• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

MÃœZÄ°K SOKAKTA DAHA GÃœZEL!

Mersin’de sokak müzisyenliği yapan Güneş Korosu, sokakta olmalarının nedenini sokakların daha özgür olmasına bağlıyor.
2015-01-29, 10:17:27
Okunma: 457
0 Yorum
resim

Sokak müzisyenliÄŸi uzun yıllardır Avrupa ve Amerika'da varlığını sürdürürken, Güney Amerika ve Asya'da birçok ülkede insanlar, müziÄŸi ve dansı hayatlarının bir parçası olarak sokakta yaşıyor. Türkiye'de ise Ä°stanbul'da sokak müziÄŸi son 10-15 yıldır yaygınlaÅŸmış durumda. Ä°stanbul'un baÅŸta BeyoÄŸlu ve Kadıköy olmak üzere birçok ilçesinde kukla, dans ve pandomim gösterileri yapan sokak sanatçıları ile karşılaÅŸmak kimseyi ÅŸaşırtmıyor artık. 

Sokakta müzik yapan müzisyenler, müziklerini paylaÅŸmak için bir mekâna ya da kiÅŸiye bağımlı deÄŸil. Her ÅŸeyden önce "özgür"ler ve istedikleri parçayı istedikleri yerde çalabiliyor. Dinleyici beklemek yerine onlar dinleyiciye gidiyor ve ÅŸüphesiz kapalı mekanlarda, konser salonlarında hiç karşılaÅŸma ihtimalleri olmayan insanlara da ulaşıyorlar. Arada ışıklar, yiyecek içecek ve bir sahne yükseltisi olmadan. "Sıfır noktası" diye tanımladıkları sokakta ırk, dil, din, cinsiyet sebebiyle çeÅŸitli isimlerle gruplandırılan insanları müzikle bir araya getiriyorlar.

Sokak sanatı bir yaÅŸam biçimidir

Sokak sanatçılarını ikiye ayırmak mümkün. Profesyonel, eÄŸitimli müzisyenler, diÄŸeri de para kazanmak ümidiyle eline uygun bir enstrüman ya da sesini alıp sokaÄŸa çıkanlar. Ancak sokak müzisyenliÄŸi yapan topluluklar içinde sadece sanatla uÄŸraÅŸanlar deÄŸil, farklı meslek dallarından (avukat, doktor, hemÅŸire, iÅŸçi) olan müzisyenleri görmek mümkün. Ailesi ile birlikte hem geçimini saÄŸlamak hem de insanlara müzikle ile yaklaÅŸmak için sokakta müzik yapan ataması yapılmayan öÄŸretmen Kahraman Ay da bunlardan biri. Sokak müziÄŸine kızının doÄŸum gününde cebindeki son 20 TL parayı da harcayınca ailesine bakabilmek için usta ozanların eserlerini kendi tarzları ile seslendiriyor. Eline gitarını alan Kahraman, eÅŸi Işınsı Ay ve üç çocukları ile birlikte Mersin'in Mezitli ilçesinin ViranÅŸehir sahil ÅŸeridinde müzik yapıyor. Sokaktaki ilk günlerinde tedirgin olduÄŸunu söyleyen Ay, insanların ilgisinin artması ile birlikte yaptıkları sanatı daha geniÅŸ kesimlere ulaÅŸtırmaya baÅŸladıklarını ifade ediyor. 

'Sokakta sanat yapmak bir baÅŸka'

Sokakta sanat yapmanın hem zor hem de keyifli olduÄŸunu kaydeden Kahraman Ay, sokak sanatının bambaÅŸka olduÄŸunu söyledi. Yıllar boyunca hak arayan iÅŸçiler, demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren baÅŸta Kürt halkı olmak üzere bütün yok sayılan halkların sokağı mesken edindiÄŸini dile getiren Ay, sokağın sanat içinde bulunmaz bir deÄŸer olduÄŸunu ifade etti. Sokakta müzik yapmaya baÅŸladıkları zaman birçok zorlukla karşılaÅŸtıklarını kaydeden Ay, baÅŸta ilçe belediyeleri tarafından bulundukları yerden uzaklaÅŸtırılmak istendikleri, zabıta ekipleri tarafından enstrümanlarına el konulduÄŸunu ve satırlı bıçaklı saldırılara uÄŸradıklarını ifade etti. Kendilerine dönük yapılan tüm saldırılara müzik ile karşı koyduklarını belirten Ay, ailesi ile birlikte çıktıkları sokakta kendilerine baÅŸka müzisyenlerinde eklendiÄŸini, bu nedenle GüneÅŸ Korosu diye müzik gurubunu kurduklarını, ÅŸimdilerde 6-7 kiÅŸilik koro halinde sokakların tozunu attıklarını kaydetti.

Hem kadın, hem iÅŸçi, hem de müzisyen

GüneÅŸ Korosu'nun tek kadın üyesi Işınsu Ay ise, hem özel bir ÅŸirkette iÅŸçilik yapıyor hem evin iÅŸlerine bakıyor hem de eÅŸi Kahraman ile birlikte sokakta müzisyenlik yapıyor. Grubun solistliÄŸini yapan Işınsu, müzik dışında yaptığı iÅŸlerden kaynaklı çok yorulduÄŸunu ancak müzik yaparak hem insanların hem de kendisinin mutlu olduÄŸunu ifade ediyor. Hayatın getirdiÄŸi sıkıntıların yanı sıra var olan sistem den kaynaklı olan sıkıntılar ile boÄŸuÅŸmak zorunda kaldıklarını kaydeden Işınsu, kendisinin özel bir ÅŸirkette çalıştığını burada yaptığı iÅŸten kaynaklı çocuklarının saÄŸlık harcamaları, ev kirası ve evin faturalarını karşılamaya çalıştığını kaydetti. MüziÄŸin kendisi için çok ÅŸeyi ifade ettiÄŸini bu nedenle sokakta olduÄŸunu belirten Işınsu, "Hiçe vardığımız bir yerden müziÄŸe baÅŸladık ve bundan çok keyif alıyoruz" dedi. 

'Özgür olduÄŸu için sokaktayım'

GüneÅŸ Korosu'nun bir baÅŸka müzisyeni Hamza Köse de, yıllardır sokakta müzisyenlik yapıyor. Köse, günümüzde sanatçılığın barlarda ya da kefelerde yapılan müzikle yapıldığını düÅŸünenlere alternatif olarak sokak müzisyenliÄŸini yaptıklarını belirtti. Köse, "Kimseyi eÄŸlendirme adına bu iÅŸi yapmıyoruz, kendimiz keyif alıyoruz, ancak halka da bir ÅŸeyler anlatmaya çalışıyoruz. Sokak daha özgür olduÄŸunu için sokaktayım" diye belirtti. Piyasaya sürülen müzik anlayışına karşı sokakta bağıra bağıra halk ozanlarının parçalarını seslendirdiklerini ifade eden Köse, sokakta Ali Ä°smail Korkmaz'ı, Berkin Elvanı'ın katledenleri yaptıkları müzik ile teÅŸhir etmeye çalıştıklarını, ayrıca yaÅŸadıkları kentin idarecileri tarafından getirilen Kürtçe yasağına karşı sokakta Kürtçe ezgileri seslendirerek karşı çıktıklarını vurguluyor. 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri