• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

BARIÅžIN DiLi....

Bu güzel hayatta yaşamak varken,birbirimizi yaşatmak için değil de öldürmek için neden savaşıyoruz. Ölüm haberlerini duymamak ne kadar güzel sevindiricidir.
2013-03-02, 10:51:48
Okunma: 1417
0 Yorum
Murat Verim
dewrimci.muro@facebook.com

Bu güzel hayatta yaÅŸamak varken,birbirimizi yaÅŸatmak için deÄŸil de öldürmek için neden savaşıyoruz. Ölüm haberlerini duymamak ne kadar güzel sevindiricidir. Bu topraklarda barışın yeÅŸermesi için yapılması gereken en önemli ÅŸey dilin yeniden yaratılmasıdır. Dilin yeniden yaratılmasıyla toplumların yüreÄŸine barışı saÄŸlamak mümkün olabilir. Çünkü dil, yeri geldiÄŸinde bir duygudur; yeri geldiÄŸinde bir fikir ve yeri geldiÄŸinde dil Barışın kendisidir.

Burada dili yeniden yaratmanın barışa katkısını iÅŸlerken Konfüçyüs’ün bilinen anlatısını anlatmadan geçemiyecem. Mutlaka okumuÅŸsunuzdur, Konfüçyüs’a sorarlar: "Bir ülkeyi yönetmeye çaÄŸrılsaydınız yapacağınız ilk iÅŸ ne olurdu?". Bilge Konfüçyüs bu soruya “"Hiç kuÅŸkusuz, dili gözden geçirmekle iÅŸe baÅŸlardım.” diye cevap verir. Bu cevap üzerine ÅŸaÅŸkınlıkla bakan öÄŸrencilerine Konfüçyüs ÅŸöyle der: “Dil kusurlu olursa, sözcükler düÅŸünceyi iyi anlatamaz. DüÅŸünce iyi anlatılmazsa, yapılması gereken ÅŸeyler doÄŸru yapılamaz. Ödevler gereÄŸi gibi yapılmazsa, töre ve kültür bozulur. Töre ve kültür bozulursa, adalet yanlış yola sapar. Adalet yoldan çıkarsa, ÅŸaÅŸkınlık içine düÅŸen halk, ne yapacağını, iÅŸin nereye varacağını bilmez. Ä°ÅŸte bunun içindir ki dil, çok önemlidir!" Ä°ÅŸte ben de tam olarak bunu anlatmaya çalışıyorum. Türkiye’de bir ÅŸeyler deÄŸiÅŸecekse o zaman önce dilden baÅŸlamalıyız.Çünkü Türkiye’de yaratıla gelmiÅŸ dil, ötekileÅŸtiren ve aÅŸağılayan bir anlamsal derinliÄŸe sahip. Cumhuriyet’in ilanından sonra biliyoruz ki farklı dil ve kültürler aÅŸağılanmak kaydıyla insanların kendi dil, kültür ve inançlarından uzaklaÅŸtırılması amaçlanmıştır. Öyle ki valiliklere gönderilen gizli belgelerde insanların dillerinin, kıyafetlerinin aÅŸağılanması talimatı verilmiÅŸtir. Bu dilden dolayı da birçok insan kendi deÄŸerlerini sahiplenemez olmuÅŸ ve kendine yabancılaÅŸmıştır. Bugün asimilasyon politikasının iflas etmesi üzerine insanlar yeniden aidiyetlerini sahiplenmeye baÅŸladılar. Ä°ÅŸte bu ötekileÅŸtiren dilden kurtulmamız, halkların yakınlaÅŸmasını saÄŸlayacak ve barışın tesis edilmesinde baÅŸ rolü üstlenecektir. Bir dil yaratmanın, bir üslubu benimsemenin ne kadar önemli olduÄŸu ortadayken bugün Türkiye’de Kürt sorunun kolay çözülemeyeceÄŸini tam da bu yüzden düÅŸünüyorum. Çünkü sorunu çözmekle mükellef siyasetçilerin kullandıkları dil ile pratikleri arasındaki uçurum, kullanılan kavramların sürece uygun kavramlar olmaması güven bunalımına yol açıyor. Bir taraftan bu ülkenin en büyük sorununun Kürt sorunu olduÄŸu dile getirilirken, ortada bir halkı tatmin edecek somut adımlar atılmamışken birilerin “Kürt sorunu yoktur” demesi doÄŸru deÄŸildir. Bir tarafta görüÅŸmeler sürdürülürken diÄŸer taraftan suçlayıcı, öfkeli bir üslupla konuÅŸması sorunun çözümüne katkı sunamaz. Ä°nsanların savaÅŸ çığırtkanlığından vazgeçmesi gerekir. Barışa yol açacak bir dil olmalıdır. Karşıdakini acıtacak bir dilden kimseye fayda gelmez. Gelin birlikte bu barış dilini inÅŸa edelim. Bu barış dili sadece bir halk tarafından söylenerek barış gelmez hepimizin üstüne büyük bir sorumluluk düÅŸüyor. Burdan satırlarıma son verirken yeni baÅŸlatılan süreçten ilk kez bu kadar umutlu olduÄŸumu ifade etmek istiyorum. Umarım bu kez de bu halk hayal kırıklığı yaÅŸamadan bu sorun çözülür. Annelerin gözyaÅŸlarıyla çocukların cenazelerine sarıldığı bir Türkiye deÄŸil de

Sevinç çığlıklarıyla çocuklarına sarıldığı bir Türkiye inÅŸa edelim. Bunun için ;

· Barış dilinin egemen olduÄŸu

· Silahların sustuÄŸu

· Artık anaların aÄŸlamadığı

· Gençlerin , çocukların ölmediÄŸi

· Herkesin eÅŸit olduÄŸu

· DüÅŸüncelerin özgür olduÄŸu

· Ä°nança saygı duyulduÄŸu

· Birlik ve beraberlik içinde herkesin kardeÅŸçe yaÅŸandığı bir Türkiye olsun !

Barış içinde yaÅŸamak dünyada ve toplumda en önemli ölçütlerden birisidir. Barış tacı, saltanat tacıyla kıyaslanamayacak kadar güzel ve deÄŸerlidir..! 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
2015-03-04, 20:30:36
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri