• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

KPSS Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° FLAÅž KARAR

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2010’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda (KPSS) kopyaya ilişkin yürütülen soruşturmaya dair, "Bu konuda savcılıktan bize gelen her türlü talebi, kamuoyundan bize gelen her türlü u
2015-01-16, 11:56:38
Okunma: 547
0 Yorum
resim

Demir yaptığı açıklamada, 2010 KPSS'de kopya gerekçesiyle eÄŸitim bilimleri sınavının iptal edildiÄŸini ve sınava iliÅŸkin soruÅŸturmanın Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütüldüÄŸünü hatırlattı.

ÖSYM'nin üniversiteye giriÅŸ sınavları ve KPSS'nin yanı sıra pek çok farklı kuruma da sınav yaptığını belirten Demir, göreve geldikleri Eylül 2010'dan itibaren sınav güvenliÄŸinde ciddi aÅŸamalar kaydedildiÄŸini, hak ve adaletin zedelenmesine yol açacak konularda her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Demir, 2010'daki KPSS'nin temmuzda gerçekleÅŸtirildiÄŸini, sonuçların ise aÄŸustosta açıklandığını, kendisinin ise eylülde göreve geldiÄŸini anımsattı.

Kopya tartışmalarının büyük bir kısmının da 2010 ve önceki yıllara ait sınavlara iliÅŸkin olduÄŸunu dile getiren Demir, "Bu konuda savcılıktan bize gelen her türlü talebi, kamuoyundan bize gelen her türlü uyarıyı, ihbarı biz son derece ciddi, titiz olarak alıyoruz. Bunları, gerekli verileri, bilgileri ilgili makamlara iletiyoruz. Fakat tabii ki incelemelerimiz sadece 2010 öncesiyle kalmayacak. 2010 sonraki sınavlarımıza da yeniden kritik bir gözle bakacağız. Hak ve adaleti zedeleyen her türlü unsuru ortadan kaldırmak adına incelemelerimizi yapacağız" diye konuÅŸtu.

Sınavlarda herhangi bir olaÄŸan dışı durum söz konusuysa bunları yeniden gündeme getirilmesi, haksız kazanımlarla elde edilen hakların geri alınması konusunda her türlü yasal imkanın bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Demir, bu konuda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Gerek 2010 KPSS gerekse 2012 adli yargı sınavlarına iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturmaların bir an önce sonuçlandırılmasını ve burada haksız kazanım elde edenlerin gerekli cezayı almasını istediklerini kaydeden Demir, "Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı pek çok sınavı bu kapsamda inceliyor. KPSS de onlardan bir tanesi, inceleme sürüyor. Biz de bütün desteÄŸi veriyoruz" dedi.

Savcılığın bazı sınavlarda, adayların ne kadar doÄŸru, ne kadar yanlış yaptığı, hangi soruları doÄŸru, hangilerini yanlış cevapladığına kadar tüm verileri talep ettiÄŸini dile getiren Demir, "DiÄŸer bazı sınavlarda da Türkiye bazında deÄŸerlendirmeleri, il bazındaki deÄŸerlendirmeleri ve bölge bazındaki deÄŸerlendirmeleri, adres esasına göre deÄŸerlendirmeleri, hepsini bizden talep etti. Biz de o verileri verdik. 2010 ağırlıklı olarak. Ama zaman içerisinde baÅŸka sınavlarda gündeme gelirse bunları da vermekten mutluluk duyarız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"ÖSYM'de veri asla kaybolmaz"

Demir, 2010'da KPSS'deki bazı belgelerin imha edildiÄŸi iddialarına iliÅŸkin ise "ÖSYM'de sınavı deÄŸerlendirmeye yönelik hiçbir veri asla kaybolmaz. Sınavda yaptığı doÄŸru sayısı, yanlış sayısı ve o sınavın nasıl deÄŸerlendirildiÄŸine dair veriler asla kaybolmaz" ifadelerini kullandı.

Son 4 yılda ÖSYM'nin 1974'ten bugüne yaklaşık 41 yıllık arÅŸivinin tamamen elektronik ortama taşındığını belirten Demir, bu sayede tüm adayların T.C. kimlik numaralarıyla eÅŸleÅŸmelerinin saÄŸlandığını ve bu bilgilere eriÅŸilebildiÄŸini kaydetti.

ÖSYM'nin bugüne kadar kağıt ortamında sınav yaptığını anlatan Demir, 2014'te sınavlarda 11 milyon adaya 11 milyon soru kitapçığı verildiÄŸini, bu 11 milyon soru kitapçığının bir yıl bile saklanması için inanılmaz büyüklükte bir alan gerektiÄŸini söyledi.

"Kopyaya adı karışan adayların cevap kayıtları saklanıyor"

Yasal saklama süresi dolan sınav evrakını devlet arÅŸivleriyle de iÅŸbirliÄŸi yaparak imha ettiklerini anlatan Demir, "Bu kapsamda, 2010 KPSS'deki iptal edilen kısımdaki soru kitapçıkları, savcılığa verilenlerin dışında çünkü o sınava giren 300 bin aday vardı savcının takip ettiÄŸi 8-10 bin aday söz konuydu, onların dışındakilerine izin istedik ve imha ettik. Tartışma konusu olan adayların soru kitapçıklarının da bir yerlerde muhafaza edildiÄŸine inanıyorum" deÄŸerlendirilmesinde bulundu.

Hakkında kopya iddiası bulunan adayların hangi soruya hangi cevabı verdiÄŸinin, elektronik ortamda kaydının mevcut olduÄŸunun altını çizen Demir, o dönemde cevap kağıtlarının taranmasının söz konusu olmadığını ancak bu kağıtların da muhafaza edildiÄŸini söyledi.

"Genel kültür genel yetenek sınavına iliÅŸkin veriler de savcılığa verildi"

2010 KPSS'de iptal edilen eÄŸitim bilimleri sınavının yanı sıra genel kültür ve genel yetenek sınavında da kopya iddialarının bulunduÄŸunu anlatan Demir, "Bu konuda savcının talep ettiÄŸi tüm verileri verdik. Ä°ncelemeleri yapıyorlar. O konu daha önce cumhurbaÅŸkanı denetleme kurulu tarafından da yapılmıştı. YÖK Denetleme kurulu tarafından da raporlandırılmıştı. Orada takdir tamamen yargıya ait. Orada ne denilirse biz onu yapmak durumundayız, gerekeni yaparız" diye konuÅŸtu.

"O günkü yargı iptal kararımızı durdurdu"

2012'deki adli yargı sınavında bir olaÄŸan dışılık tespit ettiklerini ve sınavı ÖSYM'nin geçersiz ilan ettiÄŸini hatırlatan Demir, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Fakat maalesef o günkü yargı bizim iptal kararımızı durdurdu. Orada yine pes etmedik. Burada 'olaÄŸan dışı bir durum söz konusu' dedik. Sonuçlarında olaÄŸandışı geliÅŸme olan, yani daha önce sınava girmiÅŸ 30 almış, tekrar girmiÅŸ 30 almış, 2012 adli yargıda 80 almış, daha sonra yine aynı sınava girmiÅŸ 40 almış. Bu olaÄŸandışı. Bunun izah edilmesi gerekir. Böyle olan sanıyorum 50-60 aday hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu taleplerimiz de o zamanki adli makamlar tarafından kabul edilmedi, geri durduruldu. Ancak biz Türkiye'nin son yaÅŸadığı paralel yapıyla mücadele ortamında, ki biz buna bütün desteÄŸi vermek durumundayız, veririz, sınavın iptali konusunu yeniden gündeme getirdik ve yeniden suç duyurusunda bulunduk. 'Biz bu kararların doÄŸru olmadığını bu adayların haksız kazanç saÄŸladığını düÅŸünüyoruz, bunların yeniden araÅŸtırılmasını istiyoruz' dedik."

"Adayın sınav sonucu olağandışıysa yeniden sınava alınacak"

ÖSYM'nin her adayın sınavlarını ayrıntılı incelediÄŸini belirten Demir, ÅŸunları kaydetti: "ArkadaÅŸlarıma ÅŸu talimatı verdim. Bazı sınavlar öncelikli olmak üzere aynı sınavlara farklı zamanlarda girmiÅŸ ve olaÄŸandışı geliÅŸmeler kaydetmiÅŸ olanları çıkarın, bunları yakından inceleyelim ve haksız kazanım varsa bunu tespit edelim. ÖSYM'ye Türkiye'nin eÄŸitim bankası diyebilirsiniz. Çünkü tüm eÄŸitim bilgileri, baÅŸarıları, puanları ÖSYM'de mevcut. OlaÄŸan dışı bir kazanım, olaÄŸan dışı bir sınav sonucu varsa incelenmesi gerekir. Bunu ÅŸu anda gündeme getiriyoruz. Bazen bu belki yeniden sınava davet etme ÅŸeklinde olacak. Yasa buna müsaade etmektedir. Bazen de bunlar hakkında suç duyurusunda bulunma olacaktır ve yasal takibi yapmak durumunda olacağız ve yapacağız."

Göreve geldikleri günden bugüne kadar toplu kopya giriÅŸimine iliÅŸkin sadece adli yargı sınavında sıkıntı yaÅŸadıklarını belirten Demir, ancak bireysel olarak neredeyse her sınavda baÅŸkasının yerine sınava girme ve usulsüz davranış giriÅŸimleri olduÄŸunu aktardı.

Bu giriÅŸimlerin tespit edilip gerekli iÅŸlemlerin yapıldığını anlatan Demir, sınavlarda 70 bin kamerayla salonları izlediklerini ve herhangi bir kural dışı davranış söz konusu ise bu adayların sınavlarının iptal edildiÄŸini söyledi.

Bazı sınavlarda adayların soruları ezberlediÄŸini, bazılarını sınav evrakına yazdığını veya soru kitapçığının sayfalarını kopardığını ve sınav sonrası internet siteleri üzerinden birbirleriyle paylaÅŸtığını anlatan Demir, bu giriÅŸmeleri engellemek için telif hakları yasası kapsamında bu tür paylaşımların önüne geçmeye çalıştıklarını dile getirdi. Bu tür paylaşımlarda bulunan adayları takip ettiklerini ve haklarında yasal iÅŸlem baÅŸlattıklarını aktaran Demir, bu kapsamda ceza alan adaylar bulunduÄŸunu söyledi.

"Sınav güvenliÄŸi yüzde yüz tesis edildi"

Her adaya farklı soru kitapçığı uygulamasının toplu kopya giriÅŸimlerini tamamen ortadan kaldırdığını belirten Demir, sınavlara kalem ve silgi dahil olmak üzere cep telefonu, saat gibi hiçbir metal eÅŸyanın alınmaması, soru hazırlama sisteminin internetten bağımsız hale getirilmesi, tüm elektronik sistemlerin yenilenmesi, matbaada güvenli biliÅŸim ağının oluÅŸturulması ve kapalı dönemlerin güvenliÄŸinin yükseltilmesinin de güvenliÄŸi artıran önemler arasında olduÄŸunu söyledi.

"Tüm bunlarla ÅŸunu iddia edebiliriz, 2014'te sınav güvenliÄŸini yüzde 100 tesis edildiÄŸi bir sisteme eriÅŸtik" diyen Demir, bunun bir gecede bir günde gerçekleÅŸtirilen bir yürüyüÅŸ olmadığına dikkati çekti.

Haksız kazanım elde edenlerin mutlaka bunun cezasını göreceÄŸini ve saÄŸladıkları tüm kazanımların iptal edileceÄŸini dile getiren Demir, "Haksız olarak hak etmediÄŸi bir puanı almış normal dışı olaÄŸan dışı yollarla bir puan almış olanlar varsa bu tespit edilebilir, o zaman da bu mutlaka o hakkının geri alınması, kazanmış olduÄŸu neyse gelirleri, imkanları, paraları onların ülke adına tahsil edilmesi ve cezalandırılması gerekir" dedi.

Demir, sınavları alın teriyle kazanan kiÅŸilerin de maÄŸdur edilmesi gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri