• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

’Tabutlara TOMA’larla su sıktılar’

Panelde konuşan BDP’li Sırrı Süreyya Önder, çarpıcı açıklamalarda bulundu..
2012-12-10, 10:45:44
Okunma: 1152
0 Yorum
resim

Ä°STANBUL - BDP Ä°stanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürtlere "orangutan" muamelesi yapıldığını belirterek "Cenazelere yapılan müdahale ile kardeÅŸlik kapağı kapandı" dedi.

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal AraÅŸtırma Enstitüsü (DÄ°SA) v Heınrıch Böll Stıftung DerneÄŸi Türkiye TemsilciliÄŸi tarafından City Hotel'de "Kürt meselesinin çözümüne iliÅŸkin algılar, aktörler ve süreç" konulu panelin ikinci gün oturumunda Cengiz Çandar moderatörlüÄŸündeki "Kürt Meselesi ve Çözüm Perspektifleri" konulu panel yapıldı.

"KÜRTLERE ORANGUTAN MUAMELESÄ° YAPIYORLAR"

Panelde konuÅŸan BDP Ä°stanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Kürtlere "orangutan" muamelesi yapıldığını belirterek, "Onun ekmeÄŸini elinden alırsan susar yaklaşımı var. Zaten bölgede yoksullaÅŸtırma, asimilasyon ve imha atbaşı gitmektedir. BM verilerine göre 3,5 milyon, GÖÇ-DER verilerine göre ise 4,5 milyon insan bölgeden bir anda göç etmek zorunda kaldı. Bunlar metropollerde ucuz iÅŸ gücü oldular. Oysa köylerinde böyle deÄŸillerdir. Yani kent hizmetçileri oldular" dedi.
 

Önder, sorunun çözümü için sorunun adının net olarak konması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, "Daha adını bile diyemiyoruz. Burada bir Kürdistan sorunu var. Buna belirli bölge sorunu demek yanlıştır. Adını doÄŸru koymak gerekiyor. Nasıl Bosna, Filistin sorunu diyorsanız. Bu da Kürdistan sorunudur" diye konuÅŸtu. "Sürekli olarak 'bunlar ne istiyorlar' diyorlar. KardeÅŸim bunlar haklarını istiyorlar" diyen Önder, Türkiye'de Ä°slamiyet'ten bahsedenlerin çoÄŸunun ulus devlet Ä°slamı'nı söylediÄŸini belirtti. Önder, "Ä°slamcıların önemli bir bölümü Kürt sorununda Müslüman deÄŸildir. Åžimdilerde bunlara Ä°stanbul Ä°slamı diyorlar. Sadece ana dil taleplerine bakın bunu göreceksinizdir. Halbuki ana dilin yaÅŸaması sadece ana dilde eÄŸitim ile mümkün olur" dedi.

"TABUTLARA TOMA'LARLA SU SIKIYORLAR"

Bölge illerinde PKK cenazelerine yapılan müdahaleleri hatırlatan Önder, "TOMA'lar ile tabutlara ve kitleye su sıkıyorlar. Ä°ÅŸte OHAL budur. Kim OHAL kalktı diyebilir. OHAL kalkmış ise Allah canımı alsın. Allah aÅŸkına 2 senedir bir tane izinli açıklama yapamadık. Ne zaman baÅŸvursak yasaklıyorlar. Zaten bölge valileri ağızlarıyla yelleniyor. Her ÅŸeyimizi yasaklıyorlar. Åžiddet diyorlar. Ya kardeÅŸim bölgede insanların kendisi devlet ÅŸiddetini görüyorlar. Biz ne mi istiyoruz. EgemenliÄŸin kendimize ait olanını Demokratik Özerklik ile paylaÅŸmak istiyoruz" diye konuÅŸtu.

"CENAZE MÜDAHALELERÄ° KARDEÅžLÄ°K KAPAÄžINI KAPATTI"

Sürekli kardeÅŸlik vurgusu yapılmasını eleÅŸtiren Önder, cenazelere yapılan müdahalelerin kardeÅŸlik kapağını kapattığını söyleyerek, "Pozantı sonrasında umutlar gitmiÅŸti. Roboski ile bu kapak yarılanmıştı. Cenazelere yapılan müdahale ile kapandı. Artık bundan sonra bu kapağı açmak sizin iÅŸiniz. Ä°slamiyet'te ölüye yumuÅŸak davranılır. Ama Ä°stanbul Ä°slamı iÅŸte böyle cenazeye gaz atar, su sıkar" dedi. 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri