• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

SINIRDA ’YPG’YE ENGEL, DAİŞ’E DESTEK’ HAREKETLİLİĞİ

Türkiye’nin Rojava’yı işgal ederek tampon bölge oluşturma niyetine dönük askeri hazırlıklar her geçen gün artıyor.
2015-07-04, 10:27:14
Okunma: 260
0 Yorum
resim

Rojava'ya yönelik askeri tampon bölge oluşturma amacına dönük yoğun askeri hazırlıkların yapıldığı Kilis'in Erbeyli ilçesi sakinlerine göre, Türkiye, üyelerinin sınırı geçmesine göz yumduğu DAİŞ ile ilişki halinde. Sınırı yapılan yığınağın da DAİŞ çetelerine destek amaçlı olduğu görüşünde olan ilçe sakinlerinin dilindeki iddialar bunlarla da sınırlı değil.

YPG ve YPJ güçlerinin Grê Spî'yi özgürleştirmesinden sonra gözler Efrîn ve Kobanê kantonlarının birleşmesine çevrilirken, Türkiye'nin Rojava'yı işgal ederek tampon bölge oluşturma niyetine dönük askeri hazırlıklar her geçen gün artıyor. Bu yönlü hazırlıklar kapsamında yoğun hareketliliğin yaşandığı noktalardan biri de Halep'e bağlı Türkmenlerin yoğun olarak bulunduğu Çobanbey beldesinin hemen karşısında yer alan Kilis'in Elbeyli ilçesi. Sınırın bu bölgesine son 4 gündür zırhlı araçlar eşliğinde yoğun asker sevkiyatı yapıldı.

Sevk edilen askerler ise, Çobanbey İstasyon Karakolları ve Fatmacık Dağ'ı etrafında konuşlandırıldı. Sınırın bu tarafındaki hareketlilik kadar, öte tarafındaki DAİŞ çetelerinin hareketliliği de devam ediyor. Zaten bölgedeki en büyük askeri kampta Çobanbey'e bağlı Tirhên köyünde.

Çetelerin üssü Bablimon köyü

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkmenlerin yaşadığı Çobanbey ilçesine bağlı Bablimon köyü, DAİŞ'e katılan çetelerin ilk durakları olmasının yanı sıra çete emirlerinin üssü konumunda. DAİŞ'in Hayat Reyhanlı nüfusuna kayıtlı olduğu ifade edilen Ebu Bekir ve Ebu Ali adındaki iki önemli komutanın da burada ikamet ettiğini söyleniyor. Buradaki çete emirlerinin Elbeyli üzerinde de etkili olduğu dile getiren kaynaklar, öyle ki çete emirlerinin Elbeyli'de istemedikleri kişileri tehdit edebildiklerini aktardı. 

Çetelerin bulundukları bu köyden Türkiye tarafında olup bitenleri de rahatlıkla izleyebiliyor. Köye bağlı Kara Dağ'da iki seneyi aşkındır bir süredir faal olan çetelerin, buradan diğer çete merkezleri olan Bab, Mınbıç ve Cerablus gibi Türkiye tarafına da tüneller kazdığı yönünde iddialar da ilçe halkının dilinde. 

İlçe sakinlerinin dilindeki önemli iddialar

Çetelerin bölgedeki etkinliği ve güvenlik kaygıları nedeniyle isimlerinin geçmesinden kaygı duyan ilçe halkının dilinde olan bir diğer iddia ise, sınıra yapılan bu yığınağın YPG'nin bölgeye dönük olası bir operasyonuna karşı DAİŞ'e destek vermek. 

Çobanbey'in, Türkiye'nin aracılığı ile Özgür Suriye Ordusu'ndan alınarak DAİŞ çetesine verildiğini düşünen yurttaşlar, MİT aracılığı ile Türkmenler adına hareket eden Selçuklu Tugayı ve IŞİD'in anlaştığı görüşünde. Bu anlaşma doğrultusunda da kentin IŞİD'e bırakıldığını belirten yurttaşlar, Selçuklu Tugayı'nın başında Talal Ali Silo ve Ebu Eyyüp adlı komutanların MİT ile çalışan biri olduğunu iddia etti. 

Türkiye'nin daha önce de buradan Selçuklu Tugayı'na silah gönderdiğini dile getiren yöre halkı, o silahların IŞİD'e bırakıldığı gibi şimdi de askeri sevkiyat ile aynısının yapıldığını ileri sürdü.

Çetelerin sınırı geçmelerine göz yumuluyor!

İlçe sakinlerinin Türkiye'nin çetelere verdiği desteğe dikkat çekmek için işaret ettiği bir diğer ayrıntı ise, çeteye katılanların sınırlarına gelip, buradan geçmesi. Yurttaşlar, Antep'in Oğuzeli ilçesinden Elbeyli'ye kadar birçok kontrol noktasının bulunmasına ve sınırın kameralarla izlenmesine rağmen çetelerin sınırı görünmeden geçmesinin imkansız olduğunun altını çizdi. İlçe sakinleri, PYD ve YPG/YPJ'ye dair oluşturulmak istenen korku imgesine de inanmıyor. 

PYD ve YPG'den korkacak bir durumun sözkonusu olmadığını, "Şengal'de Kürt güçleri, nasıl tüm halkları koruyorsa, burada da aynısını yapacaktı" diyerek ifade eden yurttaşlar, YPG'nin bu bölgede IŞİD varlığını sonlandırmasının diğer etnik azınlıkları da kurtaracağını dile getirdi.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri