• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Kışanak: Susarak Barış Mümkün Değil

BDP Antalya İl Örgütü’nün dayanışma yemeğinde konuşan Eş Genel Başkan Gültan Kışanak, "Hükümeti barış sürecinde cesur ve samimi olmaya davet ediyoruz" dedi.
2013-02-11, 11:31:21
Okunma: 811
0 Yorum
resim

ANTALYA BDP Antalya Ä°l Örgütü'nün, Cam Piramit Kongre ve Kültür Merkezi'nde verdiÄŸi "Dostluk ve Dayanışma YemeÄŸi"ne çok sayıda kiÅŸi katıldı.

YemeÄŸe BDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Gültan Kışanak, BDP PM üyeleri Ramazan Yıldız ve Yıldız Çelik, ÇHD Genel BaÅŸkan Yardımcısı Münip ErmiÅŸ, Yazar Hasan Kıyafet, Yazar Kamile Yılmaz ile birlikte çok sayıda siyasi parti, yöre derneÄŸi ve sendika temsilcisi katıldı.

Pariste katledilen 3 Kürt siyesetçi kadın için yapılan saygı duruÅŸunun ardından konuÅŸan Kışanak, barış sürecinin önemli olduÄŸunu dile getirerek, "Artık bu topraklar acıya doydu, kana doydu, gözyaşına doydu. Artık biz gülmek istiyoruz. Artık dostluÄŸu kardeÅŸliÄŸi, barışı paylaÅŸmak istiyoruz. Acılarımızı paylaÅŸarak azaltırız. Sevinçlerimizi, dostluklarımızı paylaÅŸarak büyütürüz. Mücadeleyi, yoldaÅŸlığı paylaÅŸarak daha güçlü kılabiliriz" dedi. 

'Eylemimizi yapalım, taleplerimizi dillendirelim'

Önemli bür süreçten geçildiÄŸini ifade eden Kışanak, "Merak ettiÄŸiniz, beklediÄŸiniz sorular var. Bu ülkenin en büyük sorunu, birinci sorunu Kürt sorunudur. Her ne kadar BaÅŸbakan Kürt sorunu yok dese de, bu sorun hala en önemli sorundur. En birinci sorun olmaya devam ediyor. O nedenle bugün Ä°mralı'da baÅŸlatılan Öcalan'la baÅŸlatılan görüÅŸmeler Türkiye'nin birinci gündemidir. Açıkçası, kahvede, restoranda, Parlamento'da bu süreç konuÅŸulur. Medyanın birinci gündemidir. Her yerde bu konu konuÅŸulur" diye kaydetti. Kürt sorununun barışla doÄŸrudan baÄŸlantılı bir sorun olduÄŸunu belirten Kışanak, "Zaten bizim toplumsal barışımızı bozan çatışmalara neden olan inkarcı asimilasyoncu tekçi bir devlet zihniyetiydi. Bu topluma dayatıldığı için toplumsal barışımız bozuldu. Bir arada kardeÅŸçe yaÅŸayamaz olduk. O zaman çözümün kaynağını da burada bulmak lazım. Gasp edilen hakların verilmesi, tekçi zihniyetten vazgeçilmesi demokratik, bir anlayışla herkesin eÅŸit yurttaÅŸlık içinde bir arada yaÅŸadığı bir sisteme, bir toplumsal ortama kavuÅŸmamız gerekiyor. Bunu saÄŸladığımız zaman çatışma da, silahlar da, zaten bize büyük acılar yaÅŸatan, savaÅŸ da ortadan kalkmış olur. Bu kadar doÄŸrudan baÄŸlantılı" dedi. 

'Susarak susturarak barışı saÄŸlamak mümkün deÄŸildir'

Salonda bulunanlara "Sizlerden sürece aktif olarak katılma çaÄŸrısı yapıyorum" diyen Kışanak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: "Sesimizi yükseltelim, sözümüzü söyleyelim. Eylemimizi yapalım, taleplerimizi dillendirelim. Barış ancak böyle gelebilir. Susarak, eylemsiz kalarak beklenti içinde kalarak barışı temin edemeyiz. Herkes barışı istiyor. Ancak bunu temin etmek için daha örgütlü olmak, daha çok eylem yapmak, daha çok mücadele etmek gerekir. Kim bizim susmamızı istiyorsa kim sizleri susturmak istiyorsa, kim Türkiye'nin demokratik muhalefetini susturmak istiyorsa onlar toplumsal barışın altına dinamit koyarlar. Susarak, beklenti içinde olarak taleplerinden vazgeçerek biz barışı temin edemeyiz. Zaten yüz yıl boyunca susturmak istediler. Kim itiraz ettiyse, kim isyan ettiyse, kim karşı çıktıysa ya dar aÄŸacına, ya da cezaevine gönderdiler. Susun sesinizi çıkarmayın kabul edin dediler. Ä°ÅŸte çözümsüzlüÄŸün adı budur. Çatışmaya neden olan siyasetin kendisi budur. Biz konuÅŸacağız. Hep beraber kadınlar konuÅŸacak. Gençler konuÅŸacak. Sendikacı da, insan hakları savunucuları, siyasiler konuÅŸacak. Ancak toplumsal barışı böyle temin edebiliriz. Susarak, susturarak barışı saÄŸlamak mümkün deÄŸildir" dedi.

'Çözüme arkanızı dönmeyiniz'

Hükümeti barış sürecinde cesur ve samimi olmaya davet ettiklerini ifade eden Kışanak, "Geçen AÄŸustos sürecinde olduÄŸu gibi ortaya çıkacak çözüm haritasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Geçen süreçlerde eÄŸer bu cesaret gösterilseydi, belki de bir buçuk yılı kaybetmeyecektik, belki de binlerce canımızı kaybetmeyecektik. Artık bu topraklar acıya doydu, artık kana doydu, artık gözyaşına doydu. Artık biz gülmek istiyoruz. Artık dostluÄŸu kardeÅŸliÄŸi barışı paylaÅŸmak istiyoruz. Çözüme arkanızı dönmeyiniz. Önünüze gelecek çözüm önerisine sırtınızı dönemezsiniz. Böyle bir lüksünüz yoktur. Aksi takdirde tüm Türkiye'nin demokratik güçlerini, karşınıza almış olursunuz. Buradan bir kez daha çözüme barışa ve özgürlüÄŸe inancımızı paylaÅŸtık" diye belirtti.

Konuşmaların ardından Rojda'nın konseriyle program sona erdi. DİHA

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri