• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Fetih 1453 Yunanlıları Kızdırdı

İstanbul’un fethini işleyen Fetih 1453 filminin fragmanı Yunanlıları çıldırtmaya yetti.
2012-01-12, 10:27:31
Okunma: 2086
0 Yorum
resim

17 Åžubat'ta dünyanın pek çok ülkesinde gösterime girmeye hazırlanan "Fetih 1453" filmi, daha gösterime girmeden ses getirdi. Filmin fragmanı Yunanistan'da tepkiyle karşılandı. Yunan internet medyası "Türklerin fetih propagandası, 17 milyon dolar!" baÅŸlığını kullanırken haberlere yapılan okur yorumları, Yunan halkının psikolojisini ortaya seriyor.

17 milyon dolarlık bütçesiyle Türk sinemasının en pahalı filmi "Fetih 1453", Türkiye'de 17 Åžubat'ta gösterime giriyor. Avrupa'dan UzakdoÄŸu'ya pek çok ülkede de seyirci karşısına çıkacak filmin fragmanı ve haberi önceki akÅŸam Yunanistan'da internet sitelerine düÅŸtü. Haber, birkaç saat içerisinde yüzlerce internet sitesinde yayınlanarak binlerce okur yorumu aldı. Yorumlar arasında objektif mesajlar bulunsa da çoÄŸu Yunan okur tepki ve eleÅŸtirilerini dillendirdi. Filmin sakin bir dönemden geçen Türk-Yunan iliÅŸkilerine yansımasının nasıl olacağı ise merak konusu.

"Fetih 1453"le ilgili haberler, Yunanistan'da "Türklerin fetih propagandası, 17 milyon dolar!" baÅŸlığıyla duyuruldu. Haberlerde, filmin konusu özetlendikten sonra ABD ve Ä°ngiltere baÅŸta olmak üzere çok sayıda ülkede izlenecek olmasından duyulan kaygılar da dile getiriliyor. "Türk iÅŸgalciler, filmde kendilerini dünyanın hakimi olarak lanse ediyor." ÅŸeklinde yorumların yapıldığı haberlerde, "Yönetmen Faruk Aksoy'un Rumların toplu katliamı ve yaÄŸmalamalar gibi tarihin önemli yönlerini göstermekte ise baÅŸarısız olduÄŸu" iddiasına yer veriliyor.

Yunan internet sitelerine 'Fetih 1453'ün fragmanıyla ilgili gönderilen mesajların çoÄŸunun eleÅŸtirel ve öfke dolu olması dikkat çekiyor. 'Madruga' adıyla bırakılan yorumda "50 milyon kiÅŸinin izleyeceÄŸi kesin. Yunanistan'da da çok baÅŸarılı olacağını düÅŸünüyorum. Ä°ÅŸte bu kadar trajikiz!" denilirken, Türk dizilerinin Yunanistan'da reyting rekorları kırmasına göndermede bulunan bir baÅŸka okur, "Bundan sonra izleyeceÄŸimiz filmi bulduk. Ä°lk defa Yunanistan'da gösterime girmediÄŸi için yadırgadım!" ifadelerini kullanıyor. Bir baÅŸka internet kullanıcısı ise "Ä°zleyeceÄŸimiz bir sonraki film hangisi? Ä°zmir'in felaketi mi? Yoksa Kıbrıs çıkarması mı?" sorusunu soruyor.

Kostas adlı okur, "Benim görüÅŸüme göre bu ırkçı, Yunan karşıtı filmin Yunanistan'da gösterimi yasaklanmalı! Yahudi kıyımına iliÅŸkin Ä°srail'de yüksek bütçeli bir Alman filminin gösterimini hayal edebilir misiniz?!" diyor. Bazı okurlar ise 'Fetih 1453'ü Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi'ne üyeliÄŸi ile iliÅŸkilendiriyor. Haris, "Bu bumerang kendilerine dönecek. Onlar da çok iyi biliyorlar, AB'de istenmiyorlar." derken, bir baÅŸka yorumda ise "Bu film, Türklerin Avrupalı olmadıklarını ve hiçbir zaman olamayacaklarını gösteriyor. Türkiyeli beyefendiler, bu film AB'ye giremeyeceÄŸinizi gösteriyor!" görüÅŸü savunuluyor.

"BÄ°Z DE MAKEDONYA FÄ°LMÄ° YAPALIM"

Yorumların bir kısmında "Konstantinopolis, Yunanistan'ın baÅŸkentidir." ifadesine yer verilirken Sakis adlı okur, ironik bir yorum yapıyor: "Ä°ÅŸe yaramaz, saçma ve aptallıklara milyarlarca Euro harcadık ama Makedonya mücadelesine dair bir film yapamadık! Utancı yaÅŸayan bugünkü Yunanların ÅŸerefine! Hadi ÅŸimdi perdede nasıl katledildiÄŸimize hayranlık duymaya gidelim!"

"En azından Konstantinopolis'in onlar tarafından kurulmadığını hatırlıyorlar." diyen bir okur ise "Onlar kendi açılarından çok iyi yapıyorlar! Biz ise bizimkilerden ucuz oldukları için onların yapımlarını alıyoruz!" ifadelerini kullanıyor. Yorumlarda Ä°stanbul'un fethine iliÅŸkin tarihî bilgileri paylaÅŸanlar da yok deÄŸil. Kris adlı yorumcu, "Fatih Sultan Mehmet'in ordusu en az 150 bin kiÅŸiydi. Savunanlar ise 8 bini geçmiyordu." derken Nikolaos, "Ordular baz alındığında 1 Yunan'a karşılık 29 Türk askeriyle mücadele ettik. Aferin bize, o kadar gün dayanabildik!" diyor.

Fetih filmine övgü ve özeleÅŸtiri mesajları da geldi. Hristos, "Onlar çok iyi yapıyorlar. Bizim televizyonlarımızda bugün gösterilen aptalca yapımları izleyeceÄŸimize, kendi duruÅŸumuzu yansıtan yüksek kaliteli iÅŸler yapalım." önerisinde bulunurken, Yannis adlı bir okur ise haberin baÅŸlığında kullanılan 'propaganda' kelimesine yaptığı göndermede, "Evzon (Osmanlı'ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren etekli askerler) ve her mart ayında gösterilen filmler propaganda deÄŸil mi?" diye soruyor. Aleksandra adlı kadın, "Vizyona girdiÄŸinde hep birlikte izlemeye koÅŸacağız. Ä°çeriÄŸini kritik etmiyorum, ama sahneler çok etkileyici!" görüÅŸünü dile getiriyor.

350 kopya ile gösterime girecek

Faruk Aksoy'un yapımcılığını üstlenerek yönettiÄŸi 'Fetih 1453' 17 Åžubat'ta gösterime giriyor. 350 kopya ile gösterime girecek olan film, baÅŸta Türkiye olmak üzere Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Ä°ngiltere, Ä°sviçre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Endonezya, Malezya, Rusya ve pek çok OrtadoÄŸu ülkesinde seyredilecek. Devrim Evin, Ä°brahim Çelikkol, Dilek Serbest, Cengiz CoÅŸkun ve Recep AktuÄŸ'un rol aldığı filmin görüntü yönetmeni Mirsad Heroviç.


 

Haber Kaynağı :

 

 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri