• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

MERKEZ BANKASI’NDAN AÇIKLAMA!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı ’Aylık Fiyat Gelişmesi’ raporunu açıkladı.
2015-03-04, 12:33:24
Okunma: 374
0 Yorum
resim

Åžubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,71 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7,55’e yükseldi. Bu dönemde ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık artış oranları önceki aya kıyasla yaklaşık 0,9’ar puan azalarak sırasıyla yüzde 8,44 ve yüzde 7,73 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Åžubat ayı 'Aylık Fiyat GeliÅŸmesi' raporunu açıkladı. Buna göre; Åžubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,71 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7,55’e yükseldi. Bu dönemde ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık artış oranları önceki aya kıyasla yaklaşık 0,9’ar puan azalarak sırasıyla yüzde 8,44 ve yüzde 7,73 oldu. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiÄŸinde, Åžubat ayında gıda ve enerji gruplarının katkısı sırasıyla 0,64 ve 0,16 puan arttı. Temel mal grubunun katkısı 0,46 puan gerilerken hizmet ile alkollü içecekler ve tütün gruplarının katkısında belirgin bir deÄŸiÅŸiklik gözlenmedi. Mevcut durumda tüketici enflasyonuna en belirgin katkı 3,36 puan ile gıda grubundan geldi.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eÄŸilimleri incelendiÄŸinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileÅŸmenin sürdüÄŸü gözlendi. Hizmet enflasyonu ana eÄŸilimi geçen ayın ardından bu dönemde de yükseldi. Öte yandan, temel mal enflasyonu ana eÄŸilimindeki iyileÅŸme giyim grubundaki olumlu görünümün etkisiyle hızlandı.

Åžubat ayında hizmet fiyatları yüzde 0,68 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu 0,1 puan azalarak yüzde 8,63’e geriledi. Bu dönemde haberleÅŸme hizmetleri fiyatlarında telefon görüÅŸme ücretlerine baÄŸlı olarak yüzde 1,08 oranında artış kaydedildi ve grup yıllık enflasyonu yüzde 5,26’ya yükseldi. Lokanta otel grubunda yıllık enflasyon baz etkisi ile gerileme kaydetse de grup aylık fiyat artış eÄŸiliminde gıda fiyatlarındaki olumsuz seyre paralel olarak bir hızlanma görüldü. Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliÅŸin etkisiyle Kasım ayından bu yana gerilemekte olan ulaÅŸtırma hizmetleri fiyatlarında ise Åžubat ayında kısmi bir artış gözlendi. DiÄŸer taraftan yıllık enflasyon diÄŸer hizmetler grubunda gerilerken kirada yatay seyretti.
Temel mal grubu yıllık enflasyonu yaklaşık 1,8 puanlık bir azalışla yüzde 6,79’a geriledi. Dayanıklı tüketim malı fiyatları Ocak ayındaki olumsuz görünümün ardından Åžubat ayında daha düÅŸük bir artış kaydetti. Bu dönemde otomobil fiyatları Türk lirasındaki zayıflamaya ek olarak mevsimsel etkilerle de yükselirken mobilya, beyaz eÅŸya ve diÄŸer elektrikli/elektriksiz aletler gibi mal gruplarında fiyatlar yatay seyretti. Bu çerçevede, dayanıklı tüketim malları yıllık enflasyonu baz etkisiyle 2,68 puan azalarak yüzde 4,88 oranına geriledi. Bu dönemde mevsimsel olarak gerileyen giyim fiyatları da geçmiÅŸ Åžubat aylarına kıyasla daha olumlu bir seyir izledi. Buna ek olarak, giyim ve dayanıklı dışı temel malların yıllık enflasyonunda gözlenen yavaÅŸlama eÄŸilimi sürdü.

Enerji fiyatları önceki üç ayda sergilediÄŸi düÅŸüÅŸün ardından Åžubat ayında yüzde 1,14 oranında arttı. Bu geliÅŸmede, Türk lirasındaki deÄŸer kaybı ve uluslararası petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 2,88 oranında artan akaryakıt fiyatları temel belirleyici oldu. Buna ek olarak belediyelerce belirlenen su tarifeleri Ocak ayındaki yüksek oranlı artışın ardından bu dönemde de yüzde 1,14 oranında yükseldi. Sonuç olarak, yıllık enerji enflasyonu yüzde -1,92 olarak gerçekleÅŸti.ayında 2,73 puan artarak yüzde 13,70 seviyesine ulaÅŸtı. Bu geliÅŸmede yıllık enflasyonu yüzde 16,16’ya yükselen iÅŸlenmemiÅŸ gıda grubu fiyatları belirleyici oldu. Nitekim mevsimsellikten arındırılmış verilerle iÅŸlenmemiÅŸ gıda fiyatları Ocak ayının ardından Åžubat ayında da belirgin bir yükseliÅŸ gösterdi. Bu dönemde kırmızı et fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir güçlenerek sürdü, sebze fiyatları ise olumsuz hava koÅŸullarının etkisi ile artış kaydetti. Åžubat ayında iÅŸlenmiÅŸ gıda fiyatları yıllık enflasyonu yüzde 11,54’e gerilese de bu gruptaki aylık artış eÄŸilimi grup geneline yayılarak sürdü. BaÅŸta katı-sıvı yaÄŸlar, çay ve konserve sebze ürünleri olmak üzere, ekmek ve tahıl dışı grupta yüksek oranlı aylık artışlar gözlendi.

Yurt içi üretici fiyatları Åžubat ayında yüzde 1,20 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 3,10’a geriledi. Benzer ÅŸekilde, yıllık enflasyon imalat sanayisinde yüzde 3,98’e, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde ise yüzde 6,51’e geriledi. Ancak, bu dönemde imalat sanayi fiyatlarının aylık artışı uluslararası petrol fiyatlarındaki belirgin yükseliÅŸin ve Türk lirasındaki deÄŸer kaybının etkisi ile hızlandı.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiÄŸinde, Åžubat ayında tüm ana gruplarda belirgin fiyat artışları gözlendi. Dayanıklı tüketim mallarında fiyatlar temelde mücevherat fiyatları kaynaklı yükselirken dayanıksız tüketim mallarındaki görünümde gıda imalat fiyatları belirleyici oldu. Ara malı ve sermaye mallarında ise fiyat artışlarının grup geneline yayıldığı gözlendi. Ana sanayi grupları genelinde fiyatlar geçen ayın ardından bu dönemde de artış gösterse de yıllık enflasyonları baz etkisiyle gerilemeye devam etti.

 

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri