• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

GERÇEKLERİ GÖRELİM

2013-06-03, 13:20:48
Okunma: 1710
0 Yorum
HurÅŸit Baran MendeÅŸ
baranmendes@hotmail.com

GERÇEKLERÄ° GÖRME ZAMANI

    Yıllar sonra genç bir nesil savaşın olmadığı bir coÄŸrafyada daÄŸ baÅŸlarında gezinip gece yarılarına kadar hiç bir korku, kaygı yaÅŸamadan yatabiliyor ve yıllar sonra Güney DoÄŸu’nun adı ölümler anılan her hangi bir dağının başında tatil de yapabiliyor. Uysa daha düne nice gençler ve masum insanlar sadece o daÄŸlara ayak bastığı için ve çocuk yaÅŸta canını bir serseri top mermisine kurban veren Ceylan Önkol gibi herhangi bir köyün bir kenarında gezmek bile yasaktı. Bu yasaktan dolayı da çobanlar “terörist” diye öldürüldü askerler unuttukları mayınlara basarak “Åžehit” diye anıldı ve Roboskili köylüler kimi on dördünde daha çocuk çocukken yine yasaklı bölgede yine “terörist” diye kazan bombaları ile bedenleri paramparça oldu otuz dört kere. Newroz gününü kutladı diye kadın erkek sokak ortasında yirmi iki kere vuruldu Cizre halkı ve gece yarısı Şırnak topa tutuldu bin para ile…
     Her ÅŸey yasaktı! bizim bildiÄŸimizden beri, Yaylaya çıkmak yasak, Cudi ve Gabar’da yaÅŸamak yasak, Kürtçe konuÅŸmak yasak, kış ortası başımız üÅŸümesin diye taktığımız poÅŸi yasak, cezaevinde tek Türkçe kelime bilmeyen analarımız ve babalarımızla Kürtçe konuÅŸmak yasak, Kürdüm demek yasak, Kurdistan demek yasaktı, hâlbuki baÄŸrında yaÅŸadığımız beÅŸ bin yıllık toprağın adıydı bize adı yasak edilen Kurdistan’nın adı.
   KardeÅŸ, bu politika yanlış dedikçe vurulduk vurduk kırk bine kere otuz yıl buyunca birbirimizi, bedeli bize binlerce cana ve harap edilmiÅŸ bir doÄŸaya virane olmuÅŸ beÅŸ bine yakın köy ve mezranın yanı sıra hiçbir Türkiye Cumhuriyeti haritasında ismi anılmayan yaÅŸam alanlarına veda eder olduk. Bütün bu çirkin savaÅŸ sürerken hayvancılık bölgede ölürken insanlık ta büyük ÅŸehirlerin kuytu köÅŸelerinde ve varoÅŸlarda ayaklar altına alınıp hayatında çamaşır makinesi görmemiÅŸ köylünün bebeÄŸi çamaşır niyetine bilmediÄŸimiz medeniyetin diÅŸlilerinin arasında can verdi. EmeÄŸin ayaklar altına alındığı ekmeÄŸin aslanın aÄŸzında olduÄŸu bir dünyada yaÅŸamayı öÄŸrenirken kimi yerde mafya babalarına özenirken kimi yerde de yaÅŸamak adına her türlü çirkinliÄŸe ve namertliÄŸe mecbur bırakıldı bu ülkenin halkları. Birileri vatan Millet Sakarya notokları atarken aslına otuz yılda gerçekten bu ülkeyi sevdiÄŸini söyleyen sözüm ona gerçek vatanseverlerin bu ülkenin milyarlarca dolarını ABD ve Ä°srail gibi emperyalist güçlere peÅŸkeÅŸ çekti ve Amerikalı’nın çocuÄŸu yaÅŸasın diye benim ülkemin hain insanına satılan silahlar benim ülkemin çocuklarının ölümüne sebep oldu. Yıllarca Amerikalının çocuÄŸu yaÅŸasın diye benim memleketimin insanı elli bin kere can vermek zorunda bırakıldı.
TAKE DÜÅžTÜ KEL GÖRÜNDÜ
   Evet, takke düÅŸtü gel göründü, çok geç olsa da bazı gerçeklerin farkına varmak zorunda kaldık, her ne kadar kendini bu memleketin gerçek sahibi gören ama gerçek anlamda analiz edildiÄŸinde bu memlekette zarardan baÅŸka karı dokunmayan bazı siyasi ve politik akımların ömürleri de fazla uzun olmayacaktır. EÄŸer otuz yılda yaÅŸanan çirkin ve yüksek maliyetli bir savaÅŸtan ders alamadıysak Allah sonumuzu hayır etsin derim.! Bu ülkede yüz yıllardır beraber yaÅŸayan iki büyük halkın bir kısmını görmezden gelmek, yok saymak elbette saÄŸlıklı ve haklı bir neden olamaz. Çanakkale savaşında ve bütün büyük savaÅŸlarda bu ülkenin her karış toprağında kanı akıtılan bir halkın dilini yasaklamak, kültürünü yasaklamak, Ana yasa da yok saymak hiç te akılcı bir politika deÄŸildir. Osmanlı tarihinden beri yaÅŸanan isyanların bir halkın varlığının baskı ile ölümlerle yok edilemeyeceÄŸi aÅŸikârdır. Ki bu politikanın elli bin insanın ölümünden sonra ve hatta zaman zaman yaÅŸanan bazı isyanların da var olduÄŸu ortada iken bu meselenin savaÅŸ ve asimilasyon politikaları ile asla çözülemeyeceÄŸi kesindir.
   Ä°ÅŸte sadece güvenlik politikaları ile asimilasyonla bir halkı yok edeceÄŸim diyenlere bu meselenin bu ÅŸekilde çözülmeyeceÄŸine dair bazı notlar. Bu notlarda bir halkın nasıl bu güne kadar ayakta kaldığına dair bilgi sahibi olacaksınız. Burada ve bu topraklarda defalarca varlığını her ÅŸeye raÄŸmen ortaya koyan aslında herkesle insanca yaÅŸamak isteyen Kürt halkının Osmanlı döneminden bu yana kendi halk varlığını ortaya koymak için harcadığı varlık mücadelesi ve isyanları:
Cumhuriyetin ilanından sonraki 1938’e kadar 25 Kürt ayaklanması çıkmıştır ve bu ayaklanmalar tarih sırasına göre ÅŸöyledir.
CUMHURÄ°YET DÖNEMÄ° AYAKLANMALARI:
1. Nasturi isyanı (1924- Hakkari)
2. Jilyan isyanı (1926- Siirt)
3. Åžeyh Sait isyanı (1925- Bingöl-MuÅŸ-Diyarbakır)
4. Seit Taha ve Seit Abdullah isyanı (1925-Åžemdinli)
5. ReÅŸkotan ve Reman isyanı (1925- Diyarbakır)
6. Eruh’lu Yakup AÄŸa ve oÄŸulları (1926-Pervani)
7. Güyan isyanı (1926-Siirt)
8. Haco isyanı (1926- Nusaybin)
9. AÄŸrı isyanı (1926)
10. KoçuÅŸağı isyanı (1926- Silvan)
11. Hakkari- BeytüÅŸÅŸebab isyanı (1926)
12. Mutki isyanı (1927- Bitlis)
13. II. AÄŸrı isyanı
14. Biçar harekatı (1927- Silvan)
15. Zilanlı Resul AÄŸa isyanı (1929- Eruh)
16. Zeylan isyanı (1930- Van)
17. Tutaklı Ali Can isyanı (1930- Tutak-Bulanık-Hınıs)
18. Oramar isyanı (1930- Van)
19. III. AÄŸrı harekatı (1930)
20. Buban aÅŸireti isyanı (1934- Bitlis)
21. Abdurrahman isyanı (1935-Siirt)
22. Abdulkuddüs isyanı (1935-Siirt)
23. Sason isyanı (1935-Siirt)
24. Dersim isyanı (1937-Tunceli)
25. PKK isyanı (1984-2013)

Burada Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluÅŸundan itibaren yaÅŸanan isyanları sıraladık, bu isyanların birde Cumhuriyet öncesi yani Osmanlı döneminde yaÅŸanan isyanları da ÅŸöyle sırlayabiliriz.
OSMANLI DÖNEMÄ°NDEKÄ° Ä°SYANLAR:
1. Babanzade Abdurrahman PaÅŸa isyanı (1806- Musul)
2. Babanzade Ahmet PaÅŸa isyanı (1812 – Musul)
3. Zaza’ların isyanı (1820)
4. Yezidilerin isyanı (1830- Hakkari)
5. Åžerefhan isyanı (1831- Bitlis)
6. Bedirhan isyanı (1835- Botan)
7. Garzan isyanı (1839- Diyarbakır)
8. Ubeydullah Ä°syanı (1881- Hakkari)
9. Bedirhan Osman PaÅŸa ve kardeÅŸi Hüseyin PaÅŸa isyanı (1872-Mardin-Cizre)
10. Bedirhan Emin Ali isyanı (1889- Erzincan)
11. Bedirhaniler ve Halil Rema isyanı (1912-Mardin)
12. Åžeyh Selim Åžehabettin ve Ali isyanı (1912- Bitlis)
13. KoÅŸgari isyanı (1920- KoÅŸgiri)

C. KURULUP DOÄžILMIÅž KÜRT ÖRGÜTLER :

MARKSÄ°ST VE LENÄ°NÄ°ST ÖRGÜTLER:

- Devrimci DoÄŸu Kültür Ocakları (DDKO)
- Devrimci Demokratik Kültür Dernekleri (DDKD)
- Devrimci Halk Kültür Dernekleri (DHKD)
- Anti Sömürgeci Demokratik Kültür DerneÄŸi (ASDK-DER)

SÄ°YASÄ° PARTÄ°LER :

- Türkiye Kürdistan Demokratik Partisi (TKDP)
- Kürdistan Öncü Ä°ÅŸçi Partisi (KÖÄ°P-PPKK)
- Türkiye Kürdistan Sosyalist Partisi ( TKSP)
- Rizgari Örgütü
- Ala Rizgari Örgütü
- Kawa Örgütü
- Kürdistan Ulusal KurtuluÅŸçuları Örgütü (KUK)
- Kürdistan Sosyalist Harekatı (TSK)
- Kürdistan Sosyalist BirliÄŸi (Yekitiya Sosyalista Kürdistan – YSK)
- TekoÅŸin örgütü
- Kürdistan KurtuluÅŸ Harekatı (TEVGER)
- Kürdistan Ä°ÅŸçi Partisi (Partiye Karkaren (iÅŸçi) Kürdistan /PKK)

¬¬ ÖÄžRENCÄ° CEMÄ°YETLERÄ°:

- Kürt Teali Cemiyeti
- Kürt Ä°stiklal Cemiyeti
- Ä°stanbul Kürt Talebe Cemiyeti
D. BÖLGEDEKÄ° DÄ°ÄžER KÜRT HAREKETLERÄ° :

IRAK:

- Irak Kürdistan Demokratik Partisi ( IKDP)
- Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸö ( PUK- YNK-KYB)
- Kürdistan Özgürlük Partisi (PÜK)

Ä°RAN:

- Ä°ran Kürdistan Demokratik Partisi ( Ä°KDP)
- Kürt Ä°ÅŸçileri Devrimci Örgütü ( KOMALA)

SURÄ°YE:

- Kürt Sosyalist Partisi
- Suriye Kominist Partisi


Ortada bunca isyan ve var olmak adına verilen mücadele varken bunca ölüm yaÅŸanırken ne kazandığımızı hala bilmeyen ve sadece emperyalizme hizmet eden politikacıların ve bazı siyasi partilerin artık gerçekleri görmelerinin zamanı geldi ve geçti de…
    Türkiye’de yaÅŸayan halkların artık bir arada yaÅŸamak adına mücadele etmesi gerektiÄŸine elli bin insanımızın daha ölmemesi gerektiÄŸine inanan akıl sahibi herkesin artık saÄŸlıklı bir vicdan muhasebesi yapması gerektiÄŸine inanıyoruz. Bu kadar isyanı ve başımıza gelen olayları anlatmamın sebebi son birkaç aydır yaÅŸanan olumlu barış ortamının herkes tarafından destek görmeye baÅŸlaması gelecek için bu topraklarda yüz yıllardır yaÅŸayan halkların artık geleceÄŸe daha umutlu bakmasına vesile olduÄŸu gibi süre gelen yanlış politikaların da artık iflas ettiÄŸi anlamını çıkarmak mümkündür.
     Gün birlik olma günüdür, gün bir arada hür ve kardeÅŸçe yaÅŸama günüdür. Ülkemizin birlik ve beraberliÄŸi hepimize güç katacak, zenginleÅŸtirecek ve en önemlisi artık kışlada, daÄŸ baÅŸlarında genç yaÅŸta evlatlarımız ölmeyecek analar aÄŸlamayacaktır.
Bu güzel duyguların sadece hayalde kalmaması için ve acilen gerçekleÅŸmesi için hepimizin bu barış savaşında görev alması gerek sorumluluk alması gerek! Sayın BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile PKK lideri Öcalan’ın önderlik ettiÄŸi bu barış projesine destek olmamız ve nihayette erdirmek gerektiÄŸi inanıyor ve bütün halkların barış ve kardeÅŸlik içinde yaÅŸamasını diliyorum.

NOT: Yazının Ä°syanlar kısmını uzun zaman önce emekli bir general rahmetli ve deÄŸerli üstadımız M.Ali Birand'a göndermiÅŸ ve biz de üstadı rahmetle anarak kendisinden aktardık.

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
2015-03-04, 20:30:36
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri