• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

MGK TOPLANIYOR !

Henüz hükümet kurulmadan gerçekleştirilen güvenlik zirveleri, gündemleştirilen savaş planları sonrasında Milli Güvenlik Kurulu toplanıyor.
2015-06-29, 10:41:27
Okunma: 232
0 Yorum
resim

Girê Spî'nin özgürleştirilmesinden sonra Kürt karşıtlığı üzerinden harekete geçen AKP hükümeti, yaptığı güvenlik zirvelerinden sonra hazırladığı savaş planlarını bugün yapılacak olan MGK toplantısında nihai bir karara dönüştürmeyi ve "realist" yaklaşma taraftarı olan askeri kanadı ikna etmeyi düşünüyor. Seçim sonrası kaybettiği gücünü bir çatışma ortamında yeniden elde etmeyi hesaplayan hükümet, askerin "yeni hükümet bu kararı versin" yaklaşımını bu toplantıda alınacak kararla kendi çizgisine çekmeye çalışacak.

Henüz hükümet kurulmadan gerçekleştirilen güvenlik zirveleri, gündemleştirilen savaş planları sonrasında Milli Güvenlik Kurulu toplanıyor. Toplantının ana gündem maddesi ise, Rojava'daki gelişmeler ve hükümetin Kürt karşıtlığı üzerinden gerçekleştirdiği planlamalar olacak.

Önceki toplantılarında çözüm sürecinin ele alındığı MGK'nin rutin toplantısında bu kez, savaş planları ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak olan toplantıda esas olarak Kürtlerin Girê Spî zaferinden sonra bölgede yaşanan yeni durum ana gündem maddesi olacak. Hükümetin, Girê Spî'nin özgürleştirilmesinden sonra "etnik temizlik yapıldığı" yönündeki asılsız iddialar iddialar üzerinden yüksek sesle dile getirdiği, "PYD, IŞİD'den daha tehlikelidir" sözleri ardından gelişen Kobanê katliamı, hükümetin yeni dönemde bölgeye yönelik yaklaşımlarını ortaya koydu. Aynı zamanda Girê Spî sonrasında yapılan güvenlik zirvelerinde, Kobanê ve Efrin arasındaki bölgenin YPG tarafından özgürleştirilmesinin önlenmesi için söz konusu bölgede askeri tampon bölge oluşturulması gibi senaryoları ele almıştı. Hatta, Hükümetin ve Erdoğan'ın orduya "Suriye'ye girme" emri verdiği ve askerin de bunun üzerine yazılı talimat istediği bilgileri son günlerde tartışılan temel başlıklardan biri oldu.

ERDOĞAN VE HÜKÜMET SAVAŞI DAYATIYOR

Bu tür konuların son olarak MGK'de ele alınarak sonuçlandırılması bekleniyor. Özellikle askerin böylesi bir operasyonun taşıyacağı risklere yönelik durumu ağırdan alma yaklaşımına karşı hükümetin ve Erdoğan'ın toplantıda bastıracağı görüşleri hakim. Toplantıda sadece Cerablus'a yönelik olası bir tampon bölge oluşturma girişimi değil aynı zamanda buna karşı gelişecek olan reaksiyonların hesaplanması üzerine, bütün Rojava sınır hattında askeri hazırlıkların tamamlanması da hükümetin taleplerinden biri. Böylesi bir hazırlık ise, kamuoyuna yansıyanın aksine sadece bir bölgeye değil Rojava'ya yönelik topyekun bir yönelimi kapsıyor.

KÜRTLERİN TEPKİSİ HESAPLANIYOR

Ancak böylesi bir plan, sadece Suriye'den gelecek olan karşı tepkiler konusunda değil aynı zamanda Türkiye'deki Kürtlerin göstereceği reaksiyonun sertliği, askeri çevreleri kaygılandırdığı için meseleye daha "realist" bakma taraftarı olarak yaklaşıyor. Ancak, hükümet özellikle seçim sonrası kaybettiği gücünü, bir çatışma ortamında yeniden elde edeceğini düşündüğü için böyle bir planı ısrarla hayata geçirmeye çalışıyor. Hatta askerin "yeni hükümet bu kararı versin" yaklaşımını da bir ön alma olarak değerlendiriyor ve "biz bu kararı şimdi çıkaramazsak daha sonra çıkarmamız zor olur ve siyaseten de bize bir faydası olmaz" değerlendirmesiyle özellikle bugün yapılacak olan MGK toplantısında nihai bir kararla çıkmaya çalışıyor.

Toplantı öncesinde de askeri hazırlıkların yoğunlaştırdığı ve ilk etapta 18 bin askerin sınıra yönlendirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Hükümetin düşündüğü söz konusu plan işlerse aynı zamanda içeride de daha önce çıkarılan "İç Güvenlik Paketi" üzerinden de savaşa karşı çıkabilecek olan toplumsal muhalefet sindirilmeye çalışılacak.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri