• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

JİTEM Katliamları Birleştirilmeli

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 3’ü çocuk, biri uzman çavuş 8 kişinin JİTEM tarafından katledilmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, JİTEM ismi geçmiyor.
2014-12-31, 18:33:50
Okunma: 1030
0 Yorum
resim

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 3'ü çocuk, biri uzman çavuÅŸ 8 kiÅŸinin JÄ°TEM tarafından katledilmesine iliÅŸkin hazırlanan iddianamede, JÄ°TEM ismi geçmiyor. Ä°HD Mardin Åžube BaÅŸkanı Erdal Kuzu, dosyanın sıradan bir dosya olmadığını ifade ederek, Mardin genelinde JÄ°TEM tarafından iÅŸlenen cinayetlerin JÄ°TEM davası altında birleÅŸtirilmesi gerektiÄŸini söyledi. 

Dargeçit'e katledilen 3'ü çocuk, biri uzman çavuÅŸ 8 kiÅŸinin failleri hakkında 19 yıl aradan sonra hazırlanan iddianame, mahkeme tarafında kabul edildi. Ä°ddianamede, JÄ°TEM ismine yer verilmezken, Mardin'de JÄ°TEM'in katliamları sadece Dargeçit infazları ile sınırlı deÄŸil. Kızıltepe'de 22 kiÅŸinin katledilmesi, Derik'te 13 kiÅŸinin Musa Çitil tarafından katledilmesi ve buna benzer toplamda 54 kiÅŸinin katledilmesi, JÄ°TEM'in infazları içerisinde yer alıyor. 13 kiÅŸinin katledilmesine iliÅŸkin dönemin Derik Ä°lçe Jandarma Komutanı Musa Çitil hakkında açılan dava "güvenlik" gerekçesi ile Çorum'a taşınırken, Kızıltepe'de 22 kiÅŸinin katledilmesine iliÅŸkin açılan davada ise, Mardin Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "güvenlik" gerekçesi ile baÅŸka bir ile nakledilmesi ise Yargıtay'a gönderildi. 

Ä°HD Mardin Åžube BaÅŸkanı ve davanın avukatı Erdal Kuzu, infazlarda yer alan korucuların aklandığını ifade ederek, Dargeçit soruÅŸturmasında 16 kiÅŸi hakkında takipsizlik kararı verildiÄŸini hatırlattı. YaÅŸanan infazların hepsinin belli bir politika çerçevesinde gerçekleÅŸtirildiÄŸini dile getiren Kuzu, "Bu takipsizlik kararının tamamına hukuken itiraz ettik. YaÅŸanan cinayetler bir bütün olarak iÅŸlenmiÅŸtir. Hatta infazları ne kadar asker yapışmışsa korucu ve koruculuk sistemi de destek vermiÅŸtir. Bu anlamda savcının soruÅŸturmayı geniÅŸletmediÄŸi kanısındayız. EÄŸer bu doÄŸrultuda soruÅŸturma olsaydı ailelerinde adalet isteÄŸimi gerçekleÅŸtirilecekti" ifadesinde bulundu. 

Türkiye'de kamu görevlerinin içinde bulunduÄŸu yargılanmaların hep cezasızlık politikasıyla sonuçlandığını ifade eden Kuzu, "Umut ediyoruz, mahkeme önümüzdeki günlerde Mardin'de bırakır ve il genelinde iÅŸlenen cinayetlerin JÄ°TEM davasıyla birleÅŸtirir" dedi. 

'Ailelerin mücadelesi her daim devam etti'

1995 tarihinde kaybettirilenlerin yakınlarının büyük bir cesaretle faillerin peÅŸine düÅŸtüklerini kaydeden Kuzu, "1995'den beri ailelerin mücadelelerine raÄŸmen konjöktör gereÄŸi savcılar bu soruÅŸturmaları 2009'a kadar raflarda bekletti. Ä°HD olarak Dargeçit'e kaybettirilen 7 kiÅŸinin bulunması için tanıkların ifadeleri doÄŸrultusunda BaÄŸözü köyünde yapılan kazılara Seyhan DoÄŸan ve Mehmet Emin Aslan'a ait olan kemiklere ulaÅŸtık. Bu kazılarda 9 PKK militanında kemikleri bulundu. Bu köyde elimizi nereye atsak kemiklerin ortaya çıkmasıyla birlikte aslında bu köyün bir toplu mezar alanı olduÄŸunu ve usulüne göre kazıların yapılmasını istedik ama talebimiz karşılanmadı" dedi.

'Gerçeklerle yüzleÅŸme komisyonu kurulmalı'

Kürdistan'da yaÅŸanan cinayetlerin devlet bünyesinde bilinçli bir ÅŸekilde yapıldığına dikkat çeken Kuzu, "Gerçeklerle yüzleÅŸme komisyonunun kurulması aslında bu gerçeklerin açığa çıkmasına hizmet edecektir. 1993 MGK toplantısında alınan kararlar doÄŸrultusunda sistemli bir devlet politikası sonucunda JÄ°TEM adı altında örgütün faaliyetleri olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Ve mahkemenin JÄ°TEM'i örgütsel suç olarak kabul etmesini talep ettik. Ä°HD olarak da bu süreçte tüm delil ve tanıklarla hazırlanan Dargeçit, Kızıltepe ve Musa Çitil davaları ile soruÅŸturma aÅŸamasında olan Midyat olayı da Mardin'deki JÄ°TEM davası kapsamına alınsın" ifadesinde bulundu. 

JÄ°TEM tarafından kaybedilen 48 yaşındaki Abdurrahman CoÅŸkun'un abisi Mehmet CoÅŸkun da, bu katliamların faillerinin sadece Mardin Komando Tabur Komutanı HurÅŸit Ä°rmen ve Ä°lçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire olmadığını, gerçek bir soruÅŸturma yürütülmesi durumunda JÄ°TEM'in yereldeki kollarının hem de katliam emirlerini verenlerin ortaya çıkarılabileceÄŸini söyledi. Katliamın faillerinin idamla yargılanması gerektiÄŸini CoÅŸkun, "Türkiye devleti hiçbir zaman bize sahip çıkmadı ve hep inkar etti. Bugün bile kendi iradesiyle bize mahkeme yolunu göstermedi. Kürdistan'da kaybedilen tüm yakınların 20 yılık mücadelesi sonucunda iddianame hazırladı" dedi. 

Mehmet CoÅŸkun, annesi Hediye CoÅŸkun'un Berfo Anne ile birlikte BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'la görüÅŸtüÄŸünü, ancak verilen vaatlerin yerine getirilmediÄŸini söyledi.

Etiketler :
HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
EN ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri