• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

’Dokunulmazlıklar Kalkarsa İnfial Olur’

BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılma girişimini Hakkâri’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcileri, insan hakları savunucuları ve siyasiler ile konuştuk.
2012-12-04, 11:58:27
Okunma: 1100
0 Yorum
resim

HAKKARÄ° - BaÅŸbakanın 9'u BDP'li 1'i bağımsız 10 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için gereÄŸinin yapılması talimatı vermesiyle baÅŸlayan dokunumlazlık tartışmaları üzerine Hakkari'deki sivil toplum örgütü temsilcileri, insan hakları kuruluÅŸlarının temsilcileri ve siyasiler ile konuÅŸtuk. 

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) BaÅŸkanı Ahmet Åžen, dokunulmazlık tartışmaları için 1994’ün hesabını iyi yaptık mı? diye sorarken; Ä°HD Hakkari Åžube BaÅŸkanı Ä°smail Akbulut, dokunulmazlıkların kaldırılmasının infiale yol açabileceÄŸi endiÅŸesi taşıyor. BDP PM üyeleri M. Sıdık Akış ve Hasan Güzel, dokunulmazlıkların kaldırılma giriÅŸimini ‘Siyasi soykırım operasyonlarının’ devamı olarak görürken, Mazlum der Hakkâri Åžube BaÅŸkanı Cengiz Åžen AKP’nin her zaman yaptığı gibi Kürt sorunu konusunda topu taca attığı görüÅŸünde. Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları BirliÄŸi BaÅŸkanı Arif Koparan ise hükümeti aklıselim davranmaya davet etti.

Ä°ÅŸte Hakkari’den dokunulmazlık tartışmalarına gelen yorumlar:

ÅžEN: 30 YIL DAHA KAYBETMEYELÄ°M

asen.jpg“BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sorunu Türkiye’nin sorunudur” diyen Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Ahmet Åžen, Kürt sorununun fezlekeler ile çözülmeyeceÄŸi görüÅŸünde. Åžen, milletvekillerinin tutuklanmasının çözüm olmadığına vurgu yaparak, “Tutuklamak çözüm olsaydı zaten bunu 1994 yılında yaptık. Aradan geçen bunca yıla raÄŸmen deÄŸiÅŸen bir ÅŸeyin olmadığını görmek hepimize kaybettirir. Sorunun çözümsüzlüÄŸü bize çok ÅŸey kaybettirdi. Hem can hem mal hem de zaman kaybımız oldu. GeleceÄŸimizi bu sorunun çözümsüzlüÄŸünde heba ettik. Tekrar baÅŸa dönmenin bir anlamı yok. 30 yıl kaybettik bir 30 yıla daha kaybetmeye tahammülümüz yok.”dedi. 

AKBULUT: BARIÅž UMUTLARI YOK OLUR

akbulut.20121204112041.jpgDokunulmazlık meselesinin gündeme gelmesini doÄŸru bulmadıklarını ifade eden Ä°HD Hakkari Åžube baÅŸkanı Ä°smail Akbulut, açlık grevlerinin sona erdirilmesi sürecinde barışa dair yeÅŸeren umutların ortadan kaldırılması kaygısını taşıyor. YaÅŸanan tartışmaları demokrasiye aykırı bulan Akbulut, “Kürt sorunun çözümü noktasında siyasetin adres gösterildiÄŸi bir dönemde milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmak istenmesi hükümetin Kürt sorununun çözümünden ne kadar uzak olduÄŸunu gösteriyor. Bu iktidarın samimi olmadığının kanıtıdır. Bir ülkede milletvekilleri de kendi görüÅŸlerini dile getiremiyorsa bu ülkede ne demokrasiden ne de özgürlükten bahsedilemez. Dokunulmazlıklar kalkarsa bölge insanının göstereceÄŸi tepkiler ve yaÅŸanacak gerilimlerin sorumlusu hükümettir. Biz bir infial yaÅŸanmasından endiÅŸe ediyoruz.”ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AKIÅž: BÄ°Z MEYDANLARI AKP'YE BIRAKMAYIZ

akis.jpgBDP’nin Hakkari il baÅŸkanlığı yapan ve ‘KCK’ operasyonlarında 26 ay tutuklu kalan BDP PM Üyesi. Sıdık Akış, AKP’nin kurulduÄŸu günden beri Kürtlere yaklaşım biçiminin tasfiye olduÄŸunu düÅŸünüyor ve ekliyor AKP demokrasiyi hedefleyen bir parti deÄŸildir. AKP’nin söylemleri ile pratikleri birbiri ile çeliÅŸiyor.

AKP’nin bölgede tek rakibi olan BDP’yi tasfiye etmeye çalıştığını kaydeden Akış, “2009 Nisan’ından bugüne kadar partimize yönelik baÅŸlatılan operasyonlar ÅŸuanda da devam ediyor. Milletvekillerimizin dokunulmazlığının kaldırılmak istenmesi bu operasyonun bir devamıdır. Kürt siyaseti yıllardır tasfiye edilmek isteniyor. 1990’lı yıllarda vekillerimiz ve seçilmiÅŸlerimiz öldürülürdü. Åžimdi ise cezaevlerine atılmak isteniyor. Böyle bir ÅŸey olursa baÅŸta Hakkari olmak üzere bütün bölge bu anti demokratik uygulamaya dur demek için ayaÄŸa kalkacaktır. AKP de siyaseten bölgede alanları boÅŸaltmak istiyor biz meydanı AKP’ye bırakmayız.”diye konuÅŸtu.

ÅžEN: ÖCALAN'IN SAHAYA SÜRDÜÄžÜ TOP AKP  TACA ATIYOR

sen.20121204112144.jpgÅžemdinli’de PKK’liler ile BDP milletvekillerinin buluÅŸmasının hem PKK hem de kamuoyu tarafından eleÅŸtirildiÄŸini belirten Mazlum der Hakkari Åžube BaÅŸkanı Cengiz Åžen. AKP’nin durup dururken dokunulmazlıklar konusunu gündeme getirmesi siyaseten akıllıca bir ÅŸey olmadığını savunuyor.

Cezaevlerindeki açlık grevlerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın katkıları ile bitirildiÄŸi, Kürt sorunun çözümü konusunda havanın yumuÅŸadığı bir dönemde böyle bir yönteme neden baÅŸvuruldu diye soran Åžen, “Bunu anlamak mümkün deÄŸildir. Abdullah Öcalan açlık grevleri konusunda sergilediÄŸi tutum ile sorunun çözümü için topu sahaya attığı bir dönemde BDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması giriÅŸimi AKP’nin sahadaki topu taca atması olarak yorumlanacaktır. Üstelik hükümetin ve devletin PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüÅŸmesi suç sayılmazken BDP’lillerin bir grup PKK’li ile görüÅŸmesinin suç sayılması çifte standarttır. Bu durumun siyasi sonuçları çok ağır olacaktır. Hükümetin bu yanlışının bedelini hepimiz ödemek durumunda kalırız. Bu süreç psikolojik ayrıştırmayı derinleÅŸtirecektir. AKP’deki Kürt milletvekillerinin Diyarbakır Milletvekili Galip EnsarioÄŸlu gibi net bir tavır sergilemeleri durumunda AKP'yi Kürt sorununun çözümü konusunda dönüÅŸtürebilirler. onların bu çabası BDP milletveikkllerinden daha etkili olacaktır.”dedi.

KOPARAN: YÜZDE 10 BARAJINA RAÄžMEN SEÇÄ°LEN VEKÄ°LLER YALNIZ KALMAZ

koparan.20121204112215.jpgKürtlerin yüzde 10 seçim barajına raÄŸmen bağımsız olarak seçip meclise gönderdiÄŸi milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını kabul edilemez olarak gören Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları BirliÄŸi BaÅŸkanı Arif Koparan, hükümeti aklıselim davranmaya davet etti.

Milletvekillerinin cezaevine atılması noktasına gitmesi durumunda herkesin kaybedeceÄŸini ifade eden Koparan, “Onun için ÅŸuanda ‘Ustalık belgesi’ aldığını iddia eden baÅŸbakan, AKP hükümeti ve devleti aklıselim hareket etmelidir. Yarın olabilecek her türlü kargaÅŸanın sorumluları onlardır. BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ya da cezaevine gönderilmeleri gerginlik, kargaÅŸa ve çıkmazı beraberinde getirecektir. Bugün ile 1994 aynı deÄŸil milletvekillerin tutuklanmasının infiale neden olmasından endiÅŸe ediyoruz. AKP’nin Kürt kökenli milletvekillerine bölge hassasiyetlerini göz önünde bulundurma çaÄŸrısı yapmak istiyoruz.”diye konuÅŸtu.

GÜZEL: BU TARTIÅžMA SUNÄ° GÜNDEM YARATMA ÇABASIDIR

guzel.jpgBDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması giriÅŸimini Kürtleri sindirmeye yönelik bir giriÅŸim olarak deÄŸerlendiren BDP PM Üyesi Hasan Güzel, AKP’nin daha önce de PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan’ın idam edilmesi tartışmasını gündeme getirdiÄŸini söyledi.

Güzel, bu tartışmaları suni gündem yaratma çabaları olarak gördüÄŸünü kaydederek, “Ama milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması durumunda Kürt siyaseti alternatifsiz kalmayacak, anında gereken tepkiyi gösterecektir. Parlamenterlere yönelik yapılan bu baskıya parti genel merkezimizin alacağı kararlar doÄŸrultusunda gereken cevap verilecektir. Hakkari halkı her zaman bu tür anti demokratik uygulamalara en güzel tepkiyi vermiÅŸtir. Bu olay karşısında da sessiz kalmayacaktır.”ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri