• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Fetih 1453’le ilgili ilk eleştiri Engin Ardıç’tan

Fragmanını bile milyonların izlediği filme ilk eleştiri Bizans surlarında Osmanlı’ya ok atan Osmanlılar da vardı
2012-01-13, 17:57:40
Okunma: 1083
0 Yorum
resim

Filmin hamasi öÄŸeler taşıdığını savunan Ardıç, 'O filmde, "Bizans saflarında Sultan Mehmet'e karşı çarpışan Åžehzade Orhan'ı" da göstereceksiniz!
Yaaa, ne sandınız, Ä°stanbul surlarında Osmanlı askerine ok atan Osmanlılar da vardı... Ä°mparator tarafından Yenikapı- Kumkapı bölgesini savunma görevi verilmiÅŸti Orhan ve adamlarına...' diye yazdı.
 
Ä°ÅŸte Ardıç'ın 'Turkish Troy' baÅŸlıklı o yazısı
 
Bizimkiler gene bir "Ä°stanbul'un Fethi" filmi yapmışlar, adı da "1453"... Bugüne kadar yapılan en pahalı Türk filmiymiÅŸ, 17 milyon dolara patlamış. Spielberg "Schindler'in Listesi" filmini çekeceÄŸi zaman ortakları "aman bütçede fazla açılma, pahalıya gelmesin," demiÅŸlerdi, "ÅŸöyle 50-60 milyon doları geçme!"
Åžubat ayında seyredeceÄŸiz. Bu arada filmi yabancı ülkelere de satmaya çalışacaklar tabii.
 
ULUBATLI HASAN'IN AÅžK ÖYKÜSÜ DE VAR
 
Yabancı eleÅŸtirmenler beÄŸenmeyecekler, çünkü "Nuri Bilge Ceylan tarzı, daha doÄŸrusu onun ustası Angelopoulos tarzı durgunluk ve bunalım" olmayacak içinde.
Filmde, Ulubatlı Hasan'ın "aÅŸk öyküsü" de varmış!
Vay be, Hasan'ın bir de aÅŸk hayatı olduÄŸunu hiç bilmiyorduk... Ama bu filmde elbette Anna Notaras'ın aÅŸk öyküsü yoktur. Onun için Mika Waltari gibi bir romancı gerekir.
Bu filmde "objektif" yaklaşım aramak safdillik olur.
Bu film, iyi çekilmiÅŸ de olsa, "hamasi" bir filmdir. Görmedim ama biliyorum.
Çünkü baÅŸka bir ÅŸey olabilemez.
Çünkü bizde, tarihi olaylara sanat eserinde bilimsel ve objektif yaklaÅŸma geleneÄŸi yok.
 
ÇANLAR TÜRKLER'Ä°N GÄ°RİŞİNÄ° SELAMLIYORDU
 
O kadar yok ki, Cemal ReÅŸit Rey, Ä°stanbul'un Fethi'ni anlattığı bir bestesinde Ä°stanbul kiliselerinin çan seslerini taklit ediyor, çanların Türkler'in giriÅŸini "selamladığını ve kutladığını" düÅŸünebiliyordu!
Nitekim daha film çıkmadan Yunanlı dostlarımız ÅŸarlamışlar. "Fragmanlarını" seyretmiÅŸler ve çok bozulmuÅŸlar.
"Yunan askeri, Osmanlı'nın süper gücü karşısında başı eÄŸik" gösteriliyormuÅŸ filmde...
Ya ne bekliyorlardı? Acaba Fatih kuşatmayı "ben bu işi beceremeyeceğim galiba" diyerek kaldıracak, savaşı Bizans mı kazanacaktı?
Sevgili dostlarımız, akılları varsa bize deÄŸil Hollywood'a ÅŸarlasınlar. Ben Yunanistan Kültür Bakanı olsam, "Troya" filminin senaristini ve yönetmenini mahkemeye verirdim, filmde Mikene kralı Agamemnon Troya'da öldürülüyor, koca Homeros'un da kemikleri sızlatılıyordu...
 
TOLLYWOOD
 
 Böyle bir çarpıtmaya, Yunan kültürüne, Yunan edebiyatına böyle bir hakaret etmeye hangi Amerikalı'nın hakkı vardı?
Eh, bu da "Turkish Hollywood" iÅŸte, "Bollywood" deÄŸilse de "Tollywood"... Ä°stanbul'un Türkler'in eline geçmesiyle ilgili objektif ve tarafsız bir film mi istiyorsunuz? O filmde, "Bizans saflarında Sultan Mehmet'e karşı çarpışan Åžehzade Orhan'ı" da göstereceksiniz!
 
OSMANLI ASKERLERÄ°NE OK ATAN OSMANLILAR DA VARDI
 
Yaaa, ne sandınız, Ä°stanbul surlarında Osmanlı askerine ok atan Osmanlılar da vardı... Ä°mparator tarafından Yenikapı- Kumkapı bölgesini savunma görevi verilmiÅŸti Orhan ve adamlarına...
Hangi babayiÄŸit Türk böyle bir film yapabilir? Hangi Türk sanatçısı Ä°stanbul'un üç gün üç gece yaÄŸmalandığını gösterebilir?
Hangi babayiÄŸit Yunanlı, Ä°zmir yangınını enine boyuna gösteren film yapabiliyor da, baÅŸta Manisa olmak üzere, Yunan ordusunun geri çekilirken yaktığı kasabaları gösterebiliyor?
Biz Türkler, kendi yediÄŸimiz haltları, geç de olsa öÄŸrenmeye, idrak etmeye baÅŸlıyoruz daha ÅŸimdi ÅŸimdi... Samimi dileÄŸimiz, Yunanlılar'ın da aynı dalga boyuna gelmeleridir. Ancak o zaman "düÅŸman kardeÅŸleri" anlatan tarafsız filmler de çekilebilecektir.
 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri