• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

YAPILAN SALDIRILAR MECLİSE TAŞINDI

HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Mardin’in Midyat ilçesi Şenköy beldesinde Muhammed Teker (23) ve Kadir Yıldırım adlı Mıhallemi Arap kökenli sivil yurttaşlara yönelik askerin silahlı saldırısını Meclise taşıdı.
2015-08-06, 09:01:52
Okunma: 1004
0 Yorum
resim

HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Midyat Şenköy Jandarma Karakolu’nda askerlerin bir yurttaşı yaralaması ve bir yurttaşı darp etmesi olayını İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından Anayasanın 98. ve içtüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclise yazılı soru önergesi verdi. Aslan, yaşanan olayı yazılı önergesinde şöyle yer verdi:

“2 Ağustos 2015 gece saat 24.00 sıralarında Mardin’in Midyat ilçesi Şenköy (Epşey) beldesinde Muhammed Teker (23) ve Kadir Yıldırım adlı Mıhallemi Arap kökenli sivil yurttaşlarımız Ömerli ilçesinde Estel / Midyat’a araçları ile seyahat ederken Şenköy Jandarma karakolu tarafından durdurulmuşlardır. Askerlerin bu saatte nereden geliyorsunuz sorusu üzerine ‘TEDAŞ çalışanıyız, vardiyamız bitti evimize gidiyoruz’ diyen sivilyurttaşlarımıza asker tarafından ‘Ne TEDAŞ çalışanı hepiniz teröristsiniz’ denilerek, silahsız sivil yurttaşlarımız karakolun arka kısmına götürülerek üzerleri aranmış, hırpalanmış ve kendilerine ağır hakaretler ve küfürler edilmiştir. Bir fırsatını bulup annesini arayan Muhammed Teker, ‘Anne Şenköy karakolundayız Babama söyle gelip bizi kurtarsın yoksa bizi öldürecekler’ dedi. Askerler hemen telefonuna el koyuyor ve küfürlerle üzerine yürüyorlar. Bu sırada bir asker Muhammed Teker’in cebine bir kimlik sıkıştırmaya çalışıyor. Bu baskı ve psikolojik atmosferin etkisiyle panikleyen Muhammed Teker cebine sıkıştırılan kimliği atıp, askerlerin baskısından kurtulmak için onlardan uzaklaşmaya çalışıyor, askerler tarafından kendisine yakın mesafeden arkadan ateş açılıyor. Muhammed yere yığıldıktan sonra askerler postallarıyla ellerine, kollarına ve bacaklarına basarken bir taraftan da ona ağır küfürler ediyorlar. Bir askerde kurşunlanma sonucu bağırsakları dışarı çıkan Muhammed’in bağırsaklarını kasaturasıyla içeri sokmaya çalışıyor. Ve bundan sonrasını hatırlamıyor. Bütün bu dehşet verici vahim durumu anlatan şahıs, olaydan 15 saat sonra danışmanım Bozo Bilal Acar ile beraber kendisi ile yoğun bakım ünitesinde görüştüğümüz ağır yaralı Muhammed Teker’in kendisi. Görgü tanıklarının ifadesine göre Midyat Devlet Hastanesi’ne getirildiği sırada kapıdaki sivil bir poliste, ‘Bunlar hem terörist hem de devlet hastanelerinde tedavi ettiriliyor’ dedikten sonra o sırada orada bulunanlar ağır yaralıyı linç etmek istemiş, hastane güvenliği yaralıyı linçten kurtarmış. Ailesi her ne kadar olayı anlatma taraftarı değilse de Ağır yaralı Muhammed Teker ısrarla anlatacağım ve bu saldırının takipçisi olacağım demiştir. Bütün çabalarıma rağmen Şenköy Jandarma Karakolu, Midyat Jandarma Karakolu ve Midyat Kaymakamlığı’ndan konu ile ilgili bugün tarihi ile henüz bilgi alamamış durumdayım. Kolluk görevlilerin bölgede adeta bir savaş psikolojisi ile halka yaklaşımlarının sonucu olarak, sivil halkımız büyük acılar, maddi ve manevi kayıplar yaşamaktadır.”

Aslan, İçişleri Bakanı Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1-Bakanlığınıza bağlı bulunan Midyat ilçesi Şenköy Jandarma karakolunun bu saldırısından haberiniz var mı?

2- Bakanlığınızın konu ile ilgili başlatmış olduğu hukuki bir süreç var mıdır?

3- Bakanlığınız bu vahim ve tüyler ürpertici olayla ilgili, ağır yaralı Muhammed Teker’in ifadesine başvurmuş mudur?

4- Jandarmanın arama yapıldıktan sonra sivil ve silahsız olduğu anlaşılan yurttaşa ateş açma yetkisi var mıdır?

5- Jandarma hangi durumlarda kasatura kullanabilir?

6- 2 Ağustos 2015 olay gecesi Şenköy Jandarma Karakolu’nda nöbetçi asker, astsubay ve varsa subayın adları nedir?

7- İlgili nöbetçi kolluk mensupları hakkında soruşturma açıldı mı?

8- Hükümetiniz döneminde kaç sivil ve silahsız yurttaşımız asker ve polis saldırısına maruz kalmıştır?

9- Saldırılarda sorumluluğu olan kaç kolluk görevlisi hakkında soruşturma başlatılmıştır?

10- Söz konusu soruşturmalar neticesinde kaç kolluk görevlisi görevden uzaklaştırılmış ve cezalandırılmıştır?

11- Midyat Devlet hastanesinde ağır yaralı Muhammed Teker’e karşı linç girişimine sebebiyet veren sivil polis hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

12- Mıhallemi Arap halkına dönük yapılan bu saldırı Hükümetinizin bilgisi dahilinde mi yapılmıştır?

Öte yandan, aynı konuşla ilgili HDP Milletvekili Aslan, Mecliste de bir basın toplantısı düzenledi.

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri