• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

PKK bölgesel güç haline geliyor

Le Monde gazetesinde Allan Kaval imzalı bir haberde, kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan eden insanlık düşmanı örgüt IŞİD’e karşı mücadelenin PKK’yi bölgesel bir güç olarak dayattığını belirtti.
2014-09-10, 06:59:46
Okunma: 571
0 Yorum
resim

"Ä°slam Devleti'ne karşı mücadele PKK'yi bölgesel güç olarak dayatıyor" baÅŸlıklı haberde, "2012 sonunda bir ateÅŸkesle sonuçlanmasına raÄŸmen 30 yıldır Türk devletine karşı savaÅŸta olan PKK AÄŸustos ayındaki olaylar sayesinde Irak sahnesine ani bir giriÅŸ yaptılar" diye belirtildi.

Batı Kürdistan ile sınırı olan Musul'un Rabia kentine de giden Le Monde muhabiri Kaval, PKK ve YPG'nin Ezidileri kurtarmak için Åžengal dağında açtığı insanlık koridoruna dikkat çekti.  

PeÅŸmergelerin geri çekilmesiyle yaÅŸanan insani felakete cevap olabilmek için PKK'nin bu koridoru açtığına ve burada Irak'a girdiÄŸine iÅŸaret eden gazete, "PKK'nin AÄŸustos başındaki Åžengal operasyonu, Irak'taki yeni kampanyasının tek silahlı eylemi deÄŸil. Kürt savaÅŸçılar, daÄŸlardan gelen takviyeler sayesinde, Mahmur'un geri alınmasına katkıda bulundular"  diye yazdı.

PKK birliklerinin IŞİD'e karşı Kerkük cephesinde de peÅŸmergelerle aynı cephede olduÄŸunu belirten Le Monde, "PKK savaÅŸçılarının cihatçılar karşısında Kuzey Irak'taki konumlanması yeni bir olaydır. Bu, örgütün iki yıldan beridir Suriye'de kökleÅŸmesinin nerdeyse mekanik sonucudur" diye kaydetti.

"PKK ve PYD"nin 2013  baharından bu yana "Ä°slam Devleti ve diÄŸer cihatçı gruplara karşı ÅŸimdilik genel olarak baÅŸarılı çetin bir mücadele" yürüttüÄŸünü ifade eden gazete, Halep'ten Irak sınırına uzanan bir hat boyunca, "Türkiye ve Irak topraklarında" var olan PKK ve ittifaklarının "hilafete karşı en ciddi  güçlerden birini teÅŸkil ettiÄŸini" vurguladı.

Mahmur (Maxmur) cephesinden sorumlu komutanlardan biri olan TekoÅŸer Zagros, "Suriye'de Ä°slam Devleti'ni tanıdık. DaÄŸlardan gelerek, askeri tecrübelerimizi ÅŸehir ve ova savaşına uyarlamayı bildik. Bu da cihatçılara direnmemizi ve onları püskürtmemizi saÄŸlıyor" dedi.

Le Monde, "PKK, Irak peÅŸmergelerinin ilk baÅŸarısızlıklarıyla tezatlık gösteren kanıtlanmış askeri kapasitelerinin dışında, Ä°slam Devleti'nin tersten yansıması olarak kendini ortaya koyuyor"  diye belirtiyor.

Gazete ÅŸunlara dikkat çekti: "Ä°ki ülke üzerinde, özellikle Suriye ve Türkiye'de güçlü bir harekete geçirici gücü olan seküler bir ideoloji üzerine kurulan, kendi kontrolündeki alanlarda ütopik bir projesi olan, her iki cinsiyetten gönüllü ve baÅŸarıları ardından davaya tamamen baÄŸlı gençleri saflarına katabilen PKK, Ä°slam Devleti ile güçler dengesini destekliyor."

Ancak PKK'nin ABD ve AB'nin "terörist örgütler" listesinde olduÄŸunu hatırlatan gazete, PKK'nin Batılı güçlerden doÄŸrudan hiçbir yardım beklemeyi umut etmediÄŸini ifade etti.

KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, gazeteye yaptığı açıklamada "Cihatçı tehdidi durdurabileceÄŸimizi tüm dünyaya gösterdik.  Kürdistan'ı korumak için savaşıyoruz ama, burada biz aynı zamanda Avrupa ve Batılı ülkeleri de koruyoruz.  Ancak hiçbir yardım hakkımız yok" eleÅŸtirisinde bulundu.

Le Monde gazetesi, "PKK'ye bakış açısı deÄŸiÅŸirse de, Kürt hareketi Ankara ile barış görüÅŸmeleri süreci nihai bir sonuca gitmeden herhangi bir ÅŸey umut edemez" diye ekledi. 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri