• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

HDP’NİN MECLİS’E TAŞIDIĞI RENKLİ ADAYLARI

Genel Seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 13.1 oy oranı ile 80 Milletvekili kazanan HDP’nin meclise taşıdığı adaylar arasında ilginç isimler yer aldı.
2015-06-08, 13:22:24
Okunma: 290
0 Yorum
resim

Aldığı oya göre 32 kadın adayı milletvekili seçilen HDP bu konuda rekoru elinde bulundururken,  seçilenler arasında KCK davasından cezaevinde yatmış olanlar olduğu gibi eski Belediye başkanları, Öcalan'ın avukatı ve Mıhallemi temsilcisi de ilk kez HDP ile meclise taşınmış oldu. 

HDP, yüzde 10 barajını geçip meclise resmi olmayan sonuçlara göre 80 milletvekili gönderirken, gönderdiği adaylar arasında ilginç isimler yer aldı. HDP'nin Ağrı'dan çıkardığı 4 Milletvekili arasında 3'üncü sıradaki adayı Dirayet Dilan Taşdemir, 14 Nisan 2009'da ana KCK operasyonunda gözaltına alındı. Diyarbakır Cezaevinde yaklaşık 5 yıl kalan Taşdemir, tahliye olduktan sonra HDP'nin Ağrı Milletvekili adayı oldu ve dünkü seçimler ile Leyla Zana ile birlikte Ağrı'dan meclise gitti. Mardin'in Derik İlçesi'nin eski Belediye Başkanı olan ve KCK davasından 5 yıl cezaevinde yatan Çağlar Demirel de, Diyarbakır HDP 6'ncı sıradan Milletvekili olarak meclise girdi. HDP, Diyarbakır'da aday gösterdiği 11 adaydan 10'unu meclise gönderirken, AK Parti'den ise sadece 1'inci sıra adayı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz seçilebildi. Şanlıurfa'nın Viranşehir eski Belediye Başkanı da KCK davasından 5 yıl yattıktan sonra Şanlıurfa'dan meclise girdi.  
ÖCALAN'IN AVUKATI VE YEĞENİ DE MECLİS'TE Bitlis'te HDP'den meclise gönderilen 1'inci sıra adayı Mizgin Irgat ise, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezen olduktan sonra İzmir'de bir süre avukatlık yapmış ve Abdullah Öcalan'ın avukatlığını da üstlenmişti. Öcalan'ın avukatlarına yönelik açılan davada tutuklanan ve yaklaşık 2 yıl cezaevinde yatan Irgat, dünkü seçimler ile meclise girmeye hak kazandı. İmralı Cezaevi'nde kalan Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan da Şanlıurfa'dan 2'inci sıradan meclise girerken, HDP daha önce bağımsız adaylarla girdiği Şanlıurfa'dan aldığı 2 vekil sayısını 5'e çıkardı. 

MARDİN'DE SÜRYANİ'DEN SONRA MIHALLEMİ VEKİL 

Mardin'de, 2011 seçimlerinde Türkiye'de ilk kez bir Süryani aday olan Erol Dora'yı meclise taşıyan HDP, bu kez bir Mıhallemi adayı da yine Mardin'den ilk kez meclise taşıdı. HDP'nin Mardin'de 4'üncü sıra Milletvekili adayı olan Mıhallemi Mehmet Ali Aslan meclise girmeyi başardı.

Mıhallemiler, MÖ 3'üncü bin yılında Arap yarımadasından Yukarı Mezopotamya'ya gelmiş olduğu sanılan ve Sami ırkından oldukları iddia edilen bir topluluktur. Kimi kaynaklarda Akad'ların torunları oldukları söylenmektedir. Lübnan, Irak ve Suriye'de 2 milyona yakın Mıhallemi kabilelerine mensup insan olduğu tahmin edilmektedir. Arapçanın kıltu lehçesi olan Mıhallemice konuşulan dilleridir. 

ESKİ BAŞKANLAR DA MECLİSE GİRDİ

HDP'nin Meclise taşıdığı Milletvekilleri arasında Belediye Başkanlığı yapan adaylar da yer aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını 2 dönem yapan Osman Baydemir Şanlıurfa'dan, Tunceli eski Belediye Başkanı Edibe Şahin yine Tunceli'den, Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi eski Belediye başkanı Yurdusev Özsökmenler Van'dan Milletvekili olarak meclise girmeye hak kazandı. DHA

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri