• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

SANCAR: BİRİNCİ MADDE SİYASETE DÖNÜŞÜ HEDEFLİYOR

Prof. Dr. Mithat Sancar, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından hazırlanan ve "Çözüm süreci"nde ortaya konan taslak metinde yer alan 10 maddeden biri olan "Demoksratik siyasetin içeriği"ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2015-03-05, 11:31:06
Okunma: 229
0 Yorum
resim

ANKARA - PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından hazırlanan ve "Çözüm süreci"nde ortaya konan taslak metinde yer alan 10 maddeye ilişkin tartışmalar sürürken, açıklanan her bir maddenin toplum açısından taşıdığı anlamlara ilişkin değerlendirmeler sürüyor.

Hükümet ve İmralı Heyeti'nin düzenledikleri ortak basın açıklaması ile maddeler üzerinde mutabık kaldıklarını deklare ederken, söz konusu taslakta yer alan maddelere ilişkin değişik kesimlerden farklı farklı görüşler öne sürülüyor.

Akademisyen Mithat Sancar, taslakta yer alan 10 maddeden biri olan ve üzerinde çokça tartışılan "Demokratik siyasetin içeriği"nden ne anlaşılması gerektiğine DİHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

'Silahlı mücadelenin sona ermesi şartlarından'

Demokratik siyaset kavramının, mevcut süreçte "kilit" bir kavram olduğuna dikkat çeken Sancar, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 tarihi Amed Newrozu'nda okunan mesajını anımsatarak, "O Mesajın en önemli kavramı bu idi" dedi. Kavramın, aynı zamanda silahlı mücadelenin sona ermesinin şartı olduğunu vurgulayan Sancar, "Eğer Türkiye'de silahlar bırakılacaksa, silahlı mücadeleye son verilecekse bu ancak ve ancak demokratik siyasetin önündeki bütün engeller kaldırıldığında mümkün olur" ifadesinde bulundu. Meselenin salt "eve dönüş" meselesi olmadığının altını çizen Sancar, "Mesele siyasete dönüş meselesidir" değerlendirmesinde bulundu.

'Hukuksal düzenlemelerde değişiklikler yapılmalı'

Maddenin verdiği en önemli sonucun ve mesajın, "Siyasi kurumların özgür bir biçimde faaliyet göstermesi, engellenmiş tüm yapı ve kişilerin siyasete serbestçe katılabilmesinin önünün açılması" olduğuna işaret eden Sancar, siyasetin önünde çok yönlü engellerin olduğunu vurgulayarak, öncelikle mevcut hukuksal düzenlemelerde önemli değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi. Sancar, "Siyaseti engelleyen, basın, fikir, örgütlenme özgürlüğünün önünü tıkayan kanunlar kaldırılarak radikal değişiklilerin yapılması gerekecek. Cezaevinde ve yurtdışında çok sayıda insan bulunuyor. Bu insanların da siyasete katılmasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç var" dedi. 

'Temel şart siyaset önündeki engellerin kaldırılmasıdır'

Silahların bırakılması noktasına gelinmesi durumunda, silahları bırakanların da istediği şartlarda siyaset yapmalarının sağlanması gerektiğine işaret eden Sancar son olarak, "Bu açıdan baktığımızda, silahlı mücadelenin bitmesinin temel şartı demokratik siyasetin önüneki her türlü engelin kaldırılmasıdır. Şahısların, yapıların, örgütlerin faaliyetlerinin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bunların tamamı birinci madde kapsamında müzakere edilecektir. Maddenin hedefi bu şekilde özetlenebilir" ifadelerini kullandı. 

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri