• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Kışanak: Öcalan halkına güveniyor

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "İmralı’daki görüşmeler önümüze bir yol haritası koyacak, İmralı’daki görüşmeler yol gösterici olacak. Bunu hayata geçirecek olan bizleriz. Böyle yaklaşırsak kazançlı çıkacağız
2013-03-08, 12:15:04
Okunma: 838
0 Yorum
resim

BÄ°SMÄ°L - Bismil Belediyesi tarafından 8 Mart etkinlikleri kapsamında yapımı tamamlanan Nujin Kadın Merkezi'nin açılışı gerçekleÅŸtirildi. Açılış için ilçeye gelen BDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Gültan Kışanak, BDP EÅŸ Genel BaÅŸkan Yardımcısı Meral Danış BeÅŸtaÅŸ, Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Vekili Hafize Ä°pek, EPÄ°DEM, KADEM, DÄ°KASUM, Ekin Ceren, Kardelen gibi kadın kurumu yöneticileri, Barış Anneleri aktivistleri ve meclis üyelerinin de aralarında bulunduÄŸu heyet, on bini aÅŸkın kadın tarafından ilçe giriÅŸinde karşılandı. Heyet ardından kitle ile beraber ilçe merkezine doÄŸru yürüyüÅŸe geçti. YürüyüÅŸte, "Öldüren sevgi istemiyoruz", "YaÅŸasın 8 Mart", "Bijî azadiya jinan", "Kadın özgürlüÄŸü, toplum özgürlüÄŸü", "Askeri operasyonlara son", "Ne gül al ne can", "8 Mart'ı yaratan kadını selamlıyoruz", "Kadın kırımına hayır" pankart ve dövizleri taşındı. Kadınlar yürüyüÅŸ boyunca "Bijî Serok Apo" ve "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı.

Kışanak: Öcalan demokratikleÅŸme için bir hamle baÅŸlattı

Yapılan yürüyüÅŸ ardından Bismil Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Nujin Kadın Merkezi önüne gelen on bini aÅŸkın kadın giydikleri yöresel kıyafetler ve taşıdıkları flamanlarla alanı adeta renk cümbüÅŸüne dönüÅŸtürdü. Çalınan müzik eÅŸliÄŸinde bir süre halay çeken kadınlara hitaben konuÅŸan BDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Gültan Kışanak, tüm devrimci kadınları selamlayarak, Kürt kadın mücadelesini ve özgürlüÄŸünü hazmetmeyen güçlerin Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçisini katlettiÄŸini belirtti. Kışanak, her daim Kürt kadınları olarak Sakine'nin yolunda yürüyeceklerini söyledi. Kışanak'ın konuÅŸması kitle tarafından sık sık "Jin jiyan azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla kesildi. Kışanak konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti. "Kadın özgürlük mücadelesinde yaÅŸamını yitiren tüm kadınları saygıyla anıyoruz. Sayın Abdullah Öcalan, Türkiye'nin demokratikleÅŸmesi için bir hamle yaptı. Ä°mralı ile görüÅŸmelerin yapıldığı böylesi bir süreçte Paris katliamıyla bizi bu yoldan caydırmaya çalıştılar. Bu özgürlük mücadelesi uÄŸruna binlerce bedel veren Kürt halkı asla ve asla geri adım atmayacaktır."

'Öcalan halkına güveniyor'

Ä°mralı'da baÅŸlatılan sürece hükümet kanadından doÄŸru yaklaşımda bulunmasını umduklarını belirten Kışanak, "Diyalog ve müzakerelerin baÅŸlaması sorunun çözüldüÄŸü, bittiÄŸi anlamına gelmiyor. Çözüme doÄŸru atılmış bir adımdır. Bundan sonra bu adımları devam ettirmek halkımızın temel hak ve özgürlüklerini, kazandığı demokratik bir yönetimi inÅŸa etme sürecidir. Ä°mralı'da baÅŸlatılan görüÅŸmelerle birlikte hepimizin görevi ve sorumlulukları daha da arttı. Bundan sonra ulusal birliÄŸimizi çok daha güçlü bir ÅŸekilde inÅŸa etmeliyiz. Ä°mralı'daki görüÅŸmeler önümüze bir yol haritası koyacak, Ä°mralı'daki görüÅŸmeler yol gösterici olacak. Bunu hayata geçirecek olan bizleriz. Böyle yaklaşırsak kazançlı çıkacağız. Sayın Öcalan ile yapılan görüÅŸmelerde Öcalan Ä°mralı'ya giden iki heyete de 'Ben halka güveniyorum, halkımız örgütlensin, Mücadele etsin, zulme karşı dirensin' demiÅŸtir. Bunun için her zamankinden daha çok örgütlenmeli örgütlü mücadelemizi büyütmeliyiz" çağırısında bulundu.

Kışanak, tüm kadınların, belediyenin yapmış olduÄŸu Nujin Kadın Merkezi'ne sahip çıkmaya ve burada sorunlarına çözüm arayarak örgütlemeye davet etti.

Yapılan konuÅŸmaların ardından 3 çocuÄŸunu çatışmalarda yitiren Koçeri Kurt, Bismil Belediye BaÅŸkanı Cemile EminoÄŸlu, BDP EÅŸ Genel BaÅŸkan Yardımcısı Meral Danış BeÅŸtaÅŸ birlikte Nujin Kadın Merkezi'nin açılış kurdelesini kestikten sonra kurumu dolaÅŸtı.

KAYAPINAR

Kayapınar Belediye Kadın Meclisi ve Ceren Kadın DerneÄŸi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kayapınar Belediyesi Peyas Destek Evi'nde bir araya gelerek etkinlik düzenledi. EtkinliÄŸe birçok kadın katılırken, burada konuÅŸma yapan Kayapınar Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Aynur Yılmaz, 8 Mart'ı kutlayarak, kadın mücadelesinin toplumdaki önemine dikkat çekti. Ceren Kadın DerneÄŸi sosyologu AyÅŸe Çaçan ise, "Kadın mücadelesinde önemli bir yere sahip arkadaÅŸlarımızın anıları önünde saygı ile eÄŸiliyor, yolunuz yolumuz ve sözünüz sözümüz olsun'' dedi. Çaçan, katledilen kadın arkadaÅŸlarının mücadelesini bıraktıkları yerden yükselterek devam edeceklerini dile getirdi.

KonuÅŸmaların ardından etkinliÄŸe katılan kadınlara karanfil dağıtıldı. Åžiir dinletisi, skeç ve sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

HAZRO

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüÄŸünde Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde PTT Meydanı'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ÅŸöleni düzenlendi. BDP Diyarbakır Ä°l EÅŸ BaÅŸkanı Zübeyde Zümrüt'ün yanı sıra çok sayıda kadının katıldığı ÅŸölende, "Öcalan'a özgürlük soykırıma son", "Cins bilincini radikalleÅŸtirelim mücadeleyi yükseltelim" pankartı ve çeÅŸitli dönemlerde çatışmalarda yaÅŸamını yitiren HPG'li kadınların fotoÄŸrafları açıldı. "Bedenime dokunma" ve "Sakine, Leyla, Fidan" dövizlerinin taşındığı ÅŸölende sık sık "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. Åžölende konuÅŸan BDP Diyarbakır Ä°l EÅŸ BaÅŸkanı Zübeyde Zümrüt, kadınların 8 Mart'ını kutlayarak, kadınların özgürlüÄŸünün toplumun özgürlüÄŸü olduÄŸunu ifade etti. Kadınların dili, kimliÄŸi ve kültürüyle mücadele etmesi gerektiÄŸini vurgulayan Zümrüt, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan özgür olana kadar alanlarda olacağız" dedi. Zümrüt'ün konuÅŸmasının ardından kadınlar, BPD Hazro Ä°lçe Örgütü önüne kadar yürüyüÅŸ gerçekleÅŸtirildi.

MERSÄ°N

BDP'li Akdeniz Belediyesi, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı esas alan uygulamalarına devam ediyor. Akdeniz Belediyesi BaÅŸkan Yardımcısı Makbule Kaplan, kadın meclis üyeleriyle birlikte, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla belediyede çalışan kadın emekçilere karanfil dağıttı. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal Ä°ÅŸler MüdürlüÄŸü tarafından kadınlar için organize edilen bir diÄŸer etkinlikte ise, "Hükümet Kadın" adlı filmi izlemek oldu. Belediye çalışanı kadınlar, sinema salonunda buluÅŸtu. Kadınlar, aynı gün düzenledikleri fidan dikim kampanyasıyla da Åževketsümer Mahallesi'nde fidan dikim kampanyası düzenleyerek, 3 bin 700 metrekarelik alana 150 adet fıstık çamı dikti. EtkinliÄŸe; Akdeniz Belediye BaÅŸkanı M. Fazıl Türk ile belediyenin kadın meclis üyeleri katıldı. Akdeniz Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Ä°brahim Çakan ve DÄ°SK Genel-Ä°ÅŸ Mersin Åžube BaÅŸkanı Kemal Göksoy, birim müdürleri, belediye çalışanları ve mahalle sakini kadınlar da fidan dikimine destek verdi. Akdeniz Belediye BaÅŸkanı Türk, etkinliÄŸin Kadınlar Günü kapsamında yapılmasının ayrı bir anlam taşıdığını ifade ederek, "Bu vesile ile tüm emekçi kadınların bu anlamlı gününü bir kez daha kutluyorum" dedi. Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Makbule Kaplan ise, 8 Mart'ın, dünya emekçi kadınlarının insanca ve onurlu bir yaÅŸam için verdiÄŸi mücadelenin tarihi olduÄŸunu dile getirdi. Öte yandan Akdeniz Belediyesi'nde çalışan kadınlar, toplu iÅŸ sözleÅŸmesinde güvenceye alınan hakları kapsamında 8 Mart'ta izinli olacak.

NUSAYBÄ°N

Mardin'in Nusaybin ilçesinde BDP Ä°lçe EÅŸ BaÅŸkanı Zinet Algan, Barış Anneleri Ä°nisiyatifi aktivistleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında sivil toplum kuruluÅŸları bünyesinde çalışan kadınları ziyaret etti. Kadınlara 8 Mart nedeni ile karanfil dağıtıldı.

BATMAN

Genel-Ä°ÅŸ Sendikası Batman Åžubesi BaÅŸkanı Murat Akın ve yönetim kurulu üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Batman Belediyesi kadın çalışanlarına karanfil vererek, günlerini kutladı. 8 Mart nedeni ile kısa bir açıklama yapan Akın, "Genel-Ä°ÅŸ Sendikası yönetim kurulu olarak sadece 8 Mart'ın deÄŸil yılın 365 gününün tümüne yayılarak, hak ihlallerinin olmadığı, kadına deÄŸer verildiÄŸi, cins ayırımının yapılmadığı günler olarak kutlanmasını isteriz. Buradan bütün kadın arkadaÅŸlarımızın gününü kutluyoruz" dedi.

Ä°STANBUL

BDP Esenyurt Kadın Meclisi, Ä°mece Kadın Sendikası ve Güney Kültür Merkezi Kadın Komisyonu, Esenyurt Köyiçi Meydanı'nda bir araya gelerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadınları alanlara çağırdı. Kadınlara dağıttıkları broÅŸürlerle ve birebir sohbetlerle ev içi emek, kadınlara emeklilik hakkı, kadına yönelik ÅŸiddet gibi konularda paylaşımlarda bulunuldu. Ayrıca meydana bir çadır kuran kadınlar, çadıra Sakine Cansız, Leyla Åžaylemez, Fidan DoÄŸan, Leyla Halid, Clara Zetkin gibi kadın mücadelesinde rol alan isimlerin fotoÄŸraflarını astı. Çadıra kadınların yanı sıra erkeklerin de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ä°ZMÄ°R

BDP Bornova Ä°lçe Örgütü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Pınarbaşı mahallesinde Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için mevlit verdi. Mevlide BDP Ä°l ve Ä°lçe yöneticileri, BDP Kadın Meclisi, Barış Anneleri Ä°nisiyatifi ve Ä°zmir YAKDER katıldı. Mevlitte konuÅŸan BDP Bornova Ä°lçe EÅŸ BaÅŸkanı Eda Ballıkaya, kadının özgürlüÄŸünün toplumun özgürlüÄŸü olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Kadın özgür olmadan toplum da özgür olmaz" dedi.
Ardından konuÅŸan Ä°zmir YAKDER BaÅŸkanı Süreyya Yılmaz, yakınlarını kaybedenler olarak devam eden savaÅŸta çok acılar çektiklerini ifade ederek, "Bu acılarımızın son bulması için devletin ÅŸehit ailelerinden özür dilemesi gerekiyor. Bizim gönlümüzün alınması gerekiyor. Bizim gönlümüz Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüÄŸüne kavuÅŸmasından geçer" diye konuÅŸtu. BDP Kadın Meclisi üyesi Hediye Tekin ise, bu yılki 8 Mart'ın çok anlamlı olduÄŸuna iÅŸaret ederek, 8 Mart'ta yapılan tüm etkinliklerin Paris'te katledilen kadınlara ithaf edildiÄŸini ve katliamın sorumlularının bir an önce bulunması gerektiÄŸini belirtti. Mevlidin ardından lokma dökülerek, çevredeki yurttaÅŸlara dağıtıldı.

ANTALYA

Akdeniz Üniversitesi Kampusunda bir araya gelen kadınlar, 8 Mart etkinlikeri kapsamında Olbia Çarşı giriÅŸinde toplanarak çarşı meydanına yürüyüÅŸ düzenledi. YürüyüÅŸte kadınlar sık sık "Jin jiyan azadî" sloganı attı. YürüyüÅŸün ardından kadınlar yöresel kıyafetleri ile erbaneler eÅŸliÄŸinde halay çekti.

Aynur Yaşlı'yı kadınlar mezarı başında andı

BDP Antalya Kadın Meclisi de 8 Mart etkinlikleri kapsamında, 30 Mart 2006'da bedenini ateÅŸe vererek hayata veda eden Aynur YaÅŸlı'yı mezarı başında andı. ÇoÄŸunluÄŸu kadınların oluÅŸturduÄŸu kitle BDP Antalya Ä°l Binası önünde biraraya gelerek mezarlığa doÄŸru yola çıktı. Saygı duruÅŸunun ardından bir konuÅŸma yapan BDP Ä°l Yöneticisi Hülya Ayık, Aynur YaÅŸlı'nın komplocu, inkar ve imhacı sisteme karşı bedenini ateÅŸe vererek en büyük cevabı verdiÄŸini ifade etti. Ayık'ın ardından söz alan Aynur YaÅŸlı'nın annesi ise, kızının bütün Kürt annelerinin kızı olduÄŸunu, onun eylemiyle gurur duyduÄŸunu, hangi ÅŸartlarda olursa olsun mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Kadınlar daha sonra sessizce dağıldı. DÄ°HA

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri