• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

CİZRE BELEDİYESİ GENÇLER İÇİN SPOR KULÜBÜ KURDU

Cizre Belediyesi, gençler için hazırladığı bir proje ile belediye bünyesinde futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi ve Botan’ın yöresel halk oyunlarının yaşatılması için futbol kulübü kurdu.
2014-01-17, 08:35:32
Okunma: 1470
0 Yorum
resim

Cizre Belediyesi, gençler için hazırladığı bir projeyle belediye bünyesinde futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi ve Botan’ın yöresel halk oyunlarının yaşatılması için futbol kulübü kurdu. Cizre Belediyesi, geçtiğimiz aylarda hazırladığı bir projeyle belediye bünyesinde spor kulübü kurarak gençlerin, ortak alanlarda birbirleriyle tanışma, skorla düşmanlığa ya da ezeli rekabete değil barışa doğru kardeşliği ve dostluğu pekiştirmek amacıyla spor kulübü kuruldu.

 Gerçekleşen proje hakkında bilgi veren Cizre Belediye Spor Kulübü Yöneticilerinden Mahmut Duru, sporun tarihine baktığında ilk başlarda sporun sosyal bir araç olduğunu belirterek, “İlk spor avcılıktı. En iyi avı getiren başarılı sayılıyordu. İnsanlık geliştikçe ortaya yeni spor dalları ortaya çıkıyordu. Spor kolektif oyunlarının yanında da bireysel oyunlarda ortaya çıkmıştı. Sonuçları  bakımından futbol, sermaye tarafından emekçi halkların kanına damıtılan bir alkol haline getirilmiştir günümüzde.”dedi.

‘Spor düşmanlığı değil, barış ve kardeşliği pekiştirmelidir’

      Sporun sömürü sisteminin acımasız koşulları altında ezilen, ekonomik, siyasal baskılar altında kıvranan, iletişim araçları aracılığıyla yoz kültürün bombardımanına tabi tutulan geniş emekçi yığınlarının, ticaret entrikalarının, ırkçılık, kişiliksizlik ve hastalık kokan, sermaye tarafından cilalanıp parlatılarak, çeşitli biçimlerde çekici hale getirilerek "spor" adı altında sunulan kapitalizm dönüştüğünü anlatan Duru, “Biz Cizre Belediye Spor Kulübü olarak unutulmaya yüz tutmuş kendi öz kültürümüzün oyunlarını ortaya çıkarmak ve popüler kültürle büyüyen yeni nesle aşılayarak, bunun yanında da kapitalist modernitenin tekelinde olan olimpik sporları halklaştırmak istiyoruz.”diye ifade etti. Sporun sosyal bir araç olmasını sağlamak amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirmek istediklerinin dile getiren Duru, “Spor bir yarış aracı değil, tam aksine sosyalleşme aracıdır bizim için. Yeni insanlarla tanışma, skorla düşmanlığa ya da ezeli rekabete değil barışa doğru kardeşliği ve dostluğu pekiştirme aracı olarak görmekteyiz. Spor kimsenin tekkelinde olmamalıdır. Spordan kar elde edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sermaye spora hiç yaklaşmamalıdır. Biz endüstriyel spora karşı halk sporu diyoruz. Profesyonel sporcuların yanında amatör sporcuları yetiştirmek temel hedefimiz olacaktır.”şeklinde konuştu.

‘Endüstriyel spora karşı halk sporunu geliştireceğiz’

    Ağustos ayında Dr.Serdar Küni, Belediye Meclis Üyelerinden Müdür Gök ile Heybet Karakaş, Belediye Sağlık Çalışanı Mahmut Duru, Melayê Cizirî Eğitim Destek Evi hocalarından Ahmet Oğlağı, Belediye Beden eğitimi hazırlık öğretmenlerinden Şengül Ay Yılmaz ve Doktor Orhan Şansal tarafından bir tüzük çalışması yaptıklarını anlatan Duru, önce dernekleştiklerini aralık ayında da kulüpleşmeye geçtiklerini anlattı. Cizre Belediye Spor Kulübü olarak Kapitalsit modernitenin kar amacı güttüğü bir pazar noktasına indirgediği sporu endüstriyel tekelci lobilerin elinden alıp tekrar halkla buluşturmak için çalışma yürüteceklerini vurgulayan Duru, “Endüstriyel spora karşı halk sporunu geliştirilmesi ve yaygınlaştırmasını sağlamak. Sağlıklı bir toplumun sağlıklı bireylerden geçtiği ve sağlıklı bireyin oluşmasını sağlamak için spor bilincini geliştirmek. Sporun sadece elit kesimin yaşamından bir parçası olmaktan çıkarıp, sağlıklı toplumu oluşturmak adına toplumdaki her bireyin spor alışkanlığını edinmesini sağlamak, Sporun insanları birbirine yaklaştıran ve sevdiren yönü ile insan sağlığına olan olumlu etkisini temel prensip alacağız.”dedi.

‘Unutulan Botan oyunlarını tekrar ortaya çıkaracağız’

Cizre Belediye Spor Kulübü olarak özellikle Botan yöresinin unutulmaya yüz tutmuş yöresel oyunlarını tekrardan ortaya çıkartmak ve onları yaşatmak için çalışacaklarının anlatan Duru, bunun yanında futbol, voleybol, basketbol, hentbol, masa tenisi ve halk oyunları oyunları dallarında da çalışmalar yapacaklarını hem amatör hem de profesyonel ruhlu sporcular yetiştirmeye çalışacaklarını kaydetti.

cizre-bel-sss.jpg

‘Kulüpleşene kadar en büyük sıkıntıyı bürokratik işlerde yaşadık’

Bahar ve yaz aylarında çeşitli dallarda spor etkinlikler gerçekleştireceklerinin altını çizen Duru, belediye bünyesinde spor kulübü açtıklarında en büyük sıkıntıyı bürokratik işlemlerde yaşadıklarını söyleyen Duru, “Defterlerimizin geç tasdiki küpleşmemizi geciktirdi. Futbol dalında katılmak istedik ama Bal ligine başlamasına 2 ay olmasına rağmen başvuru yapmamamız için başvuru sonlandırılmıştır. 2014 yılında kadın voleybol ve erkek voleybol takımlarımız müsabakalara katılım yapacaktır. Cizre spor tesisleri yönünde eksikleri vardır. Şuan Belediyemize ait inşaatı devam eden Kültür Merkezinin içinde basketbol, voleybol ve tenis kortu yapılmaktadır. Ama bu yetmez. Büyük bir spor kompleksine ihtiyaç vardır. İnanıyoruz Belediyemiz gençlerin ve çocukların ihtiyacı olan spor kompleksi için de yakında bir proje hazırlayarak bu ihtiyacı da gidecektir.”diye ifade etti.

cizre-bel-(2).jpg

 

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri