• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

EĞİTİMDE ESKİYE DÖNÜŞ ARAYIŞI

Eğitim sisteminde bir kez daha ’köklü değişiklik’ planlandığı belirtiliyor.
2016-02-26, 08:33:27
Okunma: 547
0 Yorum
resim

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim sistemini bir kez daha değiştirmeyi planladığı belirtiliyor.

Zaman gazetesinden Süleyman Kayhan'ın haberine göre, 12 yıllık zorunlu eÄŸitim diye bilinen "4+4+4" sisteminin yerine "5+3+4 sistemi" gelecek. Eski Bakan Ömer Dinçer'in görevde olduÄŸu 2012 yılında uygulamaya getirilen ve o dönemden beri tartışmalara konu olan 4+4+4 sistemi uyarınca, 66 aylık çocuklar birinci sınıflarda ders başı yapmıştı.

Bakanlığın üzerinde çalıştığı deÄŸiÅŸiklikler, sadece 12 yıllık zorunlu eÄŸitimle sınırlı deÄŸil. MEB, YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) ile koordineli çalışıp üniversite sınavını da üçüncü defa deÄŸiÅŸtirmeye hazırlanıyor. Ä°lk olarak 2005'te tek kısımdan oluÅŸan ÖÄŸrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) son verildi. 5 yıl sonra Hüseyin Çelik'in bakan olduÄŸu dönemde YükseköÄŸretim GeçiÅŸ Sınavı (YGS) ve Lisans YerleÅŸtirme Sınavı'ndan (LYS) oluÅŸan iki aÅŸamalı sisteme geçildi. Bakanlık ÅŸimdi ise YGS-LYS sisteminden vazgeçip birbirinin telafisi ÅŸeklinde olacak bir yılda 4 üniversite sınavı gerçekleÅŸtirmeyi hedefliyor. Fakat bu sistem maliyetli olacağı için üzerindeki tartışmalar devam ediyor.

MESLEK LÄ°SELÄ°YE ÜNÄ°VERSÄ°TEDE KOTA

Bakanlık, ayrıca YÖK ile yüz binlerce meslek liseliyi ilgilendiren yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Buna göre iki yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiÅŸlerle ilgili yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Sınavsız geçiÅŸlerde kota konulması, böylece meslek yüksekokullarının kalitesinin artırılması hedefleniyor.

LÄ°SE MÜFREDATI DEĞİŞİYOR

MEB, sistem deÄŸiÅŸikliÄŸinin yanı sıra ortaöÄŸretim müfredatına el atmayı da düÅŸünüyor. Lise müfredatında dil ve anlatım dersleriyle Türk edebiyatı dersi eskiden olduÄŸu gibi ‘Türk dili ve edebiyatı' çatısı altında birleÅŸtirilecek. Bakanlığın konuÅŸulan yeni çalışmasına göre fizik, kimya ve biyoloji gibi derslerde de hem teorik hem pratik bilgiyi öne çıkaracak deÄŸiÅŸikliklere imza atılacak.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri