• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

GYSİ: ALMANYA PKK’YE DE SİLAH EĞİTİM VERMELİ

Peşmerge güçlerinin eğitilmesi amacıyla Alman hükümeti Güney Kürdistan’a 100 askerin gönderilmesine ilişkin tezkereyi bakanlar kurulunda kabul etti.
2014-12-18, 08:44:48
Okunma: 244
0 Yorum
resim

Tezkereye karşı çıkan ana muhalefet lideri Sol Parti Grubu Başkanı Gregor Gysi "Ortada bir BM veya NATO görevi yok, eğer mesele IŞİD'e karşı mücadeleyse o zaman PKK'ye de eğitim verilmeli" dedi.

Hıristiyan demokrat lider Angela Merkel'in başbakanlığındaki Alman Federal Hükümeti DAİŞ çetelerine karşı mücadelede Federa Kürdistan Yönetimi'ni desteklemek amacıyla Güney Kürdistan'a 100 askeri yolmaasına karar verdi. Konuya ilişkin hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen tezkere Federal Meclis'e gönderilecek.

Tezkereye ilişkin bilgi veren Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Alman askerlerinin çatışmalara katılmayacağını yalnızca Peşmerge'nin eğitiminde görev alacağının altını çizdi. Dışişleri Steinmeier "IŞİD ile birlikte Ortadoğu'ya açık barbarlığın döndü" ifadesini kullanırken, Savunma Bakanı Leyen ise IŞİD'in uygulamaları için "Akıl almaz vahşet" dedi.

MUHALEFETTEN TEZKEREYE TEPKİ

Ancak tezkereye muhalefet cephesinden sert eleştiri aldı. Ana muhalefet lideri Sol Parti Grubu Başkanı Gregor Gysi Federal Hükümet'in söz konusu kararla anayasal suç işlediğini savundu. Hükümetin sadece NATO'nun kararı veya BM'nin çağrısıyla bir bölgeye asker göndereceğini söyleyen Gysi "Ortada böyle bir karar veya çağrı yokken sadece güvenlik gerekçesiyle yurt dışına asker gönderilmez" dedi.

Sol Parti gurubunun tezkereyi Federal Anayasa Mahkemesi'ne gönderebileceğini ima eden Giysi PKK'nin Güney ve Batı Kürdistan'da IŞİD çeteleriyle verdiği mücadeleye dikkat çekti. Sol Parti lideri "Eğer mesele IŞİD ile mücadeleyse o zaman PKK'ye de eğitim verilmeli" dedi.

Geçtiğimiz Kasım ayında Güney Kürdistan ve Rojava'da bir dizi temasta bulunan Gysi Êzidilerin hayatını kurtaran PKK'li kadın militanlarla görüştüğünü belirterek şu çağrıyı yapmıştı: "PKK'li savaşçılar ellerindeki eski kaleşnikofları göstererek 'Biz bunlarla IŞİD'e karşı mücadele ediyoruz' dediler. Êzidilerin kaldığı kampta ise acil insani yardım şart. Bu konuda Almanya'ya büyük bir sorumluluk düşüyor. Rojava'ya uygulanan ambargo da derhal kalkmalı."

Almanya 60 ülke ile DAİŞ'e karşı mücadele için kurulan koalisyonda yer almasına rağmen IŞİD çetelerinin ait yerlere yönelik düzenlenen hava operasyonlarına katılmıyor. Ancak Almanya şimdiye kadar 70 milyon Euro değerinde silahı Güney Kürdistan yönetimine gönderdi.

Etiketler :
HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri