• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

ANNE-BABA ÇOCUK EĞİTİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Samimiyet, sonsuz sevgi ve ihlas, her yerde olduğu gibi çocuk eğitiminde de en başa yazılmalıdır.
2013-03-02, 10:54:37
Okunma: 1387
1 Yorum
Abbdulalim Tanhan
guneyexpress73@hotmail.com

Bazı ana-babalar bu konuda kendilerine çekidüzen vermedikleri halde, çocuklarıyla bir türlü baÅŸ edememekten ÅŸikayetçidirler. Sevilmeyen, ilgi gösterilmeyen bir çiçek bile kururken; eÅŸref-i mahlukat olarak yaratılan insan sevgisiz, samimiyetsiz yetiÅŸir mi?

Ana-babalık izzeti devamlı korunmalıdır. ÇocuÄŸa sadece sevmek deÄŸil, hürmet etmek de öÄŸretilmelidir. Büyüklerini hiç takmayan, adam yerine koymayan, saymayan çocuklar “şımarık” diye tarif edilir.

Şımarıklığın tek sebebi, çocuÄŸa karşı büyüklük izzetinin korunamaması, sevgi- saygı dengesinin ayarlanamamasıdır. Çocuk ana-babayı sevdiÄŸi kadar onlardan korkmalıdır da.

Bu korku, karanlıktan korkmak şeklinde değil, saygı seviyesini yakalamak şeklinde anlaşılmalıdır.

Manen ve maddeten saÄŸlıklı bir nesil yetiÅŸmesi için anne annelik mesleÄŸini, baba da babalık vazifesini severek yapmalıdır. Madem evlilik tercih edilmiÅŸ, öyleyse hakkı verilmelidir. Çoluk çocuÄŸunu gerçekten severek ve neslinin kalitesini isteyerek halis bir niyetle mes’uliyetlerini yerine getiren ana-baba, daha baÅŸarılı ve güzel sonuçlar alır.

Çünkü dünyada ve ahirette saadetine vesile olabilecek bir hizmetin peÅŸindedir.

Åžu da gerçek ki, başıboÅŸ ve kalitesiz yetiÅŸen neslin ana-babalarında ilk göze çarpan husus, kendilerini tam manasıyla yetiÅŸtirememiÅŸ olmalarıdır.

Bilgi edinmeye, okuyup öÄŸrenmeye, kültür seviyesini yükseltmeye alışmamış ve bu konuda yeterli çabası bulunmayan ana-babaların önce kendilerini yetiÅŸtirmeleri gerekir. Aksi halde çocuklara layıkıyla yol gösterici olabilirler mi? Önce bilgi, sonra da o bilgiyle amel…

Ve nihayet ilim-irfan seli bir nesil…

ÇocuÄŸun zeka ve kabiliyet seviyesi ana-baba tarafından üç aÅŸağı beÅŸ yukarı muhakkak tespit edilmelidir.

Belki çocuÄŸunuz nev’-i ÅŸahsına münhasır harikulade bir zeka veya deha…

Bunu tespit eden ana-baba, ona göre tavır almalıdır. Çok sabırla ve tevekkülle çocuÄŸun kabiliyetlerini inkiÅŸaf ettirecek zaman ve zemin hazırlamalı, bazı sıkıntılara elbette göÄŸüs germelidir.

Çocuk bir sıkıntısı olduÄŸunda kendisini ebeveyninin ÅŸefkat dolu kucağına atamıyorsa, o ana-babanın eÄŸitim tarzında yanlışlar var demektir. ÇocuÄŸun her hatasına bağırıp çağırmak veya dayakla karşılık vermek ne kadar yanlışsa, baÅŸarılı hallerinde de seveceÄŸi bir hediyeyle mükafatlandırmamak o ölçüde yanlıştır.

Aşırıya kaçmamak ve kem nazarları üzerine çekmemek kaydıyla, çocuÄŸu baÅŸkalarının yanında takdir ve tebrik etmek eÄŸitimciler tarafından tavsiye edilmiÅŸtir.

Çocuk eÄŸitiminde sonuç olarak ÅŸunları söyleyebiliriz:

Sık sık tenkit edip kınama, baÅŸkalarını kınamayı ve ayıplamayı; güven ortamı, inançlı olmayı; sorumluluk duygusu, nimetlerin kıymetini bilmeyi; hoÅŸgörü, sabrı; düÅŸmanlık ve kin ortamı, kavga etmeyi ve arkadaÅŸ edinememeyi; desteklenip yüreklendirme, kendine güven duymayı; kabul ve onay, kendini sevmeyi; aÅŸağılama ve alay, sıkılıp utanmayı ve kendine güvenmemeyi; dostluk ve arkadaÅŸlık, adam olmayı ve bu dünyada mutluluÄŸu; şımarıklık, vurdumduymazlığı; baÅŸkalarıyla karşılaÅŸtırma, öfke duygularını büyütmeyi; sevgisiz bir ortam, sevgisizliÄŸi netice verir. (Pratik ve huzurlu yaÅŸamanın yolları)  

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°

1 Adet yorum yapıldı.

tebrikler
2013-09-01, 14:54:01, 85.98.197.126
komÅŸu;
sayın hocam çok güzel bir konuya değinmişsiniz kaleminize sağlık
2015-03-04, 20:30:36
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri