• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

’Yaşananları Sinop halkına mal etmiyoruz’

Sinop ve Samsun’da saldırıya uğrayan HDK heyetinde yer alan HDK Genel Meclis Yürütme Kurulu üyesi ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, yaşananların çok vahim olduğunu belirterek,
2013-02-21, 09:39:04
Okunma: 852
0 Yorum
resim

ANKARA - Halkların Demokratik Kongresi (HDK), "Barış için kardeÅŸlik, çözüm için müzakere" kampanyası kapsamında 17 Ocak günü Çorum'dan Karadeniz turunu baÅŸlattı. Çorum'da çiçekler ile karşılanan heyet ardından geçtiÄŸi Sinop'ta ise ırkçı saldırıya uÄŸradı. Aralarında milletvekillerinin de bulunduÄŸu heyet saatlerde öÄŸretmenevinde kaldıktan sonra panzerler ile Samsun'a geçti. Heyet, burada da provokasyon ile ırkçı saldırıların yaÅŸanmasının ardından deÄŸerlenme yapmak üzere ziyaretleri erteleme kararı aldı. HDK Genel Meclis Yürütme Kurulu üyesi olan BDP Ä°stanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Karadeniz gezisi sırasında yaÅŸadıklarını DÄ°HA'ya deÄŸerlendirdi.

'81 ilde örgütlenme kararı almıştık'

Tuncel, 2011 seçimlerine Emek, Demokrasi ve Özgürlük BloÄŸu olarak girildiÄŸini bunun ardından ise bir arayış sonucunda HDK'nin kurulduÄŸunu hatırlatarak, "Kongre fikri herkese çok sıcak gelmiÅŸti. Toplumsal olanı siyasal, siyasal olanı toplumsallaÅŸtırmayı amaçladık. Türkiye'nin 81 ilinde örgütlenme kararı alarak Türkiye'yi 20 bölgede ele aldık. HDK de demokratik özerklik projesini kendisine eksen aldı. Dolayısıyla Karadeniz'de bu çalışmalar içinde yer alıyordu. Oradaki arkadaÅŸların talebi üzerine, orada da HDK'nin tanınması ve örgütlenmesi amacıyla bu programı oluÅŸturduk. Bu süreçte Sayın Öcalan ile baÅŸlatılan diyalog süreci gündeme geldi. Biz de HDK olarak politik bir kampanya baÅŸlattık. Bu program ona denk geldiÄŸi için buradan baÅŸlatılması yönünde bir tartışma yürüttük" dedi. Basında ziyaretin "BDP Karadeniz'e çıkartma yapacak" ÅŸeklinde yansıtılmasını deÄŸerlendiren Tuncel, "Bunu politik tercih olarak kullandılar. HDK çok geniÅŸ bir yelpazedir. Ä°çinde 40'a yakın kurum ve bireyler var. Bunu daraltmak için sadece BDP öne çıkarıldı. Bir baÅŸka neden ise milliyetçiliÄŸi hortlatmaktı. BDP üzerinden orada bir algı yaratıp halkların buluÅŸmasını engellemek için yapıldı" diye konuÅŸtu.

'Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na ziyaretlerin programlarını verdik'

Tuncel, programın 2 ay önceden planlandığını ve ardından yetkililer ile görüÅŸüldüÄŸünü hatırlattı. Tuncel, "Orada çok uzun süredir milliyetçi bir havanın pompalanmasından dolayı bazı ÅŸeylerin yaÅŸanabileceÄŸini öngördük. O yüzden yerel düzeyde HDK çalışanları ilin valilikleri, belediyesi ve emniyet müdürleri ile görüÅŸtüler. Biz ise programımızı Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na verdik. Barış sürecini tartışmak ve HDK'yi tanıtmak istediÄŸimizi, bundan dolayı güvenliÄŸin saÄŸlanmasını istedik" dedi.

'CHP özel bir anti propaganda yaptı'

Tuncel, ziyaretin ardından yerellerde milliyetçi bir dalgalanmanın baÅŸlatıldığını ve bunun AKP, CHP ve MHP eliyle yapıldığını vurgulayarak, "CHP bu süreçte özel bir uygulama yaptı. Sadece Karadeniz'de deÄŸil. Bizim TekirdaÄŸ ve Lüleburgaz ekoloji toplantımız CHP'lilerin tavrı nedeniyle iptal oldu. Çünkü CHP'li belediyenin salonuydu. Biz gidiyoruz diye salonu iptal ettirdiler. Ardından kendi vekillerini geri çektiler. Çorum'da Alevi BektaÅŸi Federasyonu'nun bize yer vermesinin ardından CHP'nin yaptığı baskıları biliyoruz. CHP çok özel bir anti propaganda yaptı. Biz bunu bütün gezi boyunca görünce bunun merkezi bir politika olduÄŸunu gördük. Kaldı ki KılıçdaroÄŸlu'nun Sinop'ta yaÅŸananların ardından olayı kınamaması bile bunu gösteriyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

'Çorum'da birçok kesim bize ilgi gösterdi'

Tuncel, Çorum ziyaretinin çok olumlu olduÄŸunu hatta yerelde bulunan bileÅŸenlerin bile bu kadarını beklemediÄŸini söyledi. "Aslında öz Çorum'da olandır. DiÄŸer yerlerde halk ile buluÅŸmamız engellenmeseydi bunlar yaÅŸanacaktı" diyen Tuncel, Çorum'da kendilerini AKP'lilerin de dinlediÄŸini söyledi. Tuncel, "Merkez medya ve devletin bizi anlatış tarzından insanlar zehirlenmiÅŸ durumda. HDK'nin böyle geniÅŸ bir yelpaze ile durması insanlara cazip geliyor. Orada Alevi taban yoÄŸun ilgi gösterdi. Sorunlarının çözüm adresi olarak HDK'yi gördüler" dedi.

'Polisler göstericilerin bellerini sıvazlıyordu'

Tuncel, Sinop'ta da benzer bir görüntünün yaÅŸanacağını ancak halk ile kendilerinin buluÅŸmasına izin verilmediÄŸini vurguladı. Sinop'a gittiklerinde valinin bilerek ili terk ettiÄŸini, emniyet müdürünün ise kendileri ile muhatap olmadığını vurgulayan Tuncel, olayın 15-20 genç ile baÅŸladığını ancak müdahale edilmemesinden dolayı sayının arttığını söyledi. Tuncel, "Orada sivil polislerin ve resmi giyimli polislerin iÅŸin içinde olmasına tanık olduk. Göstericilerin bellerini sıvazlıyorlardı. Yani oradaki halkın protestosu deÄŸildi. Barış sürecini istemeyen savaÅŸta ısrar eden gladyonun bir yaklaşımıydı. Bunda emniyet, valilik, CHP, AKP ve MHP'yi gördük. Sayıları 300'ü geçmez aslında. Geri kalanları sivil polislerdi" dedi. Tuncel, Sinop dışında gençlerin getirildiÄŸi duyumlarını sıklıkla aldıklarını belirterek, öÄŸretmenevinin önünü tutulmasına raÄŸmen polisin kalabalığı dağıtmadığını kaydetti. Sinop valisinin yaptığı açıklamalara da tepki gösteren Tuncel, "Halk toplantısı öÄŸretmenevindeydi. Bizim programımız 12'de baÅŸlıyordu. Onlar bunu biliyordu. Aslında onların oyunu bozuldu. Onlar bizim kente girmemizi engelleyeceklerdi biz girince hesapları bozuldu. Ondan dolayı o grup oraya getirildi. Pankartları bile vardı. Bu anında geliÅŸen bir durum deÄŸildi" diye konuÅŸtu.

'Camları kırarak içeriye girmek istediler'

Tuncel, emniyet tarafından kendilerini korumaları için görevlendirilen polislerin kendilerine "Siz çıkacaksanız biz hemen dağıtırız" dediÄŸini belirterek, "Bunu 3 defa bize söylediler. Biz ısrarla toplantımızı yapacağımızı söyledik. Daha sonra ise insanların bizimle buluÅŸmasını engellediler. Hem arka hem de ön taraf toplantıya gelmek isteyenler için kapalı, bize saldırmak isteyenler için ise açıktı. Önce arabalarımıza saldırdılar ardından camları kırarak binaya girmek istediler. Polis hiçbir müdahalede bulunmadı bunlara" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

'Yaşananları Sinop halkına mal etmiyoruz'

YaÅŸanan olaylardan dolayı Sinop halkını sorumlu görmediklerini ve onlara mal etmediklerini vurgulayan Tuncel, "Oranın emniyeti özellikle HDK heyetinin Sinop'tan çıkarak Ankara'ya dönmesini istiyordu. Bu çok netti. Ancak biz onların istediÄŸini yapmadık" diye konuÅŸtu. Tuncel, "Aslında çok vahim bir durumdu. Orada bir sorun çıkmaması büyük bir ÅŸanstır. Türkiye'ye geçmiÅŸ olsun. Orada heyetten birine bir ÅŸey olsaydı çok farklı bir ÅŸey yaÅŸanırdı. Yetkililer buna zemin sundular. Bizim olduÄŸumuz öÄŸretmenevinin içine kadar faÅŸist grubu aldılar. Bayrak astırdılar daha sonra bunu beÄŸenmediler baÅŸka bir bayrak getirdiler. Yani bizim güvenliÄŸimize iliÅŸkin hiçbir ÅŸey yapmadılar. Oradan birisi içeri bir ÅŸey atabilirdi. Hatta camları kırarak içeri girmeye çalışanlar oldu. Sivas psikolojisi herkeste yaÅŸandı. Biz yetkililere kontrollü olarak gerginlik yarattıklarını; ancak bu grubun kontrolden çıkması durumunda bunun kendilerine yansıyacağını söyledik. Camdan girenleri arkadaÅŸlarımız engellemese belki baÅŸka ÅŸeyler yaÅŸanacaktı" ifadesini kullandı.

'Sebahat Tuncel'i verin diğerleri gitsin diyorlardı'

Tuncel, AKP, CHP ve MHP'nin oralarda demokratik bir düÅŸüncenin inÅŸasını istemediÄŸini gördüklerini vurgulayarak, "Orada sürekli milliyetçilik pompalandı. Sebahat Tuncel'i verin diÄŸerleri gitsin sözünü söylüyorlardı. Orada 1 hafta önce ölen bir askerin annesi gelmiÅŸ ve 'Beni bırakın Sebahat Tuncel ile görüÅŸeyim burası dağılır' demiÅŸ ancak buna da izin vermediler. Gerçekten çok ucuz atlattık. Basit bir olay deÄŸildir" dedi. Tuncel, saldırının ardından çok sayıda yurttaşın kendilerini aradığını ve dayanışmalarını gösterdiÄŸini kaydetti.

'Samsun'da halk ile bağlantı kurmamız engellendi'

Tuncel, ardından Samsun'a geçtiklerini ancak orada da halk ile baÄŸlantı kurmalarının bilerek engellendiÄŸini söyleyerek ÅŸunları kaydetti: "Orada TKP, YeÅŸilsol Partisi ve Halkevleri'nin binası taÅŸlandı. Ä°nsanların can güvenliÄŸi tehlikeye girdi. Emniyet orada yine bizi oyaladı. Uzun süre olanlara müdahale etmedi. Sinop'a benzer bir ÅŸeyi orada yaÅŸadık." Tuncel, yaÅŸananlardan sonra bir deÄŸerlendirme yaptıklarını söyleyerek, "Halk ile bağımızı koparmak isteyen zihniyeti orada açıkça gördük ve diÄŸer 3 ildeki programı erteleme kararı aldık. Bu programları yeniden yapacağız. Çünkü biz insanlar ile buluÅŸmaya gidiyoruz. Polis ablukasında ziyaretleri kabul etmemiz mümkün deÄŸil. Bizim gitme konusunda bir sorunumuz yok. Sırf gitmek için gitmek politik olarak uygun deÄŸildi. Bizim için önemli olan halk ile buluÅŸmaktı. Bundan dolayı geri döndük. Bundan sonra daha çok talepler oldu. Artvin, Tokat gibi illerden talepler geldi. Daha sonra bu programı geniÅŸleterek uygulayacağız" dedi. DÄ°HA

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri