• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

BONCUKLU TARLA’DA PİERCİNG KEŞİF

Dargeçit’te bulunan Boncuklu Tarla’da Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’in erken evrelerinden itibaren piercinglerin kullanıldığı tespit edildi.
2024-03-14, 21:16:22
Okunma: 55
0 Yorum
resim
CNN'de yer alan habere göre Dargeçit'te bulunan Boncuklu Tarla’da Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’in erken evrelerinden itibaren piercinglerin kullanıldığı tespit edildi. Arkeologlar, Boncuklu Tarla'da tarih öncesi yüz piercingleri ile bunları takan insanların bedenleri arasında baÄŸlantı kuran kanıtlar ortaya çıkardı. AraÅŸtırmacıların Antiquity dergisinde yayımladıkları raporda, Güneybatı Asya'daki Neolitik insanlarda yüz piercingleri ilk kez doÄŸrudan deldikleri vücut parçalarıyla iliÅŸkilendirilerek bu uygulamanın erken Neolitik dönemde de yaygın olduÄŸu doÄŸrulandı.
Boncuklu Tarla'da yeni tanımlanan süs eÅŸyaları sadece yetiÅŸkinlerin kalıntılarının yakınında ortaya çıkarılırken araÅŸtırmada, bu tür süslemelerin çocuklar tarafından takılmadığını ve bu piercinglerin edinilmesinin sosyal gruplar içinde reÅŸit olma ritüellerine iÅŸaret etmiÅŸ olabileceÄŸini ortaya koydu.
Ä°talya'daki Roma Sapienza Üniversitesi'nde Doçent olan Arkeolog Dusan Boric, Neolitik ÇaÄŸ'da reÅŸit olma ritüellerine dair baÅŸka tür kanıtlar da bulunduÄŸunu belirterek "Ancak bunun kadar ikna edici baÅŸka bir örnek düÅŸünemiyorum" dedi.
Arkeolog Boric, bilim insanlarının uzun zamandır labret adı verilen Neolitik nesnelerin 'özellikle ağız veya kulakla iliÅŸkili olarak' piercing olarak kullanıldığını düÅŸündüklerini dile getirdi.
Avcı-toplayıcılar, Boncuklu Tarla'da MÖ 10 bin 300'den MÖ 7 bin 100'e kadar yaÅŸamış, insanlar göçebe yaÅŸam tarzından uzaklaÅŸmaya ve yerleÅŸim yerleri kurmaya baÅŸlamışlardı.
Çalışmanın yazarlarından ve Ankara Üniversitesi'nde görev yapan Arkeolog Doçent Emma Louise Baysal, ilk kez 2012 yılında kazılan alanda Neolitik döneme ait çok sayıda süs eÅŸyası bulunduÄŸunu ve bugüne kadar yaklaşık 100 bin dekoratif eserin ortaya çıkarıldığını ifade etti.
Baysal açıklamasında, "Süs eÅŸyası miktarı inanılmaz boyutlarda. Burası süslenmeye bayılan insanların bulunduÄŸu bir alan, diÄŸer tüm alanlardan daha fazla. Yığınla boncukları vardı ve boncuklardan kolyeler, bilezikler, hayvan ÅŸekilli kolyeler ve giysilere dikilebilecek süslemeler de dahil olmak üzere karmaşık ÅŸeyler yapıyorlardı" dedi.
Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri