• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Pepee’nin Yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç Konuştu

İspanyol yapımı olan Pocoyo’dan kopyaladığı yönünde iddialar ortaya atılan Pepee’nin yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç konuştu.
2012-01-31, 19:09:59
Okunma: 2867
0 Yorum
resim

TRT Çocuk ekranında seyirciyle buluÅŸan Pepee'yi, Türkiye'de bir baÅŸka kanalda da yayınlanan ve orjinali Ä°spanyol yapımı olan Pocoyo'dan kopyaladığı yönünde iddialar ortaya atılan AyÅŸe Åžule Bilgiç projenin nasıl ortaya çıktığını anlattı...

Milyonların sevgilisi haline gelen ilk milli çizgi film kahramanımız Pepee'yi ete kemiÄŸe büründüren AyÅŸe Åžule Bilgiç Zaman'a çok özel açıklamalar yaptı.

Bugünlerde çocukların, hatta büyüklerin dilinden düÅŸürmediÄŸi bir çizgi film kahramanı var. Sosyal paylaşım sitelerinde sürekli ondan bahsediliyor, videoları milyonlarca kez tıklanıyor. GiydiÄŸi elbiseler, söylediÄŸi ÅŸarkılar ve yaptığı danslar gündemde. Kahramanın adı Pepee. Adı sizi yanıltmasın; o bir Ä°spanyol deÄŸil özbeöz Türk. Hatta Türkiye'nin ilk çizgi film kahramanı. TRT Çocuk ekranlarında yayınlanan Pepee, neredeyse ailemizin bir ferdi haline geldi. Dedesi, ninesi, kardeÅŸi Bebe, halk dansları, hocası Zulu ve arkadaşı Åžila da...

Her bölümü merakla beklenen Pepee'nin ortaya çıkmasında ve bu denli sevilmesinde, küçüklüÄŸünden beri 'Neden bizim bir çizgi film kahramanımız yok?' sorusuyla büyüyen küçük bir kız çocuÄŸunun düÅŸleri var. O küçük kız çocuÄŸu, tiyatro sahnesinden ve televizyon ekranından tanıdığımız AyÅŸe Åžule Bilgiç. Nam-ı diÄŸer Pepee'nin akıl hocası ÅžuÅŸu. Bilgiç, senaryosundan ÅŸarkı sözlerine, kıyafetlerinden iÅŸlenen konulara kadar Pepee'nin her ÅŸeyiyle ilgileniyor. Bir anlamda onun gerçek annesi. ÇocukluÄŸundan beri içinde kalan 'bir Türk çizgi film kahramanı' düÅŸünü, DüÅŸyeri Çizgi Film Stüdyosu'nu kurarak gerçekleÅŸtirdi. Onun bu yoldaki en büyük destekçisi ise eÅŸi sanatçı Kıraç.

Pepee'yi konuÅŸurken adeta kendi çocuÄŸundan bahsedilen bir anne gibi gözleri ışıl ışıl yanıyor AyÅŸe Åžule Bilgiç'in. Hayalini gerçeÄŸe çevirme sürecini ÅŸöyle anlatıyor: "ÇocukluÄŸumdan beri hep Türk bir çizgi film kahramanımız olsun isterdim. Üniversite yıllarımda bu hayalimi nasıl gerçekleÅŸtireceÄŸimi düÅŸündüm. Ama nasıl yapacağım hakkında bir fikrim yoktu. Zira Türkiye'de daha önce bir örneÄŸi yapılmamıştı. EÅŸim Kıraç da bana bu yönde destek verince iÅŸe koyulduk. Küçük ama hayalleri olan bir ekiple kader birliÄŸi yaptık."

Adı Anadolu'dan

Pepee ile ilgili merak edilen birçok konu var. Ama ilk sırada adı geliyor. Madem bir Türk kahraman, neden ismi Pepee? Hemen söyleyelim. Pepee konuÅŸma güçlüÄŸü çeken ya da kekeme çocuklar için Anadolu'da kullanılan bir kelime. Çizgi filmin ilk konseptinin çıkış noktası güzel Türkçe konuÅŸmayı öÄŸrenen bir çocuk olduÄŸu için ona bu ismi verdiklerini söylüyor AyÅŸe Åžule Bilgiç. Burada bir sitem etmeden de geçemiyor: "Yabancıların kültürüne o kadar aÅŸinayız ki, Türkçe kelime bile yabancıymış gibi geliyor."

Pepee birkaç yıl önce ekrana geldiÄŸi ilk halinden oldukça farklı. Bunun sebebini ÅŸöyle anlatıyor nam-ı diÄŸer ÅžuÅŸu: "Pepe aslında Türkiye'nin ilk projesi olduÄŸu için aslında bir yapboz hamuru. Biz Pepee'yle çizgi film yapmayı öÄŸrendik. Yaparken de konsept çıkış noktasından farklı bir yere gitti. Model yapmayı, arka planları yerleÅŸtirmeyi tecrübe ettik. Bunları öÄŸrendikçe projeyi geliÅŸtirmek istedik. GeliÅŸtirdikçe yaÅŸ grubunu ve konsepti deÄŸiÅŸtiriyorsunuz. Ä°lk konseptte 3-5 yaÅŸlardayken ÅŸimdi 3-6 hatta 9'a kadar çıkıyoruz. Bu deÄŸiÅŸim sonrası konuÅŸma güçlüÄŸü çeken çocuÄŸumuz takır takır konuÅŸur hale geldi."

'Bizim oÄŸlan' desinler

Pepee'nin izleyicileri ve sevenleri arasında sadece çocuklar yok. Üniversite öÄŸrencilerinden tutun da 70'li yaÅŸlara kadar geniÅŸ bir hayran kitlesi var. Yani Türkiye, Pepee'yi baÄŸrına bastı. Bu, aslında AyÅŸe Åžule Bilgiç ve ekibinin yolun en başında bilinçli olarak arzu ettiÄŸi bir ÅŸeymiÅŸ. Türk halkı kucaklasın, 'bizim oÄŸlan' desin, milli kahraman olsun, herkes yanaklarını mıncıklamak istesin. Bizden olsun, bizim gibi olsun. Jenerikte yer alan Türk bayrağı konusunda 'aşırı milliyetçi' gibi deÄŸerlendirmelere de sitemle cevap veriyor Bilgiç: "Bunu diyenler Amerikan filmlerinde bayrakları izleyip hatta o bayrağın olduÄŸu elbiseler giyen insanlar. Türk bayrağı koymasam, kimse bunun Türk yapımı olduÄŸunu bilmeyecekti. Bayrak olmasına raÄŸmen uzun süre kimse bunun Türk yapımı olduÄŸunu anlamadı."

Halk dansları hocası, Kıraç'ın babası

Pepee'nin bütün kıyafetlerinde nazar boncuÄŸu var. Nedeni AyÅŸe Åžule Bilgiç'in bu sevimli karakteri içselleÅŸtirmesi. "Ben kendi kızıma takıyorsam neden Pepee de takmasın? Ben ona çocuÄŸum gözüyle bakıyorum. Pepee benim ikinci çocuÄŸum. Bu karakteri herkesin sevmesinin sebebi Pepee'nin bizden olması."

Pepee'nin en sevilen yönlerinden biri de Zulu'dan öÄŸrendiÄŸi halk oyunlarını oynaması. Aslında bu da AyÅŸe Åžule Bilgiç'in çocukken içinde kalan bir ukde. Ä°lkokuldayken halk oyunlarına katılmak istemiÅŸ. Ancak pahalı olduÄŸu için ailesi onu gönderememiÅŸ. "Müzikler ve giydikleri kıyafetler çok hoÅŸuma giderdi. Ben de giyseydim, oynasaydım diye içimde ciddi bir ukde vardı. Pepee'de yerel ve bizden bir ÅŸey koymak istediÄŸimde aklıma bunlar geldi. Bir de çocuk eÅŸittir oyun demek. Bunlar bizim oyunlarımız. Çocuklara bugüne kadar ecnebinin oyunlarını süper deyip öÄŸretmiÅŸiz, kendi oyunlarımızı tarihsel, mistik geçmiÅŸte kalmış gibi lanse ettik." diyor Bilgiç. Pepee'nin halk dansları hocası Zulu ama asıl iÅŸin ardında Kıraç'ın emekli ilkokul öÄŸretmeni ve halk dansları eÄŸitmeni babası var. Zulu'nun danslarını önce o yapıyor. Onlar kaydedilip sonra karakterlere uygulanıyor.
 

 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri