• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Orduya Emir verdi: IŞİD Liderlerini Öldürün

ABD Başkanı Barack Obama ilk kez, bireysel olarak Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) komutanlarının öldürülmesi için Savunma Bakanlığı’na emir verdi.
2014-09-12, 07:02:05
Okunma: 348
0 Yorum
resim

 

LÄ°STENÄ°N BAÅžINDA BAÄžDADÄ° VAR

Washington Post’a konuÅŸan ABD ordusu yetkilileri, listenin başında IŞİD lideri Ebu Bekir el-BaÄŸdadi’nin olduÄŸunu söyledi.


(IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi)

GeçtiÄŸimiz hafta ABD BaÅŸkanı, IŞİD militanları yeri bilinse bile ordu operasyonlarını kısıtlamıştı.

BaÅŸkan Obama, dün IŞİD’le mücadele stratejisini açıklamış ve operasyonların Suriye’ye uzanacağını söylemiÅŸti. ABD BaÅŸkanı’nın bu konuda gereken yetkiye sahip olduÄŸunu söylemesi, Kongre’nin tepkisini çekmiÅŸti.

TOMAHAWK FÜZELERÄ° Ä°LE VURACAKLAR

Öte yandan ABD ordusu, Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerinin vurulması için askeri planlar üzerinde çalışıyor.

Bazı senaryoların, hava saldırıları kadar Basra Körfezi’ndeki ABD gemilerinden atılacak Tomahawk füzeleriyle IŞİD hedeflerini vurmayı içerdiÄŸi iddia ediliyor.

ABD ordusunun üzerinde çalıştığı bir diÄŸer opsiyonsa, insansız hava araçlarıyla yapılacak saldırılar.

CIA: IŞİD'E 80 ÜLKEDEN 15 BÄ°N SAVAÅžÇI KATILDI

Bu arada Amerikan Merkezi Haberalma TeÅŸkilatı (CIA) yetkilileri, radikal selefi IŞİD örgütüne katılmak üzere Suriye’ye 80 ülkeden 15 binden fazla savaÅŸçının gittiÄŸini bildirdi. Yetkililere göre bu sayının 2 binini batılı ülkelerden giden savaÅŸçılar oluÅŸturuyor.

CNN’e konuÅŸan CIA Sözcüsü Ryan Trapani’nin açıklamalarına göre IŞİD, son zamanlarda gücünü en az ikiye katladı. Sözcü Trapani, IŞİD’li savaÅŸçı sayısının hali hazırda 20 bin ila 31 bin 500 arasında tahmin edildiÄŸini dile getirdi. ABD’li üst düzey yetkililer ve analistler bu zamana kadar IŞİD’in en fazla 10 bin savaÅŸçısının bulunduÄŸunu iddia ediyordu.

Trapani’ye göre Haziran ayından bu yana IŞİD’e katılan savaÅŸçı sayısında ciddi artış oldu. Bu artan savaÅŸçı sayısı “savaÅŸ bölgelerinde baÅŸarıyı, halifeliÄŸin ilanını, savaÅŸ bölgelerinde daha büyük eylemleri ve ek istihbaratı” peÅŸinde getirdi. ABD basınında CIA’in Mayıs ve AÄŸustos ayında yaptığı araÅŸtırmaların ardından bu sonuçlara ulaÅŸtığı ifade edildi. CIA kaynakları ayrıca 80 ülkeden 15 binden fazla savaÅŸçının IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gittiÄŸini, bunun 2 binini batılı ülkelerden giden savaÅŸçıların oluÅŸturduÄŸunu dile getirdi.

KEŞİF UÇUÅžLARI YAPILMAYA BAÅžLANDI

Bu arada, yine CNN’e konuÅŸan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, IŞİD’e karşı hava saldırılarına istihbarat toplanması amacıyla Suriye üzerinde keÅŸif uçuÅŸlarına baÅŸlandığını söyledi. Büyük bir harekatın çok yakın zamanda olmayacağını ifade eden yetkililer, ABD’nin yeri ve zamanı geldiÄŸinde harekete geçeceÄŸini kaydetti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, dün akÅŸamki konuÅŸmasında IŞİD örgütüne karşı “zayıflatma ve yok etme” hedefiyle “kapsamlı ve aralıksız” bir mücadele stratejisi uygulayacaklarını dile getirmiÅŸti. Obama, bu stratejinin Yemen ve Somali’deki terör gruplarına düzenlenen operasyonlara benzeyeceÄŸini söyledi. Ancak ABD’li güvenlik uzmanları, IŞİD’in çok daha güçlü bir oluÅŸum olduÄŸunu ve söz konusu ülkelerde uygulanandan daha etkili bir strateji gerektirdiÄŸini ifade ediyor.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri