• Dargeçit
    °C
  • Mardin
    °C
  • Şırnak
    °C

SINIRDA ÖZLEMİN ADI KOBANÊ

Kobanê’de yerini yurdunu oyun oynadığı sokağı okulunu ve tüm yaşamını bırakıp gelmek zorunda kalanlar sınırda ayrılamıyor.
2014-11-25, 09:38:06
Okunma: 301
0 Yorum
resim

IŞİD çetelerinin Kobanê'yi işgal girişimi on binlerce Kobanêliyi köylerinden, mahallelerinden topraklarından göç etmek zorunda bıraktı.

Kimi IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı direnişte eşini, kimi çocuğunu kimi babasını, kimi kız kardeşini bırakarak Suruç'a göç etmek zorunda kalan Kobanêliler, YPG ve YPJ'nin tarihi direnişinden gelecek zafer haberini ve topraklarına dönecekleri günü dört gözle bekliyor. Bazıları ise sınırda görev yapan gazetecilerin Kobanê'ye çevirdikleri kameraların monitörlerinden evlerini, sokaklarını yakından görme sevincini yaşayan çocuklar bu sevinci birbirleriyle paylaşıyor. Kobanê'ye en çok özlem duyanlar ise arkadaşları ile oyun oynadıkları sokaklarını özleyen çocuklar. IŞİD çetelerinin saldırılarının ardından Kobanê'nin Girbenaw köyünden Suruç'a göç etmek zorunda kalarak Suruç'ta çadır kentlerde yaşayan Ramazan ailesi de Kobanê'ye dönecekleri günü bekliyor. Her gün Suruç'tan Alizer köyüne gelen Velid Ramazan, kardeşi Newde Ramazan ve 5 çocuğu, ellerinde dürbünle köylerini izleyip IŞİD çetelerinden temizleneceği günü bekliyor.

'KÖYÜMÜZE HER GÜN BAKMASAK OLMUYOR'

Suruç'ta çadır kentte kalan Velid Ramazan her gün köylerini gözlemek için kız kardeşi Newde Ramazan ve 5 çocuğunu da alarak köyleri Girbenaw'a bakmak için Alizer köyüne geliyor. Elinde dürbünle köyünü gözleyen Velid Ramazan, köyüne bakarken "Buradan işgal altındaki köyümüzü izlemek öyle zor ki" diyerek yaşadıklarını anlatıyor.  "Bir gün köyümüze mutlaka geri döneceğiz ama köyüme her gün bakmadan da olmuyor" diyen Ramazan, DAİŞ çetesinin işgal ettiği köyleri talan ettiğine de dikkat çekiyor. Ramazan'ın kız kardeşi Newda Ramazan da 5 çocuğuyla birlikte her gün köyümü izlemek için Alizer'in yolunu tutuyor. Ramazan, "Özlüyoruz topraklarımızı, zafer haber gelince bir gün beklemeyiz döneriz" diyor.

ÇOCUKLARIN ÖZLEMİ BİR BAŞKA

Çocuklar için köylerinin özlemi ise daha büyük. Onlar arkadaşları ile oynadıkları sokaklarda yeniden oyun oynayacakları günü bekliyor. Dürbün elinde tek tek kardeşlerine oyun oynadıkları sokakları gösteren Merwan Ramazan, "Özlemez olur muyum. Köyümüze döneceğiz. Yine aynı sokaklarda oynayacağız" diyor.

OKULUNA OYUN OYNADIĞI SOKAĞA UZAKTAN BAKIYOR

Kendisi gibi ailesiyle birlikte Suruç' bağlı Mehser Köyü'ne yerleşen 8 yaşında ki Mahmut İbrahim ve 10 yaşındaki Miçê İmam ile birlikte, Kobanê'nin Kanîya Kûrda bölgesinde yaşayan üç çocuktan biri olan 12 yaşında ki Mustafa İmam, çeteci saldırıları nedeniyle 4. sınıfına gittiği ve terk etmek zorunda kaldığı okulunu özlediğini söylüyor. "Evimi, okulumu, mahallemi en çok ta birlikte oyun oynadığım arkadaşlarımı çok özledim. Allah'ın izniyle YPG onları oradan çıkaracak ve ben arkadaşlarımla tekrar okula gidecek ve oyun oynayacağım" diyor. Yanında ki kendinden küçük iki arkadaşına babasına ait bakkaliye dükkânını yerini tarif etmeye çalışan Mustafa " Kobanê'nin her tarafı gibi o da yıkılmış ama sorun değil gider yeniden yaparız" diyor.

HABER İLE İLGİLİ
Henüz yorum yok, ilk yorumu siz yapın.
YAZARLAR

ARŞİV
ANKET
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
  • İyi
  • Orta
  • Kötü

Site Haritası RSS Beslemeleri