• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

’TÜRKİYE, KÜRDİSTAN’I ÖRNEK ALSIN’

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Türkiye’nin sık sık eleştirdiği Irak’tan örnekler vererek “Alın, Irak’taki eğitim sistemini buraya koyun. Alın, Irak Kürdistan Federal Bölgesi’ndeki uygulamayı buraya koyun, başka hiçbir şe
2012-12-17, 13:22:37
Okunma: 751
0 Yorum
resim

ANKARA - BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, bütçe görüÅŸmelerinin yapıldığı TBMM’de Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın bütçesine dair partisinin görüÅŸlerini paylaÅŸmak üzere söz aldı.

Kurt, konuÅŸmasında 4+4+4 eÄŸitim modeli ile YÖK’ün yapısını eleÅŸtirirken, konuÅŸmasının önemli bir kısmını “anadilde eÄŸitim” konusuna ayırdı.


Kurt, Milli EÄŸitim Bakanı Ömer Dinçer’in “Ä°ÅŸte Türkiye'nin her kesimine, bu ülkede yaÅŸayan her kesimin kendi anadilini öÄŸrenmesi için seçmeli dil dersi koydum” sözlerini hatırlatarak, “KeÅŸke koymaz olsaydınız. Ama hele hele bunu, Kürtlerin talebini karşılamaya dönük bir argüman olarak iÅŸliyorsanız, Kürtlere hakaret ettiÄŸinizin farkına varın. Kürtler, kendi anadillerini öÄŸrenme ihtiyacında deÄŸiller. Kürtler, kendi anadillerinde eÄŸitim yapmayı talep ediyorlar” dedi.


‘Türkiye, Kosova ve Federal Kürdistan’ı örnek alsın’

Üç yıl önce bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti’nin anaokulundan üniversiteye kadar Kosova vatandaşı tüm Türklere kendi anadillerinde eÄŸitim yapma hakkı tanıdığını aktaran Kurt, 89 yıldır bu konuda adım atmayan Türkiye’nin üç yıllık cumhuriyetten ders almasının önerdi. Türkiye’nin sürekli eleÅŸtirdiÄŸi Irak’taki eÄŸitim sistemini de örnek gösteren Kurt, “Alın, Irak’taki eÄŸitim sistemini buraya koyun. Alın, Irak Kürdistan Federal Bölgesi’ndeki uygulamayı buraya koyun, baÅŸka hiçbir ÅŸey istemiyoruz” diye belirtti. 

'Kürt sorununu içimizde çözmezsek baÅŸkaları çözer'

Kendisinden önce söz alan milletvekillerinin “Kürt sorunu uluslararası bir boyut kazandı” sözlerine deÄŸinen Kurt, “Emin olun, biz bundan haz almıyoruz. Yani baÅŸkalarının gelip bizim burada kendi sorunlarımızı çözmesi için devreye girmelerinden haz almıyoruz. EÄŸer, bu politikayla devam ederseniz yarın sizin de, bizim de içinde olmayacağı parametrelerde Kürt sorununun çözümü konuÅŸulur. Bu durumda kim kaybeder ya da bu durumda kim kazanır. Bu politikalarda ısrar edilirse, bu ÅŸekilde devam edilirse, tekrar ediyorum baÅŸka parametrelerde Kürt sorunu tartışılır hale gelir, çözüm modelleri tartışılır” diye konuÅŸtu. DÄ°HA

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri