• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

silahı Türkiye vermesin de ABD mi versin?

HDP lideri, "Barış yapıyorsanız PKK Türkiye açısından tehdit olmaktan çıkacaksa o halde PKK’nin IŞİD’e karşı yürüttüğü savaşta Türkiye’nin PKK desteklemesi akıllıca olur" dedi.
2014-09-04, 11:52:55
Okunma: 569
0 Yorum
resim

HDP Lideri DemirtaÅŸ Yurt Gazetesi'nden Göksel Bozkurt'un sorularını yanıtladı. 

DemirtaÅŸ'ın açıklamaları ÅŸöyle: 

ÖZEL'Ä°N BÄ°LMEMESÄ° NORMAL, SÄ°YASÄ° PARTÄ°LERÄ°N BÄ°LMÄ°YOR OLMASI ANORMAL 

Genelkurmay baÅŸkanı Özel “Yol haritasından haberim yok” dedi. Arınç ise bunun tam tersini ima etti. Siz nasıl yorumladınız? 

Güvenlik meseleleri hariç Genelkurmay BaÅŸkanı’nın haberdar olmaması bence normaldir. Genelkurmay BaÅŸkanı’nı siyasi çalışma çok da ilgilendirmez. Ä°lgi. Görev ve yetki alanı deÄŸil. Burada tuhaflık yok. Tuhaflık ÅŸurada; Genelkurmay BaÅŸkanı’nın bilmiyor olması ne kadar normalse, siyasi partilerin bilmiyor olması anormaldir. Mesela biz bilmiyoruz. Meclis’teki diÄŸer partiler bilmiyor. Anormal olan budur. Mutlaka yol haritası ve benzeri çalışmanın parlamento ile paylaşılması, muhalefetle, sivil toplumla paylaşılmalıdır. Bu iÅŸin meÅŸruiyeti MGK’da tartışılması ya da Genelkurmay BaÅŸkanı’nın onayına baÄŸlı bir ÅŸey deÄŸil. Bilmiyor olsa da bizim açımızdan bir eksiklik deÄŸil. Güvenlikten sorumlu bir komutandır. Silah bırakma, geri çekilme, ateÅŸkes, konuÅŸuluyorsa bu konuda kurumunun, kendisinin görüÅŸünün mutlaka olması lazım ama onun ötesinde ana dilde eÄŸitim, yeni anayasa, ifade özgürlüÄŸü, yeri isimleri mevzuları Genelkurmay BaÅŸkanı’nın bilmesi gereken ya da onaylaması gereken mevzular deÄŸil.

CUMHURBAÅžKANLIÄžI'NDAN RANDEVU TALEBÄ°MÄ°Z YOK 

ErdoÄŸan’ın çözüm sürecini götüreceÄŸini söylediniz. O da HDP randevu talep ederse görüÅŸeceÄŸini açıkladı. Çankaya ile iliÅŸkileriniz nasıl olacak? Randevu isteyecek misiniz? 


Bizim CumhurbaÅŸkanlığından randevu talebimiz yok. Ä°htiyaç doÄŸarsa, zaruret olursa tabi ki görüÅŸürüz. Kendisinin daveti olursa deÄŸerlendiririz. Bizim görüÅŸme ihtilacımız varsa randevu talep ederiz. Ama sayın BaÅŸbakanla bir görüÅŸme trafiÄŸinin, yüz yüze iliÅŸkinin olması gerekir. ErdoÄŸan döneminde bu gerçekleÅŸmedi. Sadece bize karşı deÄŸil bütün muhalefete kapılıydı. DavutoÄŸlu diyaloÄŸa açık olacağını söylüyor. Biz de kapalı olmayacağız. Fiiliyatta ErdoÄŸan Çankaya’ya çıkmış olsa bile kendisi bu politikalarda etkili olmak isteyecektir. Zaten bunu saklamadı. Aktif bir CumhurbaÅŸkanı olacağını söyledi. DavutoÄŸlu hükümetinin CumhurbaÅŸkanı’nın bilgisi, fiili onayı dışında kolay kolay adım atamayacağını düÅŸünüyorum. Çözüm sürecinde CumhurbaÅŸkanı ile görüÅŸmemiz gerekirse görüÅŸürüz. Bana göre yetkili olan aktör kendisidir halen. Bana göre öyledir. 

DavutoÄŸlu’nun çözüm sürecini üzerine almasını üçlü yapı oluÅŸturmasını nasıl deÄŸerlendirdiniz?

Ä°ÅŸleyiÅŸin hızlı olması açısından daha uygun gibi görünüyor. Fakat ekip çalışması dedikleri gerçekten de ekip çalışması ÅŸeklinde yürüyecekse anlamlı olur. Yoksa son söz yine her seferinde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a emanet edilecekse DavutoÄŸlu’nun koordinatör olması birinci derecede sorumluluk üstlenmesi pratikte çok anlam ifade etmeyecek gibi geliyor. Ama çözüm sürecinin önemsendiÄŸini gösteren bir yaklaşım olarak önemli... 

ARINÇ DÄ°YALOG KURMA AÇISINDAN ESNEK BÄ°R YAPIYA SAHÄ°P 
Bülent Arınç’ın sürece dahil edilmesi... 

Bizim için isim fark etmez. Mesele kurumsal ve siyasi iliÅŸkidir. Hükümet bütün olarak muhatabımızdır. Fakat Bülent Arınç diyalog kurma açısından esnek bir yapıya sahiptir. Diyalog, müzakere yürütebilecek kapasitesi, donamı vardır. Bu açıdan faydalıdır. O olmasa baÅŸkası da olsa bizim için fark etmezdi ama Arınç’ın bu özelikleri önemlidir. 

YALÇIN AKDOÄžAN HATALAR YAPTI 

Yalçın AkdoÄŸan da yapılanmada görev aldı. Onun için neler söylersiniz? 

Büyük hatalar yapılmasına sebep olan kiÅŸilerden biridir, danışmanlık yaptığı süreçte. KCK operasyonları hep destekledi ve büyük hatalara imza attı. Dili üslubu son derece kırıcı , incitici, ötekileÅŸtirici, empati yapmaktan uzaktı her zaman. Bakanken de bu tarzını sürdürür mü bilmiyoruz. Sürdürürse doÄŸru bir iÅŸ yapmamış olur. 

HAKAN FÄ°DAN ÖNEMLÄ° AKTÖR 

Hakan Fidan’ın kabineye alınmaması ve MÄ°T’te kalmasını sürecin geleceÄŸi açısından nasıl yorumladınız? 

Kimi alırlar kimi bakan yaparlar kendileri karar verir. Ama Hakan Fidan sürecin önemli aktörlerinden biri. Başından beri bütün taraflarla görüÅŸme yapan yaklaşımını bilen önemli bir aktör. Süreci yönetme konusunda da önemli çabaları oldu. Çok kritik noktalarında ciddi sorumluluklar üstlendi. Süreç kopmasın diye büyük emek, çaba ortaya koyan bir isim olarak perdenin arkasında hep çalıştı çabaladı. Bu noktadan sonra da galiba sürecin içinde olmaya devam edecek. 

HÜKÜMET- CHP DÄ°YALOÄžU ÅžART 
Hükümet programında çözüm süreci geniÅŸ biçimde yer aldı. Programda” terörün bitmesi, silahsızlandırma, toplumsal hayata kazandırma ve demokratik siyasete katılım” hedefleri sıralandı. Nasıl buldunuz? Seçim öncesi yaÅŸama geçebilir mi? 

Hükümet programına girmesi önemlidir. Hükümet parlamento zemininde baÄŸlayıcı biçimde kamuoyuna ‘programa koydum yapacağım’ demiÅŸ oldu. Åžimdiye kadar parti programlarına koyuyorlardı. Bunları yapabilmesi için Anayasal ve yasal deÄŸiÅŸikliklere ihtiyaç var. Tek başına hükümet kararları ile olmaz bu iÅŸler. Parlamento desteÄŸine ihtiyaç var. Bunun yolu da diyalogdan geçer. Sadece HDP ile deÄŸil CHP ile hükümetin iyi bir diyalog kurması lazım. CHP’nin de buna açık olması lazım. Bunlar “Türkiye’yi bölme parçalama giriÅŸimidir, emperyalist güçlere peÅŸkeÅŸ çekme giriÅŸimidir” gibi önyargılı yaklaşımları bir kenara bırakıp hükümetin niyeti velev ki bu olsa bile- bu deÄŸil bize göre- bizim bu fırsatları demokratikleÅŸme lehine dönüÅŸtürmemiz lazım. Ve CHP’nin bundan kaçmaması daha fazla içine girmesi lazım. Yoksa AKPbunları tek başına hayata geçiremez. 

Programdaki “demokratik siyasete katılım” hedefi daÄŸdan iniÅŸi ve beraberinde bir affı da getirir mi? 
Biz de hükümet de af demiyoruz. Fakat yeniden bir toplumsal katılım, mutabakat gerekiyor. Barışın ayaklarından biridir bu. EÄŸer çözüm olacaksa insanlar daÄŸda niye kalsınlar. DaÄŸda kalmayacak, ÅŸehre inecekse ÅŸehirde ne yapacaklar. Bütün bunların tartışılması ve bir formülle çözülmesi gerekiyor. Bunlar cesur yaklaşımlar gerektiren politikalar ister. Ä°nsanlar silahını bırakıyorsa, siyaset imkanı sunmuyorsan bunun bir anlamı yok. Gelecek özgürce, demokratik, barışçıl siyasetini yapacak. Bunun yasalarla desteklenmesi lazım. Formül ne olur hep birlikte tartışarak bulmamız lazım. Bizim bir dayatmamız yok. Muhalefet ve iktidar birlikte çalışırsa bunları çözmek daha kolay olur. 

KANDÄ°L DOÄžRUDAN TEMASI Ä°STEMÄ°YOR 

BeÅŸir Atalay devletin, Kandil ile görüÅŸebileceÄŸini söylemiÅŸti. Bir görüÅŸme oldu mu, beklentiniz var mı? 

Benim bildiÄŸim Kandil de Avrupa’da hükümet ile MÄ°T ile doÄŸrudan teması kabul etmiyorlar. “Liderimizle görüÅŸüyorsunuz bu bizi baÄŸlıyor, yeterlidir” diyorlar. Tam yetki Abdullah Öcalan’dadır. Onunla yapılan her görüÅŸme, vardığınız mutabakat bizi baÄŸladığı için biz ayrıca görüÅŸmeyi doÄŸru bulmuyoruz” diyorlardı. BildiÄŸim kadarı ile bu tutumları da deÄŸiÅŸmemiÅŸtir henüz. 

Hükümet ile temasınız oldu mu? 

Olmadı ama olması lazım. Güvenoyu alması lazım. Sonrasında randevu isteyip arkadaÅŸlar yeni bakanlarla bir tartışma yürütecekler. 

GÜVENOYU VERMEYECEĞİZ 

Güvenoyu verecek misiniz? 

Yok, ÅŸu andaki program bizim için tatmin edici deÄŸil.

Bugünden sonra ne bekliyorsunuz? Nasıl bir yol haritası izlenecek? Ekim’de bir yasal düzenleme beklentisi var. 

Zaman çok dar bir müddet sonra 2015 genel seçim çalışmaları baÅŸlayacak. Önümüzde iki, üç aylık süreç var. Süre zarfında yapılması gereken temel iÅŸlerin yapılması lazım. TMK kalkması lazım. Basın ifade özgürlüÄŸünü geniÅŸleten TCK ve basın kanunda düzenleme yapılması lazım. Ä°mralı’da müzakere yürütülecek koÅŸulların saÄŸlanması lazım. BaÅŸka heyetler, sivil heyetler gidebilmeli. Öcalan ve Devlet heyetinin görüÅŸmelerine baÅŸkaları tanıklık etmeli, o tutanaklar gerekirse açıklanmalı, parlamentoya bilgi verilmeli. Süreç ÅŸeffaf yürütülmelidir. Ä°mralı’da sekretarya oluÅŸturulmalı. Danışmanlık hizmeti verecek bir ekip kurulmalıdır.. Sekreterlik ve danışmanlık hizmeti alabilmelidir. Bunlar sürecin ilerlemesine yardımcı olur. Ama asıl önemli olan özgürlükçü bir anayasa ile çözüm süreci sonuçlanabilir. Giderek herkesin de bu müzakere sürecine katılması lazım. Beklentimiz bunun bir takvim halinde açıklanmasıdır. 

SESLÄ° MESAJ RAHATLATIR 

Öcalan görüntülü mesaj vereceÄŸi de söylendi... Olabilir mi? 

Olabilir. Tabu imiÅŸ gibi tartışılıyor. Bunlar basit adımlardır. Tabu olmaktan çıkmalı. DoÄŸrudan kendi aÄŸzından, sesinden mesajı Türkiye kamuoyuna ulaşırsa çözüm sürecine katkı sunar, önünü açar. 

Kandil’den barışın ön ÅŸartı olarak “Öcalan’a özgürlük “ talepleri de geliyor. Bu konuda yaklaşımınız nedir? 

Bunlar tartışılması gereken mevzulardır. O aÅŸamada deÄŸiliz biz. Daha çok Kürt sorunu, yeni anayasa, demokrasi sorunun tartışılması aÅŸamasındayız. Bir gün o noktaya gelindiÄŸinde elbette tartışılmalıdır. Yol haritası açıklandığında belki daha rahat konuÅŸabiliriz. 

Müzakere ve izleme kurulu nasıl oluÅŸacak? Kimler olacak? 

Tartışmalı yıpranmış isimler olmamalı. Akil insanlar gibi olmamalı. Bence orada yanlış yapıldı. Ä°mralı’ya gidecek heyet bütün toplumun kamusal vicdanını temsil eden tarafsız insanlardan oluÅŸmasında fayda var. Karma bir heyet olabilir. Sadece siyasetçi, gazeteci sivil toplumun temsilinden oluÅŸan uluslararası saygın isimlerin de olduÄŸu karma heyet olabilir. Bu isimler kamusal vicdanı temsil etmelidir. DoÄŸrudan taraf olan, tartışmalı isimler olmamalıdır. 

CHP'YE Ä°TTÄ°FAK ÇAÄžRISI 
Seçimlerde sol partilerle bir ittifak söz konusu olabilir mi? 

Demokratik bütün kesimlerle ittifak anlayışımız devam edecek. CHP saÄŸa kırmaktan vazgeçip sola doÄŸru ciddi politik deÄŸiÅŸiklikler gerçekleÅŸtirilirse 2015 seçimleri baÅŸka açılımlara gebe olabilir. CHP yerel seçim ve CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde saÄŸa oynamayı tercih etti saÄŸcı parti olarak 2015 seçimlerine hazırlanırsa kan kaybedecektir ve karşısında bizim olduÄŸumuz büyük sol bloÄŸu görecektir. Kendilerine CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde ortak aday gösterme teklifimiz vardı. Kabul etmediler saÄŸa kaydılar. Bu CHP tabanını üzdü. Tabanın beklentisine hitap eden demokratik bir sıçrama yaÅŸarsa CHP biz diyalog kurmaya ittifak demeyelim ama bazı mücadele alanlarını birlikte yükseltmeyle elbette ki hazırız. Sayın KılıçdaroÄŸlu ile bu çerçevede her zaman görüÅŸtük, görüÅŸürüz. CHP’nin ÅŸu anda yapması gereken ÅŸey HDP’yi eleÅŸtirmek olmamalıdır. HDP CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde iyi sonuç çıkarttı. CHP buna kafa yormalıdır. CHP’yi tedirgin eden ÅŸey bizim büyümemiz olmamalı. Biz CHP için tehdit deÄŸiliz. 

PKK 'YE SÄ°LAH VERMEK UÇUK ÖNERÄ° DEĞİL 

Türkiye’nin PKK’ye silah vermesini önermeniz de eleÅŸtiriliyor... 


Barış yapıyorsanız PKK Türkiye açısından tehdit olmaktan çıkacaksa o halde PKK’nin IŞİD’e karşı yürüttüÄŸü savaÅŸta Türkiye’nin PKK desteklemesi akıllıca olur. PKK’yle Almanların, Amerikalıların mı silah vermesi doÄŸru olur? Türkiye’nin mi silah vermesi doÄŸru olur. Herkes bunu bir hesap etsin. Serin kanlı deÄŸerlendirmek lazım uçuk öneriler deÄŸil Türkiye’nin yararına önerilerdir.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri