• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

Demirtaş’tan Akdoğan’a yanıt

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçim sonrası ortaya çıkan tablo ve hükümet ihtimallerine dair açıklamalar yaptı. Demirtaş, "Kaybedince saraylara kapanmanın alemi yok" dedi.
2015-06-09, 14:35:19
Okunma: 287
0 Yorum
resim

ANKARA - HDP Merkezi Seçim Komisyonu, seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere HDP Genel Merkezi'nde bir araya geldi. DTK, HDP, HDK, DBP Eşbaşkanlarının da içinde yer aldığı koordinasyon toplantısı öncesi, HDP Genel Merkezine gelen Eşbaşkanlar sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, yaptığı kısa değerlendirmede elde edilen sonuçları, "Bu diktatörlüğe karşı demokrasinin, savaşa karşı barışın zaferi oldu. Bütün bu coğrafya haklarının bu başarıda ve zaferde payı var. Hepsine teşekkür ederiz. Halkımız önemli bir duyarlılık gösterdiği halkımızın bu duyarlılığı kapsamında biz de hareket edeceğiz" dedi. Dicle, kısa sürede İmralı yada Kandil ile bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceklerine ilişkin soruya da "Bütün bunları değerlendireceğiz" cevabını verdi. 

'Çözüm süreci bizim için stratejiktir' 

Seçimlerden sonra HDP Genel Merkezi'ne ilk kez gelen ve burada parti çalışanları tarafından çiçeklerle karşılanan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise çözüm süreci ve hükümet yetkililerinin kendilerine yönelik açıklamalarını değerlendirdi. Demirtaş, çözüm süreci, iç barış arayışı, Kürt sorununun çözümünün önemli olduğunu belirterek, "Seçimlere kurban edilmeyecek. Taktik olarak yaklaşılmayacak stratejik olarak ele alınacak çok önemli bir mevzudur bizim için. Daha sağduyulu bir şekilde mevzulara yaklaşması gerekir. Çözüm süreci şu veya bu şekilde sonuca ulaşacaktır. Hepimizin barışa ihtiyacı var. Eski hükümet adına konuşanların da yeni dönemde daha parlamento şekillenmeden çözüm karşıtı, süreci hiçleştiren çözüm süreci bir taktikmiş gibi yaklaşımlara pirim vermemesi gerekiyor. Bir kez toplum bizden çözüm bekliyor" şeklinde konuştu. 

'Heyetimizin acilen İmralı'ya gitmesi gerekir'

Kandil veya İmralı ile görüşmeye ilişkin bir soru üzerine henüz bir planlama olmadığını belirten Demirtaş, "Ama heyetimizin bir an önce İmralıya gitmesini önemsiyoruz. Çözüm süreci tartışmalarının aciliyeti, kaldığı yerden sürmesi hepimiz açısından önemli. Ama bu sadece HDP'nin sorumluluğu değil, bizim omuzlarımıza yüklenecek bir sorumluluk değil. Biz hazırız ama diğer partilerin de aynı ciddiyetle yaklaşmasını bekliyoruz" diye konuştu. Demirtaş, bütün toplumun bunu herkesten istediğini de sözlerine ekledi. Demirtaş, koalisyon tartışmalarına ilişkin, "şartınız ne olur" sorusuna cevaben, "Bizim şartımız yok. HDP'nin ortaya koyduğu bir şart şurt yok. HDP'nin bütün yetkili kurullarıyla yarın öbür gün seçim sonuçlarını değerlendireceğiz. AKP ile bir koalisyon içerisinde olmayacağımızı ifade ettik. O noktadayız" diye konuştu. 

'Yoksuzlukların hesabının sorulmasını istiyoruz'

Hükümet kurulmadan da 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulabileceği ve HDP'nin bu konuda tavrı konusundaki bir soruya ilişkin de Demirtaş, "Önceki dönem tavrımız neyse aynısı olur. Biz yolsuzluk soruşturmasının tekrar açılması için hazırız. Yüce divana sevki konusunda partimizin tutumu nettir. Mutlaka soruşturulması ve hesabının sorulması lazım" dedi. Yalçın Akdoğan'ın, "Madem barajı aştılar, o zaman PKK'ye silah bırakma çağrısı yapsınlar" sözlerinin sorulmasının üzerine de Demirtaş, "Kalıcı barışı sağlamak için daha fazla imkanlara sahibiz. Daha fazla elimizi taşın altına koyacak güçteyiz. Demokratik siyaset güçlenmiştir Ama AKP'liler bize talimat vermekten vazgeçsin. Öyle dağdan gelip bağdakini kovmasın falan... Dağdaki kim bağdaki kim. Hepimiz topluma karşı eşit sorumluluk sahibiyiz. İktidarı kaybedince hırçınlaşmanın bir anlamı yok. İktidar koltuklar tapulu malınız değil. Koltuk elden gidince, öfkelenmenin, saraylara kapanmanın anlamı yok. Bunların gelip geçici olduğunu söylemiştik" dedi. 

'Meclis aritmetiği değişebilir'

Seçim sonuçlarına ilişkin, halkın siyasetçilere "koalisyon yapın diye talimat verdiğini" belirten Demirtaş, Türkiye toplumunun yararına en doğru sonuç ne ise hep birlikte bunun başarılacağını ifade ederek, "Paniğe gerek yok" dedi. HDP'nin tutumunun sorulması üzerine de Demirtaş, bunları değerlendireceklerini söylediler. Demirtaş, milletvekili sayılarına ilişkin bir soru üzerine de 200-300 oyla vekil sayılarının değişebileceğini belirterek, "Arkadaşlarımızın iptal edilen ve geçersiz sayılan oylara ilişkin itirazlarını sürdürüyor" dedi. İtiraz sürecinin 10-12 gün süreceğini belirten Demirtaş, bu süreç içerisinde Parlamento aritmetiğinin de değişebileceğine işaret etti. 

"Sizi en çok nerenin sonuçları şaşırttı" sorusunu da cevaplandıran Demirtaş, "Biz Türkiye'nin 81 ilinde oyumuzu arttırdık. Türkiye'nin 81 ilinde de oyu düşen tek parti var o da AKP" diye konuştu. 

'HDP barajı emaneten geçmedi' 

Demirtaş emanet oy tartışmalarına ilişkin de, "Karşılaştığımız çok insan elimizi tutarak 'bu seçimde HDP'ye emanetten oy vereceğiz. Partimiz başka, HDP sözünde durur demokratik programını uygularsa HDP'li olacağız' diyen insanlar var. Bunun sayısı 100'dür ondur… Bir de olsa kıymetlidir. Sözümüzün arkasındayız. Yoksa HDP emaneten barajı geçmiştir diye bir durum yok. HDP güçlü bir tabanla barajı aşmıştır. Ama yozde 13'ün içerisinde 0.10 oranında emanet oy varsa onlara değer verdiğimizi ifade ettik" diye konuştu. Demirtaş, HDP'nin barajı aşmasından sonra bütün Türkiye'nin rahatladığını belirterek özellikle basın mensuplarına teşekkür etti. 

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri