• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Dargeçit davasına bir sürgün daha

Mardin’den güvenlik gerekçesiyle Adıyaman’a alınan Dargeçit davası için çarpıcı bir gelişme yaşandı. Vali Mahmut Demirtaş, davanın kentten alınmasını isteyerek "Adıyaman’da ’terör örgütü’ yandaş
2015-05-14, 19:35:34
Okunma: 455
0 Yorum
resim
RADÄ°KAL - Mardin’in Dargeçit ilçesinde 1995 yılında yedi yurttaşın ve bir uzman çavuÅŸun öldürülüp kaybedilmesine iliÅŸkin dava ‘ güvenlik ’ gerekçesiyle Midyat’tan Adıyaman’a gönderilmiÅŸ ve ilk duruÅŸma için 2 Temmuz’a gün verilmiÅŸti. Fakat bu kez de Adıyaman ValiliÄŸi “ilimizde bölücü terör örgütü sempatizanlarının bulunduÄŸu ve faili meçhuller davasının provoke edilebileceÄŸi” gerçekçesiyle Dargeçit Davası’nın bir baÅŸka ÅŸehre gönderilmesini istedi. Adıyaman BaÅŸsavcılığı da ÅŸehirde bu davaya yetecek ölçüde duruÅŸma salonunu bulunmadığını dayanak gösterirken, Ekim 2014’teki Kobani olaylarında “art niyetli ÅŸahısların yargılamaları bahane ettiklerini” savundu. Bunun üzerine dava dosyası, yeni bir ÅŸehir belirlenmesi için Adalet Bakanlığı’na gönderildi.   
VALÄ°: KAVGA VE GERGÄ°NLÄ°K OLUR
Adıyaman Valisi Mahmut DemirtaÅŸ tarafından 28 Nisan 2015’te yazılan yazıda, Midyat’tan güvenlik nedeniyle gönderilen davanın “terör örgütü yandaÅŸlarınca provoke edilebileceÄŸi” savunularak, “Ä°limizde  bölücü terör örgütü sempatizanlarının bulunduÄŸu, terör faaliyetlerinin ve terör unsurlarının (kırsal faaliyetler, ÅŸehir yapılanması) varlığı da bilindiÄŸinden özellikle ‘faile meçhuller’ davasının provoke edilebileceÄŸi” iddia edildi. Hem ÅŸehir merkezinde, hem ilçelerde “terör örgütü yandaÅŸlarının yanı sıra milliyetçi hassasiyetleri yüksek bir kitlenin de bulunduÄŸu ve karşıt görüÅŸlü ÅŸahıslar arasında zaman zaman kavga ve gerginliklerin yaÅŸandığı” ileri sürüldü. Mardin’in Adıyaman’a 298 kilometre mesafede olduÄŸu ve iki davanın taraflarının da rahatlıkla gelip davaya katılabileceÄŸi ifade edildi. Åžehirde asker, jandarma ve polise ait toplu birliklerin bulunmadığı, var olanların da bir kan davası sebebiyle on aydır Gerger ilçesinde görev yaptığı anlatıldı. Ayrıca çadır kentte 10 bin Suriyeli’nin yaÅŸadığı, çatışma bölgelerine yakın olunduÄŸu için ÅŸehrin sürekli göç aldığı kaydedilerek, “Suriye sınırına yakın olmamız sebebiyle gerek jandarma, gerek emniyet görevlilerimiz takviye olarak sınıra yakın yerlerde görevlendirilmektedir. GeliÅŸebilecek büyük çaplı olaylara müdahale edebilecek emniyet ve jandarma birlikleri haricinde askeri unsur bulunmamaktadır” denildi. Yazıda, “Davaların Adıyaman’da devam etmesi halinde kamu güvenliÄŸi tehlikeye düÅŸürebileceÄŸi” belirtilerek, baÅŸka bir ÅŸehre nakli istendi. 
 SAVCI: SALON YOK
BaÅŸsavcı Ali Ulvi Yılmaz ise 10 Nisan 2015’teki yazısında ise Adıyaman’daki 1 ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonlarının bu davalar için yetmeyeceÄŸi, adalet sarayı ile cezaevinde de duruÅŸma görülecek uygun bir salonun bulunmadığı, bu binaların güvenlik yönünden birçok eksikliÄŸinin olduÄŸu, eksiklikler bildirildiÄŸi halde Emniyet tarafından gerekli düzenlemelerin hala yapılmadığı kaydedildi. Özellikle Ekim 2014’den sonra Adıyaman’da “art niyetli bir kısım ÅŸahıs ve toplulukların huzur ve sükuna yönelik olarak eylemlerini arttırdıkları, buna iliÅŸkin çok sayıda soruÅŸturma evrakının bulunduÄŸu, davaların açıldığı, art niyetli bu ÅŸahıs ve grupların olay çıkartmak, kamu düzenini bozmak için çeÅŸitli bahanelere sığındıkları, bunlar arasında toplumsal ve terör olaylarına iliÅŸkin devam eden soruÅŸturma ve yargılamaları bahane ettikleri” iddia edildi. Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi de davanın nakli için gerekli iÅŸlemlerin yapılabilmesi amacıyla dosyayı baÅŸsavcılığa gönderdi. Adıyaman BaÅŸsavcılığı da dosyayı, karar verilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı’na gönderecek. Davanın hangi ÅŸehirde görüleceÄŸine Yargıtay 5. Ceza Dairesi karar verecek. 
 KUZU: TSK VE HÜKÜMET ANLAÅžTI, DAVA KAPATILIYOR
 Dargeçit Davası’nın avukatı Erdal Kuzu, TSK ile siyasi iktidarın uzlaÅŸtığını ve bu nedenle davaların üzerlerinin kapatılmak istendiÄŸini savunarak “Ne Midyat’ta ne Adıyaman’da bir güvenlik problemi var. Dosyada gerçeÄŸin ortaya çıkarılabileceÄŸine dair bir inanç yok. Ama ailelerin kendilerini mahkeme salonlarında ifade etme olanağı da ellerinden alınıyor. Ä°kinci nakille beraber dosyanın kapatılacağı anlaşılıyor. Bu da yargıçların siyasi iktidardan ne kadar korktuÄŸunu gösteriyor” dedi.
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri