• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

OKULLARDA CİNSİYETE GÖRE MESLEK SEÇİLECEK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullarda okutulan Rehberlik ve Kariyer Planlama dersi öğretim programını yeniledi. Müfredatında “Özellikle toplumsal cinsiyet rolleri ve meslek seçiminde cinsiyete ilişkin önyargılara değini
2014-12-23, 11:47:33
Okunma: 496
0 Yorum
resim

MEB, ortaokullarda okutulan Rehberlik ve Kariyer Planlama dersi için öÄŸretim programı hazırladı. Daha önce Rehberlik dersi için kullanılan Ä°lköÄŸretim Sınıf Rehberlik ÖÄŸretim Programı’nın uygulamadan kaldırılacağı, yeni öÄŸretim programının önümüzdeki eÄŸitim öÄŸretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacağı öÄŸrenildi. Ders haftada bir saat verilecek.

Cinsiyet önyargıları

Hazırlanan yeni öÄŸretim programında, dersin “meslekler ve kariyer planlama” konusunda öÄŸrencilerin lise ve iÅŸ kurumu ziyaretleri yaparak meslekleri tanımalarına olanak saÄŸlanması istendi. Dersin “Meslekleri Tanıma” konusunun kazanımları ve kazanımlara iliÅŸkin açıklamaları dikkat çekti. Bu derste öÄŸrencilerin; iÅŸ, meslek, uÄŸraÅŸ ve kariyer kavramlarının tanımlanması, meslek sahibi olmanın öneminin açıklanması, ilgi, yetenek ve deÄŸerlerin lise program türü seçimindeki önemini kavramaları istendi. Ayrıca öÄŸrencilerin, “OrtaöÄŸretim program türü seçiminde ailesinin ve çevresinin beklentileri ile kendi beklentilerini ayırt etmesi” ve “Ä°lgi duyduÄŸu mesleklerin gerektirdiÄŸi bireysel özelliklerin neler olduÄŸunu kavraması” hedeflendi.

Söz konusu kazanımların “Özellikle toplumsal cinsiyet rolleri ve meslek seçiminde cinsiyete iliÅŸkin
önyargılara deÄŸinilmesi ve meslek seçiminde buna dikkat edilmesi saÄŸlanmalıdır” ifadeleri ile açıklandı. Ayrıca kariyer seçiminde zaman zaman ailelerin beklentilerinin bireyin beklentilerinin önüne geçtiÄŸine ve bu durumun sakıncalarına deÄŸinilmesi gerektiÄŸi belirtildi.

“Kariyer Planlama” konusunda ise özgeçmiÅŸ yazmanın ve kariyer dosyası oluÅŸturmanın öÄŸretileceÄŸi dersin müfredatında ayrıca öÄŸretmenlerin “Önyargıların ve olumsuz düÅŸüncellerin kariyer planlamaya etkisini vurgulamaları” istendi.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri