• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

KOBANÊ’DE TİCARET CANLANDI

Girê Spî’nin özgürleşmesinden sonra açılan Cizîrê ile Kobanê arasındaki yol Kobanê ticaretini de canlandırdı.
2015-07-02, 09:17:03
Okunma: 259
0 Yorum
resim

Daha önce her şeyin sadece Türkiye kapısından geldiği için çok pahalı olduğunu söyleyen Kobanê esnafı hayatın normale dönmeye başladığını belirtirken, 8 liraya satılan mazotun litresinin 1 liraya düştüğünü ifade ettiler.

Girê Spî'nin özgürleştirilmesi sonrası Rojava'nın Cizîr ve Kobanê Kantonları birleşirken, iki kantonun birleşmesi her açıdan önemli sonuçlar yarattı. Politik ve askeri açıdan bölgesel dengeleri de ciddi düzeyde değiştiren bu sonuçları hazmedemeyen DAİŞ çeteleri ve destekçilerinin Kobanê'de gerçekleştirdiği katliamın ardından, Kobanê halkı da yaralarını sarmaya çalışıyor. Yüzlerce insanın katledildiği katliamdan sonra, YPG/YPJ savaşçıları "Kobanê Şehitleri İntikam Operasyonu" adıyla Sirrîn bölgesinde yeni bir operasyon başlattı. Kobanê esnafı ise işyerlerini açarak, Girê Spî'nin özgürleşmesi ile canlanan hayata dönmeye çalışıyor.

TİCARET CANLANDI

Girê Spî'nin 15 Haziran'da özgürleştirilmesiyle Cizîrê ve Kobanê kantonları arasında ticaretin canlandığını söyleyen Kobanê esnafları, daha önce ihtiyaçlarını Türkiye'den karşıladıkları için fiyatların çok pahalı olduğunu, ancak Girê Spî yolunun açılmasıyla fiyatların düştüğünü söyledi. Kobanê'ye yapılan son saldırının dışında kentin durumunun iyi olduğunu söyleyen Kobanê esnaflarından Delîl Hemîd Hecî (31), Girê Spî'nin özgürleştirilmesinin Kobanê'ye nefes aldırdığını belirtti. Kentte bir hareketliliğin başladığını söyleyen Heci,"Ama son saldırıyla birlikte biraz aksama oldu. Ancak şimdi yolun yine açıldığı belirtiliyor. Şimdi bütün eşyalarımız Cizîrê'den geliyor ve ucuz. Böyle olunca halk da almaya başlıyor" dedi.

PAHALILIK SON BULDU

Mazotun Türkiye'den geldiği günlerde litresinin zaman zaman 8 Türk lirasına vardığını söyleyen Hemed Seyîdqadir (36) isimli yurttaş, Girê Spî yolunun açılmasından sonra mazotun litresinin bir liraya kadar düştüğünü kaydetti. Evinin önüne koyduğu varillerle mazot ve benzin satan Seyîdqadir, şunları anlattı: "Eskiden mazot, benzin Türkiye'den geliyordu. Türkiye'den geldiği zaman litresi neredeyse 8 Türk lirasına satılıyordu. Ancak Girê Spî yolunun açılmasından sonra mazot ve benzin ucuzlamaya başladı. Şimdi litresini 100'e yani Türkiye'nin 1 lirasına satıyoruz. Şimdi hala halkta korku var. Ama Qamişlo yolunun açılmasıyla her şey ucuzladı. Bir rabıta (10 ekmek) ekmek eskiden 70-80 Suriye lirası iken şimdi 20 liraya satılıyor."

KENTTE DURUM DAHA İYİYE GİDİYOR

Yaşanan son terör saldırının dışında kentin durumunun iyiye gittiğini ifade eden Ridvan Hemed (39) isimli pastane sahibi ise, halkın kente dönmeye başladığını belirterek, "Bu yol açılmadan önce her şey çok pahalıydı. Ama şimdi durum gittikçe iyiye gidiyor" sözleriyle kentin durumunu aktardı. DAİŞ çetelerinin kente yaptığı son saldırının aynı zamanda kentin yeniden toparlanmasını hedef aldığını dile getiren 65 yaşındaki Şukri Şêxê isimli Kobanêli de, "Ancak onlar da YPG ve YPJ'nin sayesinde kentten temizlendi. Onların sayesinde şu anda hayattayız. Şehitlerin önünde saygıyla eğiliyoruz. 4-5 gün önce kentin durumu iyi değildi. Ama şimdi onlar kentten temizlendi" şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri