• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

Güneyli, Sınırda Bekletilen 13 Cenazeyi Meclise Taşıdı

HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, İbrahim Halil sınır kapısında bekletilen 13 YPG’linin cenazesinin Türkiye’ye geçişi için meclise önerge verdi.
2015-07-30, 08:14:52
Okunma: 346
0 Yorum
resim

HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlaması istemiyle meclise yazılı soru önergesi verdi.

Güneyli, önergesinin gerekçesinde, “Cenazelerin bekletilip, definlerinin geciktirilmesi veya engellenmesi, hiçbir insan vicdanının, hiçbir din gerçeğinin kabul etmeyeceği, son derece insanlık dışı bir tavırdır. Milletlerin insanî, vicdanî, ahlakî ve hukukî yapılarına yakışmayan bu durum, yaklaşık üç gündür İbrahim Halil Kapısı’nda yaşanmaktadır. 13 kişinin cenazeleri Bakanlar Kurulu’nun resmi olmayıp, fiili olarak aldığı kararıyla İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda 45-50 derece sıcaklığın altında bekletilmekte, hakeza cenazelerin aileleri de sınır kapısında mağdur edilmektedirler. Cenazelerden 12’si Türkiye Vatandaşı, biri ise Alman Vatandaşı olup İŞİD terör örgütünün katliamlarına karşı savaşan ve farklı tarih ve zamanlarda vefat eden insanlardır” dedi.

Güneyli, konuya ilişkin Bakan Bilgin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

27.07.2015 tarihinden itibaren 13 kişinin cenazeleri hangi mercinin, hangi işlemine dayanarak, kimin kararıyla İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda bekletiliyorlar?

Hayatını kaybeden insanların 12’sinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu halde 27.07.2015 tarihinden itibaren cenazeler neden Türkiye’ye sokulmamaktadır? Bu durumun ahlakî, vicdanî ve yasal gerekçeleri nedir?

Bugüne kadar yüzlerce cenaze bekletilmeden sınırdan teslim edilirken, neden şimdi cenazelerin teslim edilmesinde sorun çıkartılmaktadır?  

İnsanların evrensel yasalarla yaşama haklarına sahip olmaları, vefat ettikten sonra da naaşına saygıyı gerektirir. Bütün dinlerde, inançlarda, yaşam görüşlerinde; dini, dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun vefat eden bütün insanlar bu saygıyı haketmektedirler.   Neden sınırdaki 13 insan için bu saygı gerekliliği gasp edilmektedir?

Ailelere mevcut durumla ilgili olarak neden bilgi verilmemekte ve aileler, neden çocuklarının cenazeleri teslim edilmeyerek cezalandırılmaktadırlar?

Mardin Arena

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri