• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

SANATÇI FERHAT TUNÇ KOBANÊ’YE GEÇTİ

Sanatçı Ferhat Tunç, Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye geçerek, Kanton Eş Başkanı Enver Muslim görüştü.
2015-01-17, 12:08:01
Okunma: 562
0 Yorum
resim

Sanatçı Ferhat Tunç ve beraberindeki bir grup, MürÅŸitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobanê'ye geçti. Tunç ve beraberindekiler, Kobanê Kantonu EÅŸ BaÅŸkanı Enver Muslim ile görüÅŸtü. Tunç, Kobanê'de süren direniÅŸin insanlığa OrtadoÄŸu ile sınırlı kalmayan bir umut saçtığını ifade etti. Kobane direniÅŸinin 4 ayı aÅŸkın süredir devam ettiÄŸine dikkat çeken Tunç, "DireniÅŸ, OrtadoÄŸu'yla sınırlı kalmayan düzeyde bir umut saçıyor.

Dünya devletleri direniÅŸin etkisi sebebiyle istemese de sürece dahil oldu ve DAÄ°Åž kurulan Koalisyonun da hedefi oldu. Dünya halkları ise Kobane ile evrensel bir dayanışmayla bütünleÅŸti" diye konuÅŸtu. Sanatçıların ürettikleri, yaÅŸattıkları eserlerle toplumsal meselelerde taraf olması mümkünken; bunla yetinmeme hakları ve dahası sorumlulukları olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünü ifade eden Tunç, ÅŸunları söyledi:

"Sanatsal faaliyetlerinin daha ahlaki, gerçekçi olmasının bir koÅŸulu da; halkın, ezilenlerin direniÅŸlerine tanıklık etmek olabilir. Toplumsal ilerleyiÅŸ ile sanatın temiz, çıkarsız ve yine toplumsal muhtevada kalmasının birbiriyle dolaysız bağı olduÄŸunu da düÅŸünüyorum. Türk devleti genelde OrtadoÄŸu'daki Kürt politikası ve özelde Kobane-Rojava'ya yönelik DAÄ°Åž'i aklayan ve hatta iddialara göre destekleyen konumu nedeniyle, sadece Kürtlerin kazanımlarını deÄŸil; bir bütün olarak demokrasiyi de hedef almış oluyor.

DAÄ°Åž'le iliÅŸkisi türlü örneklerle açığa çıkan AKP hükümetinin Kobane-Rojava politikasını derhal deÄŸiÅŸtirmesinin 'çözüm süreci' baÄŸlamında da ehemmiyeti var. Kürtlerin OrtadoÄŸu'daki mevcut rolünü dikkate almayan hiçbir gücün baÅŸarı ÅŸansı bulunmuyor. AKP hükümeti bu ciddiyetle meseleye yaklaÅŸmak durumundadır." 

Barışın en çok da OrtadoÄŸu için elzem olduÄŸunu söyleyen Tunç, insani koridorun açılarak Kobane'ye yönelik ambargonun kaldırılmasını istedi. 

Kobanê Kantonu EÅŸ BaÅŸkanı Enver Muslim ise, tarihi bir direniÅŸin olduÄŸunu, ancak insani yardım koridorunun hala açılmamasından kaynaklı yaÅŸanan bazı sıkıntıların olduÄŸunu belirtti. Kobanê'ye koridor açılmadığını, ambargo uygulandığını söyleyen Muslim, "Sergilenen bu tutum insani deÄŸildir. Kürt sanatçı, yazar ve aydınların gelip burada direniÅŸe ve yaÅŸama tanıklık etmeleri önemlidir. Burada ÅŸahit olduklarını gidip dünyaya yansıtıyorlar" diye konuÅŸtu.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri