• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

Türkiye’de Suriyeli mültecilere tahammülsüzlük

Kars’ta eli sopalı kişilerin Suriyelilere saldırması ardından bu kez Urfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesi’nde Suriyeli gençlerin çocukları darp etmesi ürkütücü bir gerginliğe dönüştü.
2014-08-01, 10:11:13
Okunma: 549
0 Yorum
resim

URFA - Gece saatlerinde Haliliye ilçesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesi’nde Suriyeli sığınmacılar ile mahalle sakinleri arasında korkutucu bir gerginlik yaşandı. 

İddiaya göre fırında ekmek almaya giden yaşları 12-14arasında iki çocuğun henüz bilinmeyen bir nedenle Suriyeli gençler tarafından tekme tokat dövüldüğünü gören mahalle sakinleri çocukları darp edenlerle kavgaya tutuştu. Yine iddiaya göre, yaklaşık 20 kişilik Suriyeli bir grup kavgaya karışan mahalle bakkalını ve fırını basıp işyerine zarar verdi.

Daha sonra mahalle sakinleri daha kalabalık bir grupla dönerek Suriyelilerin ikamet ettiği bir evi taş yağmuruna tuttu. Gerginlik tırmanınca polisten yardım istendi. Polis iki grup arasına set oluşturdu.  Bir grup Suriyelilerin kaldığı evi yakmak istedi. Polis sabaha kader alanda güvenlik önlemi aldı.

Mahalle sakinleri, yaşananlardan Suriyeli mültecileri sorumlu tutarak, güvenliklerinin kalmadığını savunuyor. Doğan Haber Ajansı’na (DHA) göre mahalle sakinleri, “Başbakan Erdoğan 'ı sevdiğimiz için biz oylarımızı ona verdik. O da kampları oy için boşaltıp bu Suriyelileri başımıza bela etti" diyerek tepki gösterdi.

Mart 2011’da Suriye’de başlayan çatışmaların ardından Türkiye’ye sığınan mültecilerin sayısı 1 milyon 200 bini geçti. Bu yoğun göç akışı beraberinde yeni sorunları da getirdi. Bir mülteci politikası olmayan Türkiye’de, sorunun giderilmesi ve mültecilerin koşullarının iyileştirilmesi için herhangi bir tedbir alınmazken, sık sık tehlikeli gerginlikler ve yayılan bir hoşgörüsüzlük durumu yaşanıyor. Yabancı düşmanlığına kadar götüren bu gerilimlerin önlenmesi ve bir güven ortamının oluşmasına yönelik hükümetten henüz herhangi bir adım atılmadı.

30 Temmuz günü de Kayseri'nin Danişmend Gazi Mahallesi'nde, elleri sopalı bir grup tarafından Suriyeli mülteciler linç edilmek istendi. Olay yine benzer bir gerekçeyle yaşanmıştı.  Danişmentgazi Mahallesi Eskişehir Bağları'nda gece saatlerinde Suriyelilerin mahalleden bir genci darp ettiği öne sürülmüş,  bu durum, yüzlerce kişinin ellerinde sopalarla mültecilere yönelik kitlesel saldırı girişimine gerekçe yapılmıştı.

Bir yandan mülteci sorunu yaşanırken, diğer yandan Türkiye, Suriye’deki çatışmaların doğrudan taraf olması, katliamlar yapan savaş suçlusu IŞİD gibi gruplar başta olmak üzere silahlı birçok grubu da açıktan desteklemesi tepkilerin büyümesine yol açıyor. Halen sınır bölgelerinde, İstanbul gibi metropollerde ve mülteci kamplarında El Kaide bağlantılı grupların açıktan faaliyet yürüttüğü belirtiliyor. 

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri