortak uygulama ve araÅŸtırma merkezi sayısı 2'den fazla olamayacak.

Ortak uygulama ve araÅŸtırma merkezlerinin kuruluÅŸ ve iÅŸleyiÅŸine iliÅŸkin usul ve esaslar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığının görüÅŸü alınarak YükseköÄŸretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

AçıköÄŸretim hizmeti veren yükseköÄŸretim kurullarının döner sermaye iÅŸletmelerinin açıköÄŸretim fakültelerine ait alt hesaplarında oluÅŸan gelirler, münhasıran bu faaliyetlerin gerektirdiÄŸi giderlerde kullanılacak. Bu hesaplarda üçer aylık dönemler itibarıyla oluÅŸacak gelir fazlalarının yüzde 80'i, her 3 ayda bir, izleyen ayın 15'ine kadar YÖK BaÅŸkanlığı muhasebe birimi hesabına aktarılacak. Aktarılan bu tutar, BaÅŸkanlık bütçesine kaydedilecek ve devlet, yükseköÄŸretim kurullarına kaynak aktarmak suretiyle doktoralı bilim insanı ve araÅŸtırmacı yetiÅŸtirilmesi için kullanılacak. Devlet üniversitelerinde bulunan, YÖK tarafından belirlenecek öncelikli alanlarda yapılan doktora programlarındaki öÄŸrencilere, Yüksek ÖÄŸrenim ÖÄŸrencilerine Burs Kredi Verilmesine Ä°liÅŸkin Kanun'a tabi olmaksızın burs verilebilecek. Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2021'de yürürlüÄŸe girecek.

ÖÄŸretim üyelerinin 75 yaşına kadar çalışabilmelerine imkan saÄŸlayan kanunda yer alan üniversitelerin arasına Kafkas Üniversitesi ve Kütahya SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi de eklendi.

Vakıf yükseköÄŸretim kurumlarında görev yapan ve en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öÄŸretim üyelerine, hususi damgalı pasaport verilecek.

Telafi eÄŸitim düzenlemesi

ÖÄŸretmenler, yaz tatili içinde aralıksız 2 ay izinli olacak ancak bu 2 aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikte saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü olacaklar.

Rehberlik öÄŸretmenleri; tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öÄŸrenci tanılama sürecine baÄŸlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilecek. Bu durumda rehberlik öÄŸretmenlerinin izinleri bir aydan az olamayacak.

Ä°lçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doÄŸal afet, elveriÅŸsiz hava koÅŸulları gibi nedenlerle eÄŸitim öÄŸretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı durumlarda, yaz tatilinde yapılacak eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetleri nedeniyle, Milli EÄŸitim Bakanlığınca öÄŸretmenlerin izinleri kısaltılabilecek. Bu durumda öÄŸretmenlerin izinleri bir aydan az olamayacak

Kendilerine ikinci görev olarak okul/kurum yöneticiliÄŸi verilenler ve yüz yüze eÄŸitim yapılmayan eÄŸitim kurumlarında görevli öÄŸretmenler ile Bakanlık merkez teÅŸkilatı ve il/ilçe milli eÄŸitim müdürlüklerinde görevlendirilen (yöneticilik dahil) öÄŸretmenler, yıllık izinlerini Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kullanacak.

Okul müdürleriyle müdür yardımcıları, tatil aylarında okul iÅŸlerini ayarlamak ve düzenlemek ÅŸartıyla sırayla izinlerini kullanacak.

Ankara Bilim Üniversitesi kuruluyor

Ankara'da, Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından YükseköÄŸretim Kanunu'nun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Ankara Bilim Üniversitesi adıyla vakıf üniversitesi kuruluyor. Bu üniversite, rektörlüÄŸe baÄŸlı olarak mühendislik ve mimarlık fakültesinden, güzel sanatlar ve tasarım fakültesinden, insan ve toplum bilimleri fakültesinden oluÅŸacak.

Kocaeli'nde, Avrupa EÄŸitim Vakfı tarafından YükseköÄŸretim Kanunu'nun vakıf yükseköÄŸretim kurumlarına iliÅŸkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip Kocaeli SaÄŸlık ve Teknoloji Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kuruluyor. Bu üniversite, rektörlüÄŸe baÄŸlı olarak diÅŸ hekimliÄŸi fakültesinden, saÄŸlık bilimleri fakültesinden, mühendislik ve doÄŸa bilimleri fakültesinden, lisansüstü eÄŸitim enstitüsünden ve Avrupa Meslek Yüksekokulundan oluÅŸacak.

Kocaeli SaÄŸlık ve Teknoloji Üniversitesi RektörlüÄŸüne baÄŸlanan Avrupa Meslek Yüksekokulunda halen öÄŸrenimlerini sürdüren öÄŸrenciler ve öÄŸretim elemanları ile Avrupa Meslek Yüksekokulunun mal varlığı, adı geçen üniversiteye devredilecek.

Ä°kinci lisansüstü öÄŸretime kabul edilecek öÄŸrencilerin ödeyecekleri öÄŸrenim ücretini, maliyetleri dikkate alarak YÖK tarafından belirlenecek üst limiti aÅŸmamak ÅŸartıyla ilgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulu tespit edecek.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri