• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

TEPEDEN DARGEÇiT’E BAKMAK

Bu hafta her şeyden uzak durup geçmişe sıcak bir merhaba diyebilmek için yola çıktım. küçük ama şirin Dargeçit ilçemi anlatmaya ve eleştirmeye kararı aldım. bugün Bir daha anladım ilçemizin verimliğini , güzelliğini,sevimliği
2013-06-25, 13:28:45
Okunma: 2084
4 Yorum
Murat Verim
dewrimci.muro@facebook.com

Vaktimizi hep aynı mekanlarda harcıyoruz . insan aynı ÅŸeyi yapa yapa belli bir süreden sonra sıkılmaya baÅŸlar . çünkü Her gün dışarı çıktık mı ya çay ocağında ya internet cafesinde ya pastane köÅŸelerinde ya da ilçemizin tek sosyal alan olan parkta vakit geçirmekten sıkılmıştım . ilçe halkın çoÄŸunluÄŸu bu mecburiyet çemberi içerisinde yaÅŸama mucadelesini veriyor. DoÄŸal olarak da haklılar çünkü baÅŸka bir alternatifleri yok. Neden yetkili kiÅŸiler ilçemizin sosyal-kültürel alanda bir çalışma içinde bulunmuyor. Bu standart yaÅŸam sürerken farklı bir gün geçirmek istedim…

ÇocukluÄŸumun geçtiÄŸi o tepeye çıkıp dargeçit’i anlamaya çalıştım..kışları karın üzerinden kaymak için o yükseÄŸe çıkıyorduk bahar aylarında ise uçurtmalarımızı alıp tepeye çıkardık. Uzun bir zamandan sonra hiç gitmediÄŸim o tepeye bu hafta eski günlere sıcak bir merhaba dedim uzun bir zaman olmuÅŸ olsa bile o çucukluÄŸumda ki sevinci tekrar yaÅŸama anı yakaladım. Dargeçit’in tepesine çıkarken tabi kolay olmadı küçükken günde birkaç defa rahatlıkla tırmandığım tepeye ha gayret diye diye diye nefes nefese kala ama her adım atığımda çocukluÄŸumdaki sevinci , heyecanı tekrar yaÅŸadım ve sonunda tepeye vardım önce içimden iyice bir ohh çektim ve sonra dargeçit’i ıssız bir ÅŸekilde seyrettim Dargeçit ayaklarımın altındaydı o tepede insan çok mutlu ve huzurlu oluyor gerçekten güzel yer sizinde o tepeye çıkıp o muazzam görünüme ÅŸahit olun inanın piÅŸman olmayacaksınız . BaÅŸta söyleyeyim yorulacaksanız ama o yorgunluÄŸa deÄŸecek huzurlu ve güzel bir anınız olacak. Dargeçit’e küçükken tepeden bakarken her yer aynı evler eÅŸit derecede gözüküyordu ama ÅŸimdi bakarken inan ki çok üzüldüm çarpık ve Dargeçit’in gök delenleri ilçenin planını alt-üst etmiÅŸ bir durumda..bunları yapan kadar izin verende suçludur.!

Dargeçit ilçesinin çok yüksek daÄŸları yoktur. Dargeçit ilçesi sırtını iki tepeye dayamıştır.En yüksek sayılan dağı ilçenin kuzeydoÄŸusunda yer alan SÄ°TE dağıdır.

Dargeçit ilçesinin ormanları yok denecek kadar azdır. Ä°lçe topraklarının büyük bir kısmı palamut ve meÅŸe aÄŸaçlarından oluÅŸan ormanlık araziden oluÅŸmuÅŸtur. Bu ormanlık alanlar insanların tahribi sonucunda ormanlık vasfını yitirmiÅŸ bulunmaktadır. Bugüne kadar orman kalıntıları olarak varlığını koruyan meÅŸe ve palamut aÄŸaçlarıdır. Bu tepelere baktığımızda kuraklık ve çıplaklık ön safa da her nedense kimse bu tepeleri yeÅŸillendirmek için çaba harcamıyor. Burdan sayın kaymakamdan , sayın belediye baÅŸkanından ve sayın ilçe tarım müdürlüÄŸünden bir ricam olacak karşınızda dimdik duran ve kuraklık içinde sizlere seslenen daÄŸlarımızı, tepelerimizi aÄŸaçlandırma yaparak orman alanı olması için faaliyetlerde bulunmanızı istiyorum. BaÅŸka yerlerde doÄŸa katliamları yaÅŸanırken gelin ilçemizin doÄŸasını birlikte yeÅŸillendirelim, canlandıralım. Ormanlar bir ülkenin doÄŸal güzellik ve zenginlik kaynağıdır..

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°

4 Adet yorum yapıldı.

yoldaÅŸ
2014-02-28, 10:16:29, 213.43.204.254
özgür;
değerli arkadaşım murat dargeçit ile ilgili yazıların gerçekten güzel ve anlamlıdır artık bu eksiklerin biran önce giderilmesi gerekir dargeçitin senin gibi okumuş bilgili genç insanlara ihtiyaç var daima seninleyiz ellerine ve kalemıne saglık yolun açık olsun yoldaş..
!!!!!!
2013-09-03, 22:45:59, 85.105.61.200
zincirsiz;
Sayın yazar; belirli ve var olan düzeni eleştirmeden önce hatırlatmalı,bunun için hedef tahtaları yerine insanlara ekmeyi değil,kesmemeyi öğretmeliyiz.
ormanı senle kestik
2013-09-01, 14:52:02, 85.98.197.126
mahaledden;
murat bey ormanı yok denecek kadar azdır diyorsun bir düşün acaba siz de çok ağaç kestiniz mi
kalemine ve yüreğine sağlık...
2013-07-29, 17:36:52, 88.229.12.60
hümeyra;
Murat Hocam, güzel bir yazı.. çünkü yerel talepler insanın yaşam alanı ile ilgili özel ve önemli taleplerdir. herkes kendi yaşamını kaliteli hale getirirse kaliteli bir ülke oluruz... bu arada eşim orda asker olacak. bayramdan sonra geliyor. sizlere emanet. umarım Allah'ım korur... :(((
2015-03-04, 20:30:36
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri