• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

DARGEÇİT’TE YENİ BİR TOPLU MEZAR

Merdin- ANF- Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Dilan (Ulaş) köyü mıntıkasındaki Pekurte mağarasında insana ait çok sayıda kemik bulundu. Kemiklerin 90’lı yıllarda JİTEM tarafından kaçırılarak katledilen kişilere ait olduğu sa
2015-03-25, 11:05:37
Okunma: 2158
0 Yorum
resim

Kürdistan’da 90’lı yıllarda devlet eliyle kurulan JÄ°TEM tarafından kaçırılan yüzlerce kiÅŸi katledildikten sonra toplu halde gömülürken, çoÄŸu da asit kuyuları ya da maÄŸaralara atıldı. Mardin’in Dargeçit ilçesindeki Pekurte maÄŸarasında bulunan insanlara ait kemiklerin de JÄ°TEM’in katlettiÄŸi insanlara ait olabileceÄŸi ihtimali üzerinde duruluyor.

Dargeçit ilçesinde, Dicle Nehri mıntıkasında bulunan köylülerden ismini açıklamak istemeyen bir kiÅŸi ANF’ye ulaÅŸarak Dilan köyü yakınlarında bulunan Pekurke maÄŸarasında insana ait çok sayıda kemik bulunduÄŸunu söyledi.

MAÄžARADA TOPLU MEZAR Ä°LE KARÅžILAÅžIYORUZ

Dilan köyüne yaklaşık üç saatlik yürüyüÅŸ mesafesindeki Pekurte maÄŸarası Dicle Nehri’nin Şırnak, Mardin sınırını oluÅŸturduÄŸu noktada. Spiral biçimdeki maÄŸara yaklaşık iki yüz metre derinliÄŸinde. Biz maÄŸaraya ÅŸerit yardımı ile iniyoruz. Yaklaşık kırk metre indikten sonra insan kemikleri, erkek pantolonu, kazak ve gömlekten oluÅŸan elbiselerle karşılaşıyoruz.

Bir kat daha aÅŸağıya indiÄŸimizde de ise yine benzer ÅŸekilde insan kemikleri, kafatası, çene kemiÄŸi, iki kiÅŸiye ait olduÄŸu anlaşılan farklı numaralarda birer tek lastik ayakkabı ile karşılaşıyoruz.

Bir kazak ve ayakkabının küçük yaÅŸlarda bir kiÅŸiye ait olduÄŸu ebat ve numaralarda anlaşılıyor. Ä°nsan iskeleti, kemik parçaları maÄŸaranın daha aÅŸağılarına doÄŸru uzanıyor. Ancak aÅŸağıya gidemiyoruz.

MaÄŸarada çok sayıda insana ait kemiklerin bulunma ihtimali yüksek. Ayrıca kemiklerin yanında askere ait çok sayıda palaska da bulunuyor. Bize, JÄ°TEM tarafından katledilen kardeÅŸinin kemiklerine daha önce ulaÅŸmış olan Abdurrahman Aslan da eÅŸlik ediyor. Aslan palaskaların katledilenleri baÄŸlamak için kullanılmış olabileceÄŸini söylüyor. Ayrıca 1995 yılında üretilmiÅŸ helva kutusuna da maÄŸarada rastlıyoruz. Aslan, bu helvaların askerler tarafından tüketildiÄŸi bilgisini bizimle paylaşıyor.

‘KEMÄ°KLER KAÇIRILAN 7 KİŞİDEN Ä°KÄ°SÄ°NE AÄ°T OLABÄ°LÄ°R’

Aslan, maÄŸaranın bulunduÄŸu bölgede JÄ°TEM elemanları ve çevre köylerde bulunan korucuların faaliyetleri olduÄŸunu da söyledi. MaÄŸaranın giriÅŸinde bulduÄŸumuz elbise ve ayakkabıların Dargeçit’te 1995 yılında JÄ°TEM tarafından kaçırılarak katledilen, aralarından lise öÄŸrencilerinin de bulunduÄŸu 7 kiÅŸiden cesetlerine ulaşılamayan o dönem de 13 yaşında olan Davut Altınkaynak ile 16 yaşında olan Nedim Akyön’e ait olabileceÄŸini belirtti.

NE OLMUÅžTU

Dargeçit’te 30 Ekim 1995 günü PKK’ye yardım ettikleri gerekçesiyle JÄ°TEM tarafından kaçırılan Süleyman DoÄŸan, Abdurrahman Olcay, Mehmet Emin Aslan, Abdurrahman CoÅŸkun, Seyhan DoÄŸan, Davut Altınkaynak ve Nedim Akyön, katledilmiÅŸti. Yıllar sonra katledilenlerden beÅŸine ait kemiklere ulaşılırken Davut Altınkaynak ve Nedim Akyön’ün kemiklerine ulaşılamadı.

‘SAVCILIK HAREKETE GEÇMELÄ°’

Mardin Savcılığını göreve çağıran Abdurrahman Aslan, “Bu kemiklerin o dönemde katledilen ve kardeÅŸim Mehmet Emin Aslan’ın da aralarında bulunduÄŸu 7 kiÅŸiden ikisine ait olma ihtimali güçlüdür. Biz en azından kemiklerine ulaÅŸarak bir mezar yaptık, bu kiÅŸilerin aileleri de kemiklere ulaÅŸarak çocuklarına bir mezar yapabilsin” dedi.

Aslan, bu kiÅŸiler dışında yakınları kayıp olan ailelere de çaÄŸrıda bulunarak, kemiklerin yakınlarına ait olduÄŸunu düÅŸünen ailelerin savcılığa baÅŸvurmasını istedi.

 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
EN ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri