• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

BiREY VE TOPLUM

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kültürel, sosyal, siyasal ve ekonomik değişimin yaşanma çabası, aslında batılı devletlerin yaşadığı modernleşmeye ayak uydurmak ve modernleşmeye çalışmaktı.
2017-07-09, 00:22:13
Okunma: 1299
0 Yorum
resim

 Bu modernleÅŸmeye çalışma çabaları kendisiyle birlikte;  yeni bir birey, deÄŸiÅŸime uÄŸramış yeni bir toplum ÅŸeklini ortaya koydu.  Geleneksel olan bir toplumun, birden geleneksellikten uzaklaÅŸtırılmaya çalışılması aslında bir kaostu. 

                Birey, modernleÅŸmeye çabaladıkça toplum tarafından soyutlanmaya baÅŸlandı.  Bu modernleÅŸme çabalarıyla birlikte her ÅŸey tek tek deÄŸiÅŸmeye baÅŸlandı ve bu deÄŸiÅŸimle birlikte toplum yeniden ÅŸekillendi. Birey topluma, toplum bireye yabancılaÅŸmaya baÅŸladı.

Metropol yaÅŸamının yaygınlaÅŸmasıyla birlikte birey toplumdan soyut bir yaÅŸam sürdürmeye ve yalnızlaÅŸmaya baÅŸladı.  Bu yalnızlaÅŸmayla birlikte birey;  kendisinden, kültüründen, kendi toplumundan,  kısacası kendi kimliÄŸinden git gide uzaklaÅŸtı ve bu da bütün deÄŸerlerine yabancılaÅŸmasına yol açtı. Birey yabancılaÅŸtıkça, kendinden uzaklaÅŸtıkça kendi içinde birçok sorunla karşı karşıya kaldı. Gerçek yaÅŸam tarzıyla, ayak uydurmaya çalıştığı yaÅŸam tarzı arasındaki çeliÅŸkiler arttıkça, daha da yalnızlaÅŸmaya baÅŸladı ve bu da büyük bir sosyal olgu olan intiharların artmasına sebep oldu. Metropollere göç etmek zorunda kalan geleneksel toplum,  anakent yaÅŸantısını içselleÅŸtiremedikleri için hep ikilem içinde kalmışlardır. Bir yandan geleneksel yaÅŸantısını sürdürmeye çalışırken,  diÄŸer yandan yeni yaÅŸam tazına ayak uydurmaya çalışması, en çok birey sonra aile ve en sonunda da toplum sorunların yaÅŸanmasına sebep oldu. Farkında olarak veya olmayarak büyük ÅŸehirlere göç etmek zorunda kalan toplumlar; sosyal iliÅŸkilerde, geleneksel hayat ÅŸartlarının gerektirdiÄŸi  ‘birliktelik ve beraberce’   yaÅŸama biçiminden ve ‘yardımlaÅŸma’  duygusundan uzak kaldılar. Bu nedenle de birbirlerine karşı yabancılaÅŸmaya baÅŸladılar.  Önceden yapılanlar toplumca kabul görüp, desteklenip ya da reddedilirken, büyük ÅŸehirlere göç etmeleriyle bu karar verme aÅŸamaları deÄŸiÅŸmiÅŸ;  toplum, toplumsallıktan bireyselliÄŸe doÄŸru gitmiÅŸtir. Büyük aile yapısından çekirdek aile yapısına geçme durumuyla karşı karşıya kalınmış,  bu da akrabalık iliÅŸkilerinin daha da zayıflamasına ve akrabalar arası iliÅŸkilerde kopukluk yaÅŸanmasına sebep olmuÅŸtur. Birey deÄŸiÅŸtikçe aile, aile deÄŸiÅŸtikçe toplum deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı.  Toplumun geleneksellikten modernleÅŸmeye doÄŸru adım atmasıyla birlikte, gelenekselliÄŸe dair bütün deÄŸerlerinden uzaklaÅŸmasına ve bu deÄŸerlere yabancılaÅŸmasına yol açtı. Neticede deÄŸerlere yabancılaÅŸmak, kendi deÄŸerinden uzaklaÅŸmak aslında var olan kimliÄŸini kaybetme, yeni bir kimliÄŸe bürünme çabalarıydı. Bu yeni kimlik oluÅŸumu, yeni bir toplum oluÅŸumunu meydana getirdi.  Bu oluÅŸumlar da çeliÅŸkilere, ikilemlere neden olmuÅŸ ve bu nedenle olgu ve olaylara karşı ne yapmaları gerektiÄŸi konusunda çeliÅŸkili bir tutum sergilemelerine sebep olmuÅŸtur.

Sonuç olarak birey –toplum iliÅŸkileri zedelenmiÅŸ ve toplumun parçalanıp bireyselleÅŸmesine yol açmıştır. Bu bireyselleÅŸme de geleneksel olanın yok oluÅŸa doÄŸru gitmesine,  deÄŸerlerin kaybolmasına ve yeni bir toplumun ‘birey’ merkezli oluÅŸumuna neden olmuÅŸtur.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
2015-03-04, 20:30:36
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri