• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

TÜRKİYE’NİN ROJAVA TOPRAKLARINDA ’TAMPON BÖLGE’ ARAYIŞI

Akçakale Sınır Kapısı’nın açıldığı Girê Spî’nin, DAİŞ çetelerinden temizlenmesi, Türkiye’nin Rojava topraklarında oluşturmak istediği tampon bölge arayışını yeniden gündeme getirdi.
2015-06-29, 10:55:14
Okunma: 309
0 Yorum
resim

DAİŞ çetelerinin Türkiye'nin desteklediği İslami Cephe'nin elindeki Ezaz'a saldırmasına rağmen, AKP Hükümeti'nin TSK'ye "Girin" talimatı verdiği konuşulan Cerabablus'un karşısındaki Antep'in Karkamış ilçesi sakinleri, böylesi bir macerada savaşın Türkiye'ye sıçrayacağından endişeli. Son bir ayda ilçeye 3 defa rütbeli askerlerin sevk edildiğini söyleyen ilçe sakinleri, Türkiye'nin Cerablus'a girmekle, Rojava'nın 3 kantonunun birleşmesini ve YPG/YPJ güçlerinin Akdeniz'e kadar ki sınır hattında egemen olmasını engellemek istediğini dile getirdi.

Rojava Devrimi'nden, PYD'den ve YPG/YPJ'den rahatsızlığını her defasında dile getiren Ankara, Rakka'ya açılan kapının da kontrolünden çıkması ardından orduyu Rojava topraklarına sokma hazırlığı içerisinde. Güney Kürdistan topraklarından Akdeniz'e kadar olan kendi topraklarında Kürtlerin hakimiyet kurması, Ortadoğu devletleri üzerindeki ticari ve siyasi etkisini giderek yitiren Türkiye'yi öfkelendiriyor. Buna engel olmak isteyen Türkiye, DAİŞ çetecilerinin sınırlarında hakim olmasından duymadığı endişeyi, şimdilerde halkların ortak yaşamını kuran PYD ve YPG/YPJ güçlerinden duyuyor.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sınırımızdaki bir oluşuma ne pahasına olursa olsun müsaade etmeyiz" söylemi ile başlayan Rojava'ya dönük müdahale niyeti, TSK'nin Antep'in Karkamış ilçesinden Cerablus'a girme hazırlığına ulaştı. Hazırlığın askeri müdahaleye dönüşüp, dönüşmeyeceği günlerdir bu yönlü yürütülen diplomasi faaliyetlerinin ardından bugün Ankara'da toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası netlik kazanacak.

Güçlü işaretlerin görüldüğü Cerablus'a müdahale kararının MGK'den çıkması, en çok kentin Türkiye tarafındaki komşusu olan Antep'in Karkamış ilçesi sakinlerini korkutuyor. Bu olasılığı çok riskli bir macera olarak değerlendiren ilçe sakinleri, Türkiye'nin Suriye içişlerine müdahalesi durumunda savaşın Antep, Urfa, Hatay başta olmak üzere tüm ülkeye sıçrayacağından endişe ediyor.

İLÇEYE RÜTBELİ ASKERLERİN GELİŞ AMACI SAVAŞ MI?

Barak Ovası'ndaki Karkamış ilçesi, 10 bin 500 nüfusa sahip. İlçede Türkmenler, Kürtler ve az miktarda da Araplar yaşıyor. 1. Dünya Savaşı döneminde ikiye bölünen ilçenin Rojava topraklarında bölümüne Cerablus ismi verildi. Özgür Suriye Ordusu'nun, Baas Rejimi'nden aldığı Cerablus, uzun bir süredir DAİŞ işgali altında.

Her ne kadar DAİŞ'e açılan sınır kapısı örülen duvar ile kapatılsa da, yurttaşlar ilçenin doğu ve batı mahallelerinden çetelerin çok rahat gidip gelebildiğini anlatıyor. Özelikle ilçede bulunan Kale, sınıra sıfır ve askeri yasak bölge. Yurttaşlar oradan çok rahat DAİŞ ile ilişki kurulabileceğini ifade ederken, son 1 ay da birkaç kez otobüsler ile ilçeye getirilen rütbeli askerlerin Kale'de bir müddet konakladıktan sonra çıkıp gitmelerini bugünlerdeki olası Cerablus'a ordunun sokulma arzusuna bağlıyor.

BİLAL İLE REZZA'NIN KARKAMIŞ'TA İŞİ NE?

Yine antik kazıların da sürdüğü Kale bölgesine Cumhurbaşkanı'nın oğlu Bilal Erdoğan'ın 3 kez geldiğini anlatan yurttaşlar, oğul Erdoğan'ın ilk gelişinde 17-24 Aralık operasyonlarında tutuklanıp, sonra serbest kalan Rezza Sarraf'ın da yanında bulunduğunu iddia etti. Erdoğan'ın AKP'nin eski İlçe Başkanı ve şimdi AKP'li belediyenin Meclis Üyesi Bekir Aksoy'un köyü olan Türkyurdu'nda kaldığını ifade eden Karkamışlılar, ilçenin 10 kilometre batısında, sınır hattında yer alan köyün sadece Aksoy'un ailesinden oluştuğunu ve belirtti.

KOBANÊ SINIRINI KORUYAN PANZERLER CERABLUS SINIRINDA YOK

İlçenin doğusu Fırat'a açılırken, batısında ise Karanfil (Çakıroğlu), Kıvırcık, Türkyurdu, Öncüler (Arapülmen) ve Beşkılıç köyleri bulunuyor. Bu köyler ile Oğuzeli ilçesinin sınırın öte tarafından karşısına denk gelen Bab bölgesi, DAİŞ çetelerinin işgali altında. YPG/YPJ denetimindeki Kobanê sınırında bulunan Mürşitpınar (Kobanê Serxet) ile 5 kilometre uzağındaki Yumurtalık (Boyde) köyleri arasındaki mesafeyi 10'unun üzerinde panzer ile koruyan askerlerin, DAİŞ işgalindeki bu sınır hattını hemen hemen hiç korumadığı gözleniyor.

'DAİŞ, TÜRKİYE TOPRAKLARINA MAYIN DÖŞEDİ' İDDİASI

DAİŞ çetelerinin Kobanê'den sökülüp atılması ve sonrasında YPG/YPJ güçlerinin Cerablus sınırındaki Fırat Nehri'ne kadar ilerlemesinin kentteki sivillerin Türkiye sınırına yığılmasına yol açtığını aktaran Karkamışlılar, o günlerde ilçeye gelen Antep'in askeri yetkilisinin DAİŞ komutanları ile görüştüğünü de iddia etti.

Görüşmeden sonra çetelerin sivilleri silah zoru ile Cerablus'a geri çevirdiğini belirten yurttaşlar, sivillerin kenti boşaltmaması için mayın tarlasından sonraki asıl sınır olan tren yolunun Türkiye tarafına çetelerin 1,5 kilometre boyunca mayın döşediğini aktardı. Karkamışlılar, DAİŞ çetelerinin Türkiye topraklarına askerin gözü önünde mayın döşediğini ileri sürdü.

Öyle ki 10-15 gün önce de Cerablus'a ilçe merkezinin hemen batısındaki tren yolu makasının yanından geçmek isteyen 4 kişilik bir ailenin, sözkonusu mayınlara basarak 4'ünün yaşamını yitirdiği ifade edildi.

HEDEF CERABLUS, AMAÇ KANTONLARIN BİRLEŞMESİNİ ENGELLEMEK

Cerablus'a olası bir ordu saldırısının bölgedeki halklar arasına nifak sokacağından endişe eden yurttaşlar, Türkiye'nin insani yardım boyutu ile kalmasını ve kesinlikle Rojava'nın içişlerine müdahil olmamasını istiyor.
Tüm bunların yaşandığı ilçe sakinleri, ordunun kendi ilçelerinden sınırı aşağına ihtimal vermek istemeseler de Türkiye'nin desteklediği ve DAİŞ'in saldırdığı İslami Cephe'nin elindeki Ezaz yerine Cerablus'a girmenin bu kadar gündeme getirilmesine anlam veremiyor. İlçe sakinleri Cerablus'un sınır hattında olduğunu, Ezaz'ın 5 ile 10 kilometre kadar sınırın güneyine düştüğünü, YPG/YPJ'nin sınır hattı boyunca egemen olmasını istemeyen Türkiye'nin bu sebeple Cerablus'u tercih ettiğini anlatmaktan da geri durmuyor.

Karkamışlılar, Cerablus'un özgürleşmesi Efrin'e sınır hattından ulaşmanın kolaylaşacağını ve Rojava'nın 3 kantonun birleşmesi önünde en önemli engelin kalkacağını dile getirirken, YPG/YPJ'nin Akdeniz'e kadar ki hattı kontrol altına alabileceğini ifade etti.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri