• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

NİTELİKLİ ÖĞRETİCİLER

İslam dinini ve yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i öğrettiğini düşünerek heyecanını ve zevkini daima canlı tutar. Caminin veya dersliğin kapısından ibadet bilinciyle, güler yüzle ve neşeyle girer. Yüzündeki tebessümle, öğret
2014-07-15, 19:56:05
Okunma: 917
1 Yorum
resim

 Din eÄŸitiminde gönüllülüÄŸün önemini ve berekete vesile olduÄŸunu bilir. Tatillerinden fedakârlık yaparak Kur’an öÄŸrenmeye gelen çocuklara eÄŸitim vermenin önemli bir görev olduÄŸunu bilir ve bu vazifenin manevi mesuliyetini yüreÄŸinde hisseder.

 Özellikle ilk günlerde bütün yorgunluÄŸuna raÄŸmen gülümsemesini ve sıcak ilgisini hiçbir veliden ve öÄŸrencisinden esirgemez. EÄŸitimde temel ilkelerden birisinin ilgi ve sabır olduÄŸunu kendine telkin eder.

 Eline aldığı Elifba kitabı ya da yüreÄŸi hizasında tuttuÄŸu Kur’an-ı Kerim’le neÅŸe içerisinde Yaz Kur’an Kursuna gelen öÄŸrencilerin heyecanını gün boyu ve kurs süresince canlı tutmayı hedefler.

 Bir görevin öretilmesinden çok sevdirilmesi gerektiÄŸini bilir. Öretmek deÄŸil, sevdirmek prensibinden yola çıkar. Sevgi, sabır ve hoÅŸgörü temel prensiplerinden hareket ettiÄŸi sürece çok üyelerin öretileceÄŸini bilir. ÖÄŸrencilerle iletiÅŸimi dengeli olur. Onlara alçakgönüllü ve sevecen davranır. Disiplin adına onlarla arasına duvarlar ören bir öÄŸretici olmaktan çekinir. Otoriter deÄŸil, öÄŸrencilerinin sorunlarıyla ilgilenen ve onlara yol gösteren rehber bir öÄŸretici olur. ÖÄŸrencilerinin duygularını, düÅŸüncelerini anlamaya çalışır ve onlarla bütünleÅŸir. Özel problemlerine zaman ayırarak onları aktif olarak dinlemeye çalışır. Kendisine veya çocuÄŸuna nasıl davranılması gerektiÄŸini düÅŸünerek onlarla empati kurar.

 ÖÄŸrencilerinin yanlarının getirdiÄŸi özellikleri ve psikolojisini bilir ve onları anlamaya çalışır. Bu konuda bilgi sahibi olmaya çalışır. EÄŸitimcilerden faydalanmaya çalışır.

 ÖÄŸrencilerine deÄŸer verir ve onları önemser. Onların arasından ülkemize ve insanlığa büyük hizmetleri geçecek bir çocuÄŸun çıkabileceÄŸini unutmaz. Onların karakterinin oluÅŸmasında ve hayatlarına hedef belirlemelerinde sesli yapacağı duaların da etkili olduÄŸunu bilir. Kazandırmak istediÄŸi davranışlara göre açıktan dua eder.

 Yaz Kursu öÄŸreticiliÄŸi yaptığı camide eÄŸer imam olarak da görev yapıyorsa cüppe ve sarığını giydiÄŸi zamanlar öÄŸrencileriyle tokalaşır ve onlara güler yüzlü davranır. Bu davranışıyla bir din görevlisi olarak güzel bir izlenim bırakacağını ve çocukların gönüllerinde Ä°slam dinini öÄŸreten kimselere karşı bir sevgi oluÅŸturacağını bilir.

 Cami imamı ve Kur’an hocası tarafından gönlü kırılan ve yüreÄŸinde olumsuz iz bırakılan çocukların camiye, cemaate, dine ve Kur’an’a bakışının nasıl olacağını düÅŸünür. Bunun için, her ne sebeple olursa olsun kesinlikle hiçbir öÄŸrenciyi camiden ve dersten atmaz. Camiden veya Kur’an dersinden kovularak kalbi kırılan çocuÄŸun bir ömür dine uzak kalması durumunda sorumluluÄŸunun çok ağır olacağını düÅŸünür. Problemli öÄŸrencilerle özel görüÅŸmeler yapar. Problemlerin çözümü konusunda kendilerinin fikirlerini alır. Onlara görevler vererek sorumluluk bilinci kazanmalarını saÄŸlar. Hatalı davranışlarını affederek ve yumuÅŸak davranarak çözmeye çalışır.

 Dersleri canlı ve coÅŸkulu bir ÅŸekilde iÅŸler. Yorgun ve bezgin bir havayla “Bir an önce bitse

de rahatlasam!” gibi bir tavır içinde olmanın öÄŸrencilerin gözünden kaçmayacağını bilir.

 Peygamber Efendimizin “ÖÄŸretiniz, kırıcı olmayınız, öÄŸretenler kırıcı olanlardan hayırlıdır” öÄŸüdü ile “KolaylaÅŸtırınız, güçleÅŸtirmeyiniz; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz” ilkesini devamlı hatırında tutar.

 Nitelikli öÄŸretici, sorunlara deÄŸil, çözümlere odaklanır. Bu sebeple çocuklarda görülen yanlış davranışları ve onların ahlâkını olumsuz etkileyen faktörleri sonuç alamayacak ÅŸekilde eleÅŸtirmek yerine Kur’an-ı Kerim’i ve dinimizi öÄŸretmek için plan ve projelere yoÄŸunlaşır. Her gün yeni bir heyecanla ve metotla bazen alışılmışın dışına da çıkarak derslerini iÅŸlemeye çalışır. Bu uygulamaların öÄŸrenciler üzerinde çok olumlu izler bırakacağını ve öÄŸretimi kolaylaÅŸtıracağını bilir. Nitelikli öÄŸretici, Yaz Kur’an kurslarında eÄŸitim veren meslektaÅŸlarıyla istiÅŸarelerde bulunur ve onlarla ortak çalışmalar yapar. Onlarla bilgi, birikim, eÄŸitim metotlarını ve tecrübelerini paylaşır. Takım çalışmasına açık olur.

BaÅŸka bir sayıda buluÅŸmak dileÄŸiyle, Allah’a emanet olunuz.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°

1 Adet yorum yapıldı.

Nitelikli Öğreticiler
2014-07-15, 21:40:57, 176.219.139.116
Korkmaz34;
Çocukların karakterinin oluşmasında ve hayatlarına hedef belirlemelerinde sesli yapacağı duaların da etkili olduğunu bilir. Kazandırmak istediği davranışlara göre açıktan dua eder. İşte bu. Tebrikler
2015-03-04, 20:30:36
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri