• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

MİLLET CAN DEDAŞ KÂR DERDİNDE

Bakanlığın çiftçilere verdiği mazot, gübre ve tohum desteklemelerine elektrik borçları olduğu gerekçesiyle el koyan DEDAŞ, şimdi de buzağı desteklemesi yapılan köylülerin banka hesaplarını bloke etti.
2020-04-05, 20:37:15
Okunma: 1240
0 Yorum
resim

Koronavirüs (Kovid-19) salgını dünya genelinde yayıp, ölümlere yol açamaya devam ederken, Türkiye de salgından en fazla etkilenen ilk 10 ülke arasında bulunuyor. 

Salgından kısa süre önce buğday tohumunun toprağa bırakıldığı Mardin’de, çiftçiler ilk ilaçlamanın ardından evlerine çekildi. Tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu Kızıltepe ve Derik ilçelerinde çiftçiler, salgın nedeniyle ekinleriyle ilgilenemiyor. Fakat çiftçilerin elektrik borçlarını gerekçe gösteren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’e (DEDAŞ) salgın döneminde dahi çiftçilerin desteklemelerine el koymaya devam etti.
 
ÖNCE ÇİFÇİLER ŞİMDİ DE BESİCİLER 
 
Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere verdiği mazot, gübre, tohum desteklemelerine el koyan DEDAŞ, şimdi de hayvancılıkla uğraşıp Bakanlığın buzağı desteklemesi yaptığı köylülerin banka hesaplarını bloke etti.
 
Derik ilçesine bağlı kırsal Kuyulu (Selmê) Mahallesi’nde yaşayıp, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Hasan Taşkıran, DEDAŞ’ın ne yapmaya çalıştığını anlamadıklarını ifade etti. Virüs salgını nedeniyle dışarı çıkamadıklarını, tarlalarını ekip biçemediklerini dile getiren Taşkıran, “Desteleme parası bankadaki hesabıma yattı. Ancak DEDAŞ’ın buna el koyduğunu öğrendim. Hatta mazot, tohum ve gübre desteği ile yetinmemişler, bir tane buzağım vardı onun için 350 TL destekleme ücreti yatırılmıştı, DEDAŞ buna bile el koymuş. Bu uygulamalardan artık vazgeçilmesi gerekiyor. Çiftçi kazanamazsa borçlarını da ödeyemez. Çiftçi desteklemelerinin üzerindeki bloke kaldırılmalı. Yoksa çiftçi zaten evinden çıkamadığı bugünlerde tamamen batacak” diye konuştu.
 
BANKADAN ELİ BOŞ DÖNDÜ
 
İlçeye bağlı kırsal Doğanlı (Bizdoxan) Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Saruhan da, desteklemesine el konulanlardan. Bir yıla yakındır desteklemelerin serbest bırakılmasını beklediklerini söyleyen Saruhan, desteklemeleri sonunda yatırılsa da gittiği bankadan eli boş döndüğünü dile getirdi.
 
İlaç ve gübre desteklemelerinin kendilerini rahatlatacak bir kaynak olmasına rağmen çiftçilerin yüzde 70’inin desteklemelerini DEDAŞ yüzünden alamadığını söyleyen Saruhan, tepkisini “Millet bu virüs döneminde can derdine düşmüş, DEDAŞ da kar derdine düşmüş” diyerek gösterdi. 
 
DÜNYA VATANDAŞININ DERDİNDE...
 
Köy dışına çıkamayan köylülerin sadece tarlalarına gittiğini belirten Saruhan, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: “Şimdi herkes yağmuru bekliyor. Bazıları halen ilaç atmamış, bazısı gübre atmamış.Dünya bu hastalık nedeniyle vatandaşının derdine düşmüş, bizimkiler de paranın derdine düşmüş. Çiftçilerin tek istediği şu an borçların ertelenmesi ve DEDAŞ’ın bloke ettiği desteklemelerinin serbest bırakılması.” 
 
10 BİN İNSANI İLGİLENDİRİYOR
 
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi ise, Kentte desteklemeleri bloke edilen bin 500’e yakın insan olduğunu paylaşan Erbeyi, hükümete “Nasıl ki büyük şirketlere destek çıkıyorsanız çiftçiye de sahip çıkın” sözleriyle seslendi. Çiftçilerin üretim yapabilmesi için desteklemelerini alması gerektiğini söyleyen Erbeyi, “Dünya ve ülkemizde tarım ve gıdanın önemi görülüyor. Her şey durma noktasına gelmiş ancak çiftçinin ektiği buğday yetişiyor. Çiftçinin üretim yapması için verilen destek maalesef gasp ediliyor. Bu haksızlık, adaletsizlik, kanunsuzluktur. Çiftçilerin bu durumu beraberinde Mardin bölgesinde 10 bine yakın tarım işçisini de ilgilendiriyor. Çiftçi, borçlarının en azından hasat dönemine kadar ertelenmesini istiyor” dedi.
 
HASAT DÖNEMİ İÇİN ÖNLEMLER 
 
Hasat döneminin başlaması ile birlikte batı kentlerinden biçerdöverlerin gelmek zorunda kalacağını belirten Erbeyi, hükümetin salgın nedeniyle buna da bir an önce hazırlık yapması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde hasat dönemi giderlerinin ikiye katlanacağını belirten Erbeyi, bu uyarılarının dikkate alınmasının herkesin faydasına olacağını dile getirdi. 
 
KANUNA AYKIRI 
 
Yasal şartlarda çiftçilerin tohum, gübre ve mazot desteklemesine el konulamazken, Bakanlar Kurulu 2016 yılında aldığı bir kararla elektrik borcu bulunan çiftçilerin borçlarına DEDAŞ tarafından bloke konulmasının önünü açmıştı. Çiftçilerin, bu kararı mahkemeye taşıması üzerine Danıştay 10’uncu Dairesi Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. Benzer şekilde hayvancılık yapan yurttaşlara verilen buzağı desteği de Kasım 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan “Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” kapsamında bloke edilemiyor.

Kaynak: Mardin Haber

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri