• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

DARGEÇİT’TE HES’LER PROTESTO EDİLDİ

Dargeçit ilçesinde DBP ve HDP öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle Ilısu Barajı ve HES’lerin yapımı protesto edildi. Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, "Çözümün yolu ne karakol ne de barajdan geçiyor" dedi.
2015-03-02, 11:17:25
Okunma: 372
0 Yorum
resim

HES ve Ilısu Barajı yapımlarına bir tepki de Mardin'in Dargeçit ilçesinden geldi. DBP ve HDP'liler, IlısuBarajı ve HES yapımlarını protesto etmek amacıyla DBP ilçe binasından Miradê Kinê Meydanı'na yürüyüş düzenledi. HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri, belediye eş başkanları, Barış Anneleri, MEYA-DER ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı yürüyüşte, ''Baraj; ekoloji ve doğanın inkarıdır. Dicle'nin akışını durduramazsınız!'' pankartı taşındı. Yürüyüşün ardından meydanda kitle adına açıklama yapan DBP İlçe Eş Başkanı Hatice Gevcan, yapılan tüm itirazlara rağmen 2006 yılında Ilısu Barajı'nın temellerinin atıldığını ve henüz faaliyete girmeden çevreye çok zarar verdiğini, tamamlanması durumunda da birçok alanın sular altında bırakacağını ifade etti. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın baraj ve HES'leri Hiroşima'ya benzetmesini hatırlatan Gevcan, "En son İmralı heyeti ve devlet arasında müzakereye varılan 10 maddeden biri olan kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri getirmesi kapsamında hükümetin yasal adım atması gerekir. Bu bağlamda bir an önce Ilısu Barajı projesinden vazgeçip, bu katliama son vermesi gerekmektedir. Buradan bir kez daha DSİ'yi ve hükümete Ilısu Projesi'nden vazgeçmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz. Beklenen yıkımları önlemek için daha zamanımızın olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz" dedi. 

'Çözümün yolu ne karakol ne de barajdan geçiyor'

Gevcan'ın ardından konuşan Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ise, HES ve barajlara karşı yürütülen mücadelenin Kürt halkının mücadelesinin bir parçası olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Mücadelemiz kimliğimizdir, toprağımızdır, kültürümüz, tarihimiz ve doğamızdır. Devlet, Kürdistan'da Kürt nüfusunu yok etmek için bu kadar alanı talan etmektedir. Bizim kabul edeciğimiz çözüm yolu, ne karakol ne de baraj yapımlarından geçiyor" dedi.

Protesto yürüyüşü 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri