• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C
Yazı Boyutu: A A A

Eş Başkanı Zeynep Sipçik Amed’de

Dargeçit Belediyesi Eş Başkanı Zeynep Sipçik Amed de düzenlenen DBP Yerel yönetimler merkezi kadın konferansına katıldı.
2014-12-22, 13:01:17
Okunma: 983
0 Yorum
resim

3 gün süren DBP Yerel Yönetimler Merkezi Kadın Konferansı sonuç bildirgesinin açıklanması ile dün akÅŸam saatlerinde sona erdi.

Kerboran belediye eÅŸ baÅŸkanımız Zeynep SÄ°PÇÄ°K’in de aralarında bulunduÄŸu birçok belediye eÅŸ baÅŸkanı,meclis üyesi ve DÖKH üyeleri ile kadınlar , eÅŸ baÅŸkanlıktan, örgütsel duruma, model taslağından, sosyal politikalar ve ekonomi'ye kadar birçok konu hakkında hazırladıkları taslakları okuyarak, oylamaya sundu. Konferans, kararların okunmasının ardından sonuç bildirgesi ile sona erdi.
3 günlük tartışmaların sonucunda ekonomi, ekoloji, sosyal politikalar ve kentsel mimari, yerel yönetim politikalarına dair konferansın aldığı önemli kararlar sonuç bildirgesinde ÅŸöyle belirtildi: 
"*Yerel yönetimlerin, tüm çalışmalarında Toplumsal Cinsiyet EÅŸitliÄŸine Duyarlı Bütçenin oluÅŸturulması.

*Tüm yerel hizmetlerde toplumsal cinsiyet etki deÄŸerlendirme raporlarının oluÅŸturulması.

*Kadına karşı ÅŸiddetle mücadelede; "Alo Åžiddet Hattı'nın" kurulması. 

*Avrupa yerel yönetimler eÅŸitlik ÅŸartı olan CEMR belgesinin tüm belediyelerimiz tarafından onaylanıp toplu olarak imzalanması. 

*Madde bağımlılığı ile mücadelede yerel yönetimler öncülüÄŸünde ortak platformların oluÅŸturulması.

*Yenilenebilir enerji kaynakları ve temiz enerji üretiminin kullanılıp yaygınlaÅŸtırılması

*Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi'nin tarihi Dicle nehrinin havzaları ve Hevsel bahçeleri ile surların korunması ve dünya kültürel mirasına alınması için mücadele yürütmesi.

*Van BüyükÅŸehir Belediyesi'nin ekolojik politikalarımızı geliÅŸtirileceÄŸi pilot il olarak seçilmesi. 

*Mardin Büyük ÅŸehir Belediyesi'nin turizm ve kültür kenti olarak pilot il seçilmesi. 

*GDO'lu ürünlere karşı doÄŸal tohum korunması için takas ÅŸenliklerinin yapılması. 

*Mayınlı arazilerin temizlenmesine dönük alınan kararların süresinin takibi için geri sayım kulelerinin yapılması.

*Yerel yönetimlerin kendi yönetim alanındaki tüm HES, baraj ve su hakkı gasplarına karşı etkin tavır geliÅŸtirmesi.

*Fosil yakıt ürünü olan plastik kullanımının kademeli olarak düÅŸürülmesi, torbasız kentler, file/bez çanta üretimi-kullanımı, plastik ürün yerine, ahÅŸap, cam, metal gibi dönüÅŸümü saÄŸlanabilen ürün kullanımının teÅŸviki, üretim atölyelerinin desteklenmesi. 

*Toprak mülkiyetinin devletin ve erkeÄŸin elinde olduÄŸu tespitinden hareketle, toprağın komünal kullanım alanları olduÄŸu ve toprak reformunun toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gerçekleÅŸtirilmesi için mücadele edilmesi.

*Kadının üretim alanlarının geliÅŸtirilmesi için model oluÅŸturacak köy tarım komünlerinin, kooperatiflerinin ve özgün kadın komün ve kooperatiflerinin geliÅŸtirilmesi.

*Kadın emeÄŸinin görünür olması için mor market ve mor etiket uygulamasına geçilmesi.

*Toplu taşıma ve bisiklet kullanımına teÅŸvik edici projeler geliÅŸtirilerek hayata geçirilmesi.

En çok kadınların yerinden edildiÄŸi "Kentsel dönüÅŸüm alanı" ilan edilmeden önce, "kentsel yenileme", "kentsel saÄŸlıklaÅŸtırma" gibi hangi müdahale biçiminin uygulanacağının belirlenebilmesi için kadınların sürece dahil edilmesi; öncelikle, deprem, yapı niteliÄŸi, taÅŸkın, heyelan ve risk altındaki alanlar; yapı güvensizliÄŸi olan ve eskimiÅŸ kent bölgeleri; doÄŸal, tarihi, arkeolojik, kültürel niteliÄŸe sahip alanlar; kent kimliÄŸi açısından önemli alanlar belirlenmesi karar altına alınmıştır.

*Sakine, Fidan ve Leyla ÅŸahsında geliÅŸen 9 ocak katliamını kadın özgürlük mücadelesine karşı yürütülen bir komplo olarak ele almış ve kadın özgürlük mücadelesini yükseltme sözünü yenilemiÅŸtir."
Sonuç bildirgesinin ardından kararların 2 yıl içerisinde pratiÄŸe dökülmesi amacıyla 21 kiÅŸilik bir kurul belirlendi. 21 kiÅŸiden oluÅŸan kurul ise kendi içerisinde seçime giderek 7 kiÅŸilik bir yürütme kurulu oluÅŸturdu.

 

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ°
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • Ä°yi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri