• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

DÜNYA KADINLARI NUSAYBİN’DE SINIRI KALDIRACAK!

Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 4. Eylem Yılı’na ev sahipliği yapacak olan Nusaybin’de tüm hazırlıklar tamamlandı, dünyanın dört bir yanından gelecek konuklar bekleniyor.
2015-03-05, 11:22:52
Okunma: 244
0 Yorum
resim

Rojava kadın devrimini selamlamak amacıyla yapılacak eylemlerde kadınlar, sınırın anlamsızlığına dikkat çekecek. Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Sara Kaya, gelecek 500 konuğun yurttaşlar tarafından ağırlanacağını belirterek, "Gelen misafirlerle burada bulunan Nusaybinliler dil olarak anlaşamasalar da duygularıyla birbirlerini çok iyi anlayacaklar" dedi.

2000 yılından bu yana düzenlenen Dünya Kadın Yürüyüşü'nün 4. Eylem Yılı'nın bu yıl ki başlangıç noktası, "Rojava kadın devrimi"ne atfen Kürdistan'da başlayacak. Rojava ile sınır olan Nusaybin kentinde başlayacak olan yürüyüş için hazırlıklar tamamlandı. 6-7 Mart'ta başlayacak yürüyüşe, dünyanın dört bir yanından yüzlerce kadın katılacak. Nusaybin'e gelecek olan yaklaşık 500 kadın, kadınlar tarafından evlerde konuk edilecek. 

Yürüyüşün gerçekleşeceği ilçede, güzergahlar hazırlanırken, yürüyüşe ev sahipliği yapacak KJA aktivistleri, sokak sokak, mahalle mahalle, ev ev gezerek, kadınları Dünya Kadın Yürüyüşü hakkında bilgilendirerek çağrı yapıyor. Kadınlar ayrıca, Dünya Kadın Yürüyüşü'ne ilişkin Süryanice, Arapça, Kürtçe, Türkçe olarak hazırlanan el bildirilerini de davul zurna eşliğinde düzenledikleri yürüyüşlerle dağıtıyor. 

Dünya Kadın Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında 6 Mart günü Mitanni Kültür Merkezi'nde "Kobanî'yi inşa edelim Kadın Emeği" stanları açılacak ve kadınların elleriyle yaptığı birçok ürün sergilenecek. Stantlardan elde edilecek tüm gelir, Kobanê'nin inşasında kullanılacak. 

Yürüyüş kapsamında Kobanê direnişinde Kürt kadının gücünü dünyaya duyuran YPJ'li kadınların fotoğraflarından oluşan bir serginin de açılışı gerçekleştirilecek. 

'Komisyonlar oluşturduk'

Dünya kadınlarının Kürt kadınlarıyla buluştuğu tarihi günün ev sahipliğini üstlenen Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, teknik hazırlıklardan önce komisyonlar oluşturduklarını ve komisyonlar doğrultusunda çalışma yürüttüklerini ifade etti. Dünya Kadın Yürüyüşü 'nün Nusaybin'de başlamasından dolayı mutlu ve heyecanlı olduklarını aktaran Kaya, "Sergiler, yabancı kadınlarla iletişim ve misafiri karşılama ve konaklama için komisyonlar oluşturduk" dedi. 

Konukların ağırlanmasına ilişkin de bilgi veren Kaya, "Gelecek olan tüm misafirlerimizi Nusaybin halkı evlerinde misafir etmek istediler, biz de bu kültür, din, dil, ırk buluşmasını çok önemli bulduğumuz için evlerde konaklamayı uygun gördük. Her gün insanlar geliyor, gelecek olan misafirleri ağırlamak istediklerini söylüyorlar. Misafirlerle sağlıklı iletişim kurabilmek için Almanca, İngilizce, İspanyolca bilen kadın arkadaşlara ulaştık" şeklinde konuştu. 

Nusaybin'de her evde farklı bir yaşamın ve kültürün olduğuna işaret eden Kaya, "Gelen misafirlerle burada bulunan Nusaybinliler dil olarak anlaşamasalar da duygularıyla birbirlerini çok iyi anlayacaklar" dedi.

Sınırın anlamsızlığına dikkat çekilecek

Yürüyüşün Rojava sınırında başlamasının öneminde de değinen Kaya, dünya kadınlarının Rojava devrimini selamlayacağını belirterek, "Yürüyüşün burada başlamasının en önemli nedeni Rojava devrimini selamlamak ve aradaki sınırlara dikkat çekmektir. Biz de bu yüzden bu yürüyüşün burada başlamasını çok önemli buluyoruz" diye konuştu.

'Bütün kadınları Nusaybin'de yapılacak yürüyüşe davet ediyoruz'

Kaya, Nusaybin olarak son hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, "Alan düzenlemesi yapıyoruz. Büyük bir coşkuyla yapılacak olan yürüyüşe hazırız. Tekrardan başta Kürdistan kadınları olmak üzere bütün dünya kadınlarını Nusaybin'de yapılacak yürüyüşe davet ediyoruz" dedi. 

'6-7 Mart'ta sınırları istemiyoruz diye sesimizi yükselteceğiz'

Sınırda yapılacak yürüyüşle sınırın anlamsızlığına dikkat çekeceklerini ve bu anlamda Cizre Kantonu'nda da yürüyüş için hazırlık çalışmalarının yapıldığını ifade eden Kaya, "Biz 6-7 Mart'ta 'sınırları istemiyoruz' diye sesimizi yükselteceğiz. Kadınlar sınır, savaş, ölüm, katliam istemiyor. Biz burada, Qamişlo'daki akrabalarımız sınırın öbür tarafında. Bu anlamsız ve bizi kardeşlerimizden ayıran sınırları artık istemiyoruz. Gelin hep beraber sınır hattında sesimizi yükseltelim. Tüm kadınları orada görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

'Bizler için önemli olan Qamişlo'lu kadınlarla bu yıl 8 Mart'ı kutlamaktır'

8 Mart'ın KJA öncülüğünde bu yıl Nusaybin'de kutlanacağını söyleyen KJA aktivisti Xecê Şen ise, KJA olarak tüm hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, "Her gün Nusaybin'in bütün mahallerinde davul zurna eşliğinde büyük bir heyecan ve coşkuyla kadınları yürüyüşe davet ediliyoruz" dedi. 

Şen, "Bizler için bu yürüyüşün zenginliği ve misyonu, Qamişlo'lu kadınlarla 8 Mart'ı kutlamaktır. Son olarak özgür kadınla özgür topluma doğru hep beraber sınırları ortadan kaldıralım" şeklinde konuştu.

'Hep birlikte güleceğiz, eğleneceğiz'

Gelecek misafirleri evlerinde misafir edecek olan Müzeyyen Alp ise, gelen konukları ağırlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Derdimizi, sevincimizi onlarla paylaşacağız. Onları evlerimizde ağırlayacağız ve Kürtlere özgü hikâyelerimizi onlara anlatacağız. Hep birlikte güleceğiz, eğleneceğiz. Onlara Kürt halkını anlatacağız" diye ifade etti. 

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri