• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

’Hangi Kürt Siyasetçisi İnfaz Edilecek’

Partisinin grup toplantısında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine ayar vermekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
2013-01-23, 09:47:39
Okunma: 881
0 Yorum
resim

ANKARA - BDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, partisinin grup toplantısında gündemdeki konulara iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu. DemirtaÅŸ, grup toplantısının yapıldığı sırada Van'da seçilmiÅŸlerin yargılandığını ve orada bir tiyatro oyununun sahnelendiÄŸini söyledi. DemirtaÅŸ, "SeçilmiÅŸler dahil olmak üzere 12 yöneticimizin de olduÄŸu BDP Van davası basında geçen adı ile 'KCK' davası yeni baÅŸladı. 7 ayı aÅŸkın süreden sonra ilk defa hakim karşısına çıktılar" dedi. DemirtaÅŸ, Van'ın ilk defa Van halkına yakışır hizmet sunmaya baÅŸladığını söyleyerek, "Eskiden de belediye bizde olmuÅŸtu. Biz bu seçimden sonra o dönemlere karşı da özeleÅŸtirimizi vermeye baÅŸlamıştık. Van'da belediyemize oy vermeyen Vanlılar dahi Bekir Kaya ve ekibinin çalışmasından büyük bir mutluluk duyuyordu" dedi.

'Van'da trajikomik tiyatro sergileniyor'

"Belediye baÅŸkanının depremden sonra tutuklanması Van'ın ikinci depremi olmuÅŸtur" diyen DemirtaÅŸ, ErdoÄŸan'ın "Van Belediyesi'ni ne pahasına olursa olsun alacaksınız" sözünden sonra operasyonun yapıldığını söyledi. DemirtaÅŸ, "Belediyeyi bu ÅŸekilde kazanabileceÄŸini düÅŸünen siyasi anlayışa ben hayret ediyorum. 2 trilyonluk evde otururken, depremde sokakta yatan belediye baÅŸkanının tutuklatan vali bunu bilmeyebilir. Ama biz biliyoruz Van, Diyarbakır, Hakkari belediyeleri böyle kazanılmaz. Sizin doÄŸrudan talimatınız yoksa eÄŸer, sizin talimatınızı yanlış anlayan ya da algılayan çetelere telefon açıp sorun, operasyondan sonra BDP güçlenmiÅŸ midir? Yoksa durmuÅŸ mudur? Bu halk direnerek büyümeyi öÄŸrenmiÅŸ bir halktır. Van'da bu trajikomik davanın ilk duruÅŸması yapılıyor. Bu belediye baÅŸkanı anadilinde konuÅŸtuÄŸu için ilk dakikada mikrofonu kapatıldı. Vesayet rejimi bitti diyenler Van'daki fotoÄŸrafa baksın. Bakın Fatma Kurtulan ve Tuncer Bakırhan, 12 aydır neyle suçlandığını bekliyor. Åžimdi bu hafta başında iddianame teslim edildi gördük ki Ä°mralı'daki avukat görüÅŸme notlarını okumak bütün suçlarıymış. Bizim partimizde siyaset yapıp Ä°mralı'da görüÅŸme notlarını okumayanlar hakkında biz soruÅŸturma açarız. Çünkü süreci anlayamaz. Sen devlet olarak görüÅŸeceksin ama sorunun en önemli aktörlerinden olan yöneticilerimiz o notları okumaktan suçlanacaklar" ifadesini kullandı.

'Siyasetçilerimiz siyaset yaptığı için yargılanıyor'

"Savcınız siyasetçilerimize, siyaset yaptıkları için 22,5 yıl hapis istemektedir" diyen DemirtaÅŸ, iddianamenin kopyala-yapıştır yöntemi ile hazırlandığını söyledi. Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin en önemli gündem olduÄŸunu yineleyen DemirtaÅŸ, cenaze törenlerine katılan yurttaÅŸlara teÅŸekkür etti. DemirtaÅŸ, "Bu yeni sürece sunulan desteÄŸi ifade ediyor. Umuyoruz ki halkımız ortaya koyduÄŸu bu duruÅŸ çok iyi algılanır. Diyarbakır ne zaman savaÅŸ mesajı verdi ki cenazede barış mesajı öne çıktı deniliyor. Bugüne kadar o barış çaÄŸrılarının duyulmaması eksikliktir. Kürt halkı yıllardır barış için uÄŸraşıyor. Ama buna raÄŸmen Diyarbakır'da o mesaj görülmeyerek yemek programlarının verilmesi Türkiye açısından bir trajedidir. Medya bu trajediyi yaÅŸadı. O saatte yemek programı yayınlayan medya patronları elini vicdanına koysun ve 30 yıldır bu savaşın içinde nasıl yer aldılar bunu sorgulasınlar. Åžimdi aynı yöntem uygulanacaksa barışın ve çözümün dili nerede kaldı" dedi.

'Fransa savcısı 10 gündür bu kadarına mı ulaÅŸabildi?'

Paris Cumhuriyet Savcılığı'nın cinayete iliÅŸkin soruÅŸturmayla ilgili yaptığı açıklamaya deÄŸinen DemirtaÅŸ, "Fransız'da savcının yaptığı açıklamada ortaya çıkan bilgiler tatmin edici olmaktan uzaktır. Gerçek neyse onların arkasındaki irade ve güçle ortaya çıkmasını istiyoruz. Fransa'ya düÅŸen budur. Fransa devleti bu olanaklara sahiptir. Aradan 10 gün geçti. 10 gündür yürütülen çalışma sonucunda ortaya çıkacak olan bu mudur? Bu kadarına mı ulaşıldı? Savcı tutuklanan kiÅŸinin oraya girip çıkarken görüntüleri var diyor. Demek ki o büro 24 saat izlenen bir bürodur. Demek ki elde o büronun tüm hafta kayıtları var. 10 gündür bu kadarına mı ulaÅŸtınız. BaÅŸka bir istihbarata ulaÅŸamadınız mı?" dedi.

'Almanya'da hangi Kürt siyasetçi infaz edilecek'

Cinayetin aydınlatılması için Türkiye'ni de sorumluluklarını yerine getirmesine gerektiÄŸine iÅŸaret eden DemirtaÅŸ, "AKP Genel BaÅŸkan Yardımcısı (M. Ali Åžahin) Almanya'da da olabilir diyor. Neye dayanarak bunu söylüyor. BaÅŸbakan bunu açıklasın. Kim kimi nerde infaz edecek. Elinizdeki listeye göre hangi Kürt siyasetçisi infaz edilecek? Bunu açıklamanız lazım. Paris de bilginizde miydi? Nokta atış yaparak Almanya'da olacak diyor" dedi. DemirtaÅŸ, "Almanya'da hangi Kürt siyasetçisi infaz edilecekse ya Türkiye bunu söyleyecek ya da önlem alacak; yoksa sorumlu onlar olacaktır. Sürecin selameti açısından Paris suikastının aydınlatılması önemlidir. Bu basit bir olay deÄŸildir. O halde samimi isek birlikte çözecek diyorsak hükümetin buradaki tavrı turnosal kağıdı olacaktır. Üstünün kapanmaması için hükümet de elinden geleni yapsın" ifadesini kullandı.

'Avukata bu yapılıyorsa kimsenin güvencesi yoktur'

ÇHD'ye yönelik operasyona deÄŸinen DemirtaÅŸ, ÇHD yöneticilerinin ve avukatlarının halk tarafından bilinen insanlar olduÄŸunu söyledi. "Hükümete karşı muhalif tavırları. Suriye politikasına karşı eleÅŸtiren tavırları da gizli saklı deÄŸildir" diyen DemirtaÅŸ, "Bunlar haftanın 5 günü adliyede iÅŸini yapan insanlardır. Sabahın 5'inde evlerinin kapıları kırılarak, kelepçelenip iÅŸkence yapılarak gözaltına alınıyor. Avukatın başına bu gelirse o ülkede hiçbir kimsenin güvencesi yoktur. Tıpkı Asrın Hukuk Bürosu'na yapıldığı gibi. Aynı zihniyetin ürünüdür bunlar. Bunları yapan çetelere ÅŸaşıyorum. Yüzlerce komplo dosyası hazırladınız bu kadar mı acemice olunur. Bu çetelerin zeka seviyesini de ortaya koyuyor. Bu kadar ucuz tezgah olur mu? Grup Yorum'un baÄŸlama gitarından parmak izi alıyorlar. Gözaltına aldığı avukatın telefonundan mesaj atıyorlar. Tutuklama kararına bir gün öncesinin tarihini atıyorlar. Tamam komplocusunuz ama uzmanlaşın artık" diye konuÅŸtu.

'Suriye'deki Kürtler Türkiye düÅŸmanı deÄŸildir'

DemirtaÅŸ, Suriye'de Esed'in politikalarının kabul edilebilir olmadığını söyleyerek, "Esad gibi diktatöryal rejime karşı yeni uluslararası diktatörlükler kurmak çözüm deÄŸildir. Oradaki halkaların inancı, kültürü ve tarihi ile birlikte bir arada yaÅŸayacağı ortamı saÄŸlayabilmektir çözüm. Türkiye'nin düÅŸtüÄŸü çıkmaz da budur. Türkiye orada kurulacak yeni düzene yönetim olmak istiyor. Politikası budur. Kimse orada katliamların arkasına sığınarak kendi kirli çıkarlarının hesabını yapmamalıdır. Suriye'de halkların hangisi Türkiye'ye düÅŸmandır. Peki sizin verdiÄŸiniz cevap ne. Ceylanpınar'dan Serêkaniyê'ye çeteler göndermektir. Bu çeteler ile Suriye Kürdistanı'nda sivilleri katletmek midir sizin politikanız. Bunu nasıl destekleriz biz. DışiÅŸleri Bakanı ve BaÅŸbakan'a yüz yüze söyledik. Suriye'deki Kürtler, Türkiye'nin düÅŸmanı deÄŸil. Türkiye'nin politikası da düÅŸmanlık üzerine olmamalıdır. Güney Kürdistan hükümeti ile yıllarca kavga ettiniz peki ne kazandınız? DoÄŸru olan iliÅŸkileri geliÅŸtirmektir. Suriye'de bu niye yaÅŸanmasın" diye konuÅŸtu.

'Serêkaniyê'de atan kalp ile Diyarbakır'da atan kalp aynıdır'

"Ä°çerde barış söylemi yapılırken oraya çeteleri göndermek kimi inandırır" diyen DemirtaÅŸ, Serêkaniyê'de atan kalbin Diyarbakır'da atan kalp ile aynı olduÄŸunu söyledi. DemirtaÅŸ, "Oraya yönelim Diyarbakır'a yönelimdir. Oradaki Kürtler öz güçleri ile çetelere karşı direniyorlar. Direnenlerin önünde saygı ile eÄŸiliyoruz. Bir halkın kendi geleceÄŸini çizmek isteÄŸinden daha meÅŸru bir ÅŸey olabilir mi? Rojava halkının yalnız olmadığını söyledik. Halen o söylemin ardındayız. Türkiye'de Kürt sorununun çözümü ile Suriye'de çözüm doÄŸrudan baÄŸlantılıdır" dedi. DemirtaÅŸ, yurttaÅŸların haftasonu Nusaybin'de yapılacak mitinge de katılmasını istedi. Suriye Kürtlerine iliÅŸkin yardım kampanyalarının merkezileÅŸmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden DemirtaÅŸ, "Önümüzdeki günlerde merkezileÅŸecek olan bu kampanyaya iliÅŸkin biz parti olarak elimizden geleni yapacağız. Rojava halkının içi rahat olsun özgürlük onların yanındadır" dedi.

'Evet Kürt sorunu yok devlet faÅŸizmi var'

BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın grup toplantısında yaptığı konuÅŸmaya ve Kürt sorununda "yeni süreç" olarak lanse edilen sürece deÄŸinen DemirtaÅŸ ÅŸunları kaydetti: "Bir hükümet bu kadar güçlü iken ve halkın neredeyse tamamına yakını barışa bu kadar destek sunarken hükümetin fırsatı kaçırması ciddi bir suç olur. Ortam ve koÅŸullar çözüm ve tartışma için bu kadar uygun iken. Her mikrofondan bize ayar vermeye çalışan BaÅŸbakan'a soruyorum: 'Siz Kürtleri bir halk olarak görüyor musunuz? Halk olarak görmeyi düÅŸünüyor musunuz? Bu sorunun cevabı sürecin ve yaklaşım hakkında bize net cevap verecek. KardeÅŸ olalım, gelin-damat olalım tamam bunlar güzel. Halk olacak mıyız peki? 'Kürt sorunu yoktur' diyorsunuz. Tamam katılıyorum evet devlet faÅŸizmi vardır. Ä°nkarcı ve asimilasyoncu devlet faÅŸizmi. Ama her halde onla aynı ÅŸeyi kast etmiyoruz."

'Kürt halkı kendi dilini kullanamıyor'

"Asimilasyon bitti demek güzeldir. Yaradanı yaratandan ötürü sevmek de güzeldir" diyen DemirtaÅŸ, Kayapınar Belediyesi'nin yaptığı "Beybûn" parkının fotoÄŸrafını göstererek, "Senin seçtiÄŸin vali ile yaradanın yarattığının yaptığı parka nasıl karşı çıkıyorsunuz. Türkçeye olimpiyat yapacaksınız Kürtçeyi park ismine koyamayacaksınız. HaÅŸa Kürtleri kim yarattı. Kürt halkı kendi dilini kullanamıyor. Daha asimilasyon bitti diyorsunuz. Yaradan bütün kavimleri ve halkları eÅŸit yarattım diyor. Türkler, Kürtlerin parklarının adını yasaklama hakkına sahiptir demiyor. Söyledikleriniz güzel; ama pratik öyle deÄŸil. Bize ayar vermeye çalışacağınıza buyurun yarattıklarınıza bakın. Biz sizden lütuf veya sadaka beklemiyoruz. Bir halkın gasp edilmiÅŸ haklarının iadesini bekliyoruz. EÄŸer bu süreç ilerleyecekse bu sorulara cevap verin. Åžu 10 gün içinde BaÅŸbakan'ın yaptığı açıklamaları biz yapsaydık medya dar aÄŸacını kurmuÅŸtu. Nusaybin'de öldürülen polis de candır, onun anası da ciÄŸerdir; ama Malatya'da ailelerine bile vermediÄŸiniz Çukurca'da operasyon bölgesinde beklettiÄŸiniz gerilla da candır, onun annesi de ciÄŸerdir. Zorlu bir süreç olacak; ama biz halkımıza ve kendimize güveniyoruz" ifadesinde bulundu.

'Süreci tek başına AKP'ye bırakmamak lazım'

Kendilerinin barışa hazır olduÄŸunu söyleyen DemirtaÅŸ, karşılarında oyun yapmaktan vazgeçmiÅŸ bir hükümet görmek istediklerini söyledi. DemirtaÅŸ, "Halkımız onurlu bir barışa ve müzakere sürecine hazırdır. Somut adımları gördükçe ilerlemekten ve adım atmaktan çekinmeyeceÄŸiz. Bu süreci tek başına hükümete de bırakmamak lazım; çünkü beceremezler. 'AKP bu sorunu çözer' rehavetine kapıldığınız anda tıkanma yaÅŸanabilir ve süreç ilerlemez. Süreci AKP'nin merhametine bırakamayız" dedi. DÄ°HA

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri