• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

MARDİN’E ÖZEL İDARE GERİ GELİYOR

Büyükşehir yasasıyla lağvedilen il Özel İdarelerinin yerinden kurulması için İçişleri Bakanlığı çalışma başlattı.
2016-02-04, 07:27:53
Okunma: 801
0 Yorum
resim

Mardin İl Özel İdaresinin Büyükşehir belediyesine devir edilmesinin ardından tekrar kurulacağı ve belediye yetkilerinin kısıtlanacağı öğrenildi.

Özellikle doğu ve güneydoğudaki belediyelerin yetkilerinin artmasıyla ortaya çıkan sorunların önüne geçmeyi amaçlayan yasa değişikliği, İçişleri Bakanlığı’nın talebiyle gerçekleştirilecek.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Büyükşehir Yasası’yla ilgili bir çalışma yaptıklarını doğruladı.

Hükümet yetkilileri, önce tüm illerin Valileri ile konuyu görüşmüştü. Önümüzdeki günlerde de konuyu görüşmek üzere Belediye Başkanları ile bir araya gelecek.

2012 Yılında kabul edilen 6360 sayılı yasa ile Türkiye’de 13 Büyükşehir Belediyesi kurulması kararı alınmıştı. Yeni yasa ile İl Özel İdareleri lağvedilerek görev ve sorumlulukları Büyükşehir Belediyelerine devredilmişti.

Özel İdarelerin 2016 yılı sonuna kadar yeniden kurulması bekleniyor.

YETKİLERİNE NEŞTER

Yeni düzenleme ile Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumluluklarına neşter vurulacak. Bir önceki düzenleme ile belediyelere verilen bazı sorumluluklar geri alınacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun belediye başkanlarının görüşlerini almak için ilerleyen günlerde büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya gelebileceği ve hükümetin kararını şekillendireceği öğrenildi. 2012'de çıkarılan Büyükşehir Yasası ile 29 büyükşehirdeki il özel idareleri kapatılmış, yetki ve sorumluluklarının bir kısmını Büyükşehir ve ilçe belediyeleri devralmıştı. Yeni düzenlemeyle büyükşehirlerde yeniden il özel idarelerinin kurulması ya da valiliklere ek sorumluluklar getirilmesi gündeme gelebilecek.

İTFAİYE ALINACAK

Yapılacak ikinci bir düzenlemeyle merkezi bir itfaiye teşkilatı kurularak, itfaiye sisteminin belediyelerin elinden alınması planlanıyor. Bu kararına ardında Türkiye'deki itfaiye teşkilatının yönetimini tek elde toplama ve ulusal düzeyde koordinasyonu sağlama arayışının olduğu da öğrenildi. Bunun için iki seçenek ön plana çıktı. Türkiye'deki tüm itfaiye teşkilatları AFAD'a bağlanacak. Ya da ayrı bir merkezi itfaiye teşkilatı kurulacak.

İl Özel İdaresi Tasarısının önümüzde ki günlerde meclis gündemine alınması bekleniyor.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri